Константин Кацаров за "Гласът на България": Манипулации и откровена измама, равносилни на гавра... Искам да се разгранича от предаването!

Pinterest LinkedIn +

ГЛАСЪТ НА ЛЪЖАТА
Тихо…
Пиша този текст, защото не умея да губя!
Така е!
Не мога да допусна да загубя доверието, което истината ми е гласувала. Трябва да го оправдая. Жертвите, които ще дам са косвени. Те не са важни.


С тези шокиращи думи започва дългият пост във Фейсбук на Константин Кацаров, който в неделя отпадна от "Гласът на България". Участникът в шоуто, известен и като вокалист на група "Ренегат", разкрива някои неприятни подробности от кухнята, заявявайки: "Ако сега премълча или прикрия фактите, значи съм станал съюзник на лъжата. Няма как да стане".

След това той разказва какъв път е изминал, докато се качи на сцената на музикалното риалити. Споделя, че още в самото начало не се е съобразил с условието да подготви една песен български език и една на английски. "Пея само на български" - уточнява изпълнителят. "Исках брат ми Момчил да бъде щастлив и се отзовах на молбата му да участвам във формата, но имам задължение и към собствената си чистоплътност. Недолюбвам масовата истерия по пеенето на английски. Направо ми е противна" - споделя още Кацаров. "Контрираха ме, че ще бъда безинтересен участник, ако пея само на родния си език. Казах им, че участието ми при тях не е на всяка цена", продължава Константантин и подробно разказва как в крайна сметка се е стигнало дотам да бъде поканен за участие в "Гласът на България", а след това е получил списък с песни, от които трябвало да избере какво ще изпълнява, или да предложи свой списък.

"Направих второто. На последно място сложих песента „Черната овца“. За цвят. На първите позиции бяха „Високо“ на ФСБ, „Безсъние“ на Чочо от Тангра, „Не умирай“ на Щурците, Диана Експрес, „Светът е за двама“ на Орлин Горанов и така нататък. До десет". От шоуто посочват "Черната овца" и обясняват, че нямат права за изпълнение на останалите заглавия.

Сагата обаче продължава: "Предоставих няколко списъка с по десет песни. В рамките на един ден. Всички ми бяха отказани. Не разполагаха с правата им. Предложиха ми да пея на английски. Щяло да е лесно. Защо? Все пак е „Гласът на България“. В който права за български песни трудно се намират…".

В крайна сметка участникът избира от предложените му песни на български, след което се оказва, че и за тях няма права... "Стана ми неудобно от моите претенции да пея на български. На път съм да се съглася да изпълня „Черната овца“. Нямат против да променя аранжимента. Изпявам им как искам да звучи. Приемат офертата и аз съм леко въодушевен…" - продължава разказа Кацаров, който се явява на първи кръг с тази песен. Пътят към втория кръг е осеян със същите трудности. "В „Гласът на България“ е трудно да се намерят права за българските песни. На английските са в изобилие. Само, че на американски е лесно, а аз искам да ми е трудно…" - обяснява изпълнителят и продължава:

"В една делнична вечер телефонът ми звъни. Търсят ме от формата. Решили са да пея „Кучето от крайния квартал“. Е, не! Защо поет с китара?!... Дават ми текста и ме карат да пея Васко Кръпката. Мен и момчето, с което ще излизам на „дуел“. Александър. Правим го. Почвам да се чувствам неловко. Черна овца, куче от краен квартал, а накрая ще е луда жаба…"

Участието си във втори кръг Константин Кацаров определя като "Пирова победа". "Вече всичко започна да ми се изяснява. Отпадна едно от най-гласовитите момчета в нашата група. Сашо. Вярвах, че ще ни спасят и двамата. Струваше ми се логично, понеже сме с най-висок зрителски вот сред изпълнителите в отбора ни.
Лечев си скри в ръкава двама трудно забележими, които свирят на китари. Няма да ме бъде дълго. Просто не съм атрактивен с този български. Така да бъде. Дано поне напусна с чест".

По същия начин се стига и до финалното му участие, когато му предлагат да изпълни „Рок в минало време“. "Не я искам. Категорично. Дори не съм я слушал цялата. Да, но била хубава. Пейте си я вие! Отново ме викат в София, за да се разберем. Преди това склонявам да изпея „Плача под дъжда“ на Уайтснейк. Компромис, след който сам да напусна шоуто. Обещават да помислят".

При поредния разговор с организаторите певецът настоява да изпълни "Не умирай" на "Щурците", която, твърди той, лично му е подарена от Петър Гюзелев. Отказват му с аргумента, че тази песен не е известна.

Чашата обаче прелива, когато в трети кръг водещият обявява, че участниците сами са избрали своите песни и менторите потвърждават това. "На мен ми призлява! Ядосвам се! Това е нагло! Нищо не съм избирал! Мога да се закълна! А те ще се закълнат ли, че аз сам си посочих песен на пеещ басист?!
Всичко бих преглътнал, но не и лъжата. Аз сбъркан ли съм та да дойда във вокално състезание с песни на Маричков и Кръпката!?!".

Равносметката е, че към живите концерти продължават четири човека от отбора на Иван Лечев - "двамата китаристи" на Лечев и две жени. До този момент те изпяха общо дванадесет песни. Само една от тях беше на български. Значи единадесет към едно в полза на неграмотността…" - с горчивина заключава отпадналият Кацаров.

"Някои ще кажат, че не умея да губя. И ще са прави. В музикален план няма какво да ми се сбъдва. Не пея, а пиша. Не правя кариера с музика. Нищо, че ме изкараха охранител и не спряха да говорят за Ренегат, която болшинството от хората не я знаят. Думите за книгите ми ги изрязаха от видеото. Сценарият е по-важен от истината…" - коментира още изпълнителят. 

Целия му коментар, в който той разкрива и други подробности от кухнята на шоуто и заявява, че иска да се разграничи от предаването, можете да прочетете в неговия пост, поместен по-долу. 

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.