Kонцерт от цикъла „Концертмайсторите” с Максим Рисанов

Pinterest LinkedIn +

На 3 ноември 2004 година в зала „България” от 19.30 часа е вторият концерт от цикъла „Концертмайсторите”. Солист и диригент е Максим Рисанов от Украйна, известен в България, като член на групата „Лауреат” на Васко Василев.

Програмата включва произведения от Шуберт – “Arpeggione”, Добринка Табакова – Концерт за виола и оркестър (посветен на М. Рисанов), В.А. Моцарт – "Дивертименто в ре мажор", А. Дворжак – "Серенада".
t
“Най-накрая се появи мой конкурент” обявява световно известният виолист Юрий Башмет, чувайки изпълнението на украинеца Максим Рисанов. Това е онзи младеж - виолиста, по който луднаха девойките, когато Васко Василев и неговата група “Лауреат” свириха в първа зала на НДК през май 2002 г. в рамките на “Европейския музикален фестивал”. Почитател на коктейл “Северно сияние”, на “Идиот” от Достоевски, на химна на Съветския съюз, на хотелите Radisson и колите марка “Запорожец”, Макс е от онези хора, които се изкушаваме да наречем “свободни граждани на света”. Носител на награди от най-престижните международни конкурси като”Лайънъл Тертис” 2003, “Валентино Бучи” и златен медал на “Гилдхол”, музикантът свири по целия свят. Голяма част от времето си музикантът отдава на популяризирането на нова музика. Няколко творби на съвременни автори са посветени на него.

Максим изявява своя талант не само като виолист, но и като диригент. След като една година е помощник-диригент в Музикалното училище Гилдхол, спечелва конкурса за Млад диригент по Програмата на Bournemouth Symphony Orchestra. Предстоящите му солови ангажименти включват концерти на Фестивала “Примроус” (в Обединеното Кралство ), в зала “Консертгебау” (Амстердам), Малка зала и Зала “Рахманинов” на Московската консерватория, Зала “Уигмор” (Лондон), Bordeaux Festival и St. John’s Smith Square (Лондон).
t
Многобройна публика привличат неговите изяви в “Албърт Хол”, “Барбикан Хол”, “Уигмор Хол”, както и на международните фестивали “Шнитке”, “Енеску” и много други. Изпълнения на Рисанов редовно се излъчват по BBC Radio3.

На 3 ноември в зала “България” във втория концерт от цикъла “Концертмайсторите” на Младежкия оркестър на Класик ФМ, музикантът ще изсвири българската премиера на Концерт за виола и струнни от израстналата в Лондон наша млада композиторка Добринка Табакова. Макс ще бъде и диригент на концерта, който включва още творби от Шуберт, Моцарт и Дворжак.
Сподели.