Концертите на SOIA и Sinister - истински Великден за феновете на тежката музика в България

Pinterest LinkedIn +

Истински празник за феновете на тежката музика се оказа тазгодишният Великден. В една и съща вечер (23 април) две от най-значимите групи на 90 те, всяка в своя жанр, хардкор легендите Sick Of It All и бруталните дет метъли Sinister, зарадваха българските си фенове.

Предварително обявен за 18:30 ч., концертът на американците Sick Of It All започна с близо час и половина по-късно. На сцената в столичния клуб Black Box първи излязоха варненците Not Broken In Spirit, които бяха посрещнати от бурните аплодисменти на публиката. След стегнат и добре изсвирен сет, варненците слязоха и дойде ред на най-обичаната група в българските хардкор среди, Last Hope, за да покаже за пореден път какво може.


Last Hope - неподправена енергия Снимка: Avtora.com

Една след друга те изсвириха както нови песни от албума, който записват в момента с италиански продуцент, така и добре познати на феновете парчета.
Изключително радушно посрещнати, Last Hope се раздадоха и няколкото технически проблема не успяха да помрачат чудесното им представяне.


Last Hope изсвириха и материал от предстоящия си албум  Снимка: Avtora.com 

Малко по-късно дългоочакваният момент настъпи. След кратък саундчек от страна на роудитата на американците, всички в залата чуха характерния глас на
Lou Koller – “Как сте Софияяяя”. И се започна.

Sick Of It All се качиха на сцената точно в 21:20 и слязоха от нея един час по-късно. И едва ли има някой недоволен от присъстващите близо 600 души, които успяха да станат съпричастни на едно незабравимо шоу. Най-точното определение за ситуацията може да бъде описано със заглавието на песента на Vendetta – Като един.


SOIA - легендите в клуб Black Box Снимка: Avtora.com

Sick Of It All показаха как точно се прави шоу и защо толкова много години са обичани от феновете си. А те чуха това, което очакваха – пълна разходка из цялата дискография на американците. От песни от наскоро излезлия им нов албум “Death To Tyrants” до парчета като “Step Down”, Sanctuary”, Injustice System” и Just Look Around”, които караха публиката да крещи текстовете по-силно и от самия Lou Koller.


SOIA подлудиха родните хардкор фенове Снимка: Avtora.com


Българските фенове ус
пяха да направят и прочутата “Wall of Death” направлявани умело от наставленията на Lou, след което последва тоталния хит “Scratch The Surface”. За бис бяха оставени Us vs. Them” и Built To Last”, след което Sick Of It All слязоха от сцената. Кратко, ясно и прецизно шоу от страна на една раздаваща се на сцената група.

За финал остана новината, обявена лично от Сашо (Last Hope) от агенцията Re-Аct, че Hatebreed ще свирят на 9 юни в същия този клуб Black Box.

Другото голямо събитие в неделната вечер беше концертът, който разтърси столичната зала “Средец”. И той започна със закъснение, но едва ли публиката наброяваща около 250 човека може да бъде недоволна от видяното. Босненците Toxic Death така и не се появиха, поради проблеми с визите в последния момент, което обаче не попречи на общото добро впечатление.

Началото сложиха младоците от
Eufobia, които показаха завидни умения с инструментите и, въпреки краткия си сет, изсвириха няколко песни от дебютния си албум “Cup of Mud”. След тях на сцената се качиха Agonic Faint, предвождани от Гиас Гулиев - Гого, който беше и един от организаторите на събитието. Въпреки че групата е сравнително нова, музикантите в нея са опитни и с всеки концерт звучат все по-добре.

Трети за вечерта бяха плевенчаните
Enthrallment - безкомпромисен дет-грайнд, с отличен за стила си вокал и чудесен кавър на Suffocation за тотално откъсване на главите. Последната българска група преди хедлайнърите Sinister бяха реформираните софийски дет метъли Past Redemption. Те заложиха предимно на песни от новия си албум “Forever Burning Scorn”, с които оставиха отлични впечатления у публиката. За първи път прозвучаха и парчета, които бандата смята да запише скоро за съвсем нов материал. Чудесно попадение от тяхна страна беше и кавъра на Napalm Death “Suffer The Children”.

Точно в 22:30 ч. се случи това, за което всички бяха дошли. Холандците Sinister се качиха на сцената и започнаха буквално “да режат глави” - не без подкрепата и на ентусиазираната публиката. Чудесният и балансиран звук даваше ясна представа какво представлява групата в момента. Гологлавият Aad, който доскоро беше барабанист в групата, показа че и с микрофона е също така добър.

Наблягайки на парчета от новия си албум “Afterburner” като “The Grey Massacre” и Altruistic Suicide” публиката успя да чуе и абсолютната класика Cross The Styx”. За неприятна изненада на присъстващите, групата свири само 45 минути, след което концертът свърши. Истинската причина за това се криеше не в нежеланието на Sinister да свирят още, а в късното им пристигане в София. Разбитите пътища и митническите проверки костваха на българските фенове възможността да чуят повече песни на любимата си група. Залата имаше разрешение от общината да се ползва само до 23:00 ч, което наложи и краткия им сет.

И въпреки края на шоуто, музикантите от
Sinister слязоха при феновете си и дълго раздаваха автографи, снимаха се с тях и обещаха пак да дойдат в България в първия удобен момент.

Сподели.