Комисия от БНТ избира представителя на България на Евровизия 2013

Pinterest LinkedIn +

За девети пореден път България ще бъде част от музикалната карта на Европа с участието си в 58-то издание на конкурса Евровизия, чийто финал през 2013 година ще се състои в Малмьо, Швеция.

Българската национална телевизия ще направи вътрешна селекция за избор на изпълнител (солист, дует или група), като сформира комисия от продуценти в дирекция "Програма БНТ1" и служители на БНТ, които са работили и притежават необходимия музикален и професионален опит за реализацията на конкурса.

Кой е избраният изпълнител ще бъде обявено публично до 10 февруари 2013 г. Той ще има възможност да предложи за първоначална селекция до 5 песни, които отговарят на правилата на конкурса. Комисията ще прослуша песните и ще избере 3 от тях. 

Общите международни изисквания за участие в конкурса остават непроменени. Песните трябва да бъдат български национален продукт - текстът, музиката или аранжиментът да са създадени от български гражданин или изпълнителят да е български гражданин.

Песните не трябва да са били публично изпълнявани или комерсиално разпространявани преди 1 септември 2012 г. Максимално допустимото времетраене на песента е 3 минути.

В публичното представяне на всяка песен на сцената могат да участват не повече от 6 лица. Те трябва да пеят на живо. Всеки участник има право да избере на какъв език ще се изпълнява песента.

Допуснатите 3 песни ще бъдат официално обявени и представени на живо в предаването "Неделя х 3" на 17 февруари 2013 г. Поредността на изпълненията ще се определи от жребий.

Заснетите песни ще се ротират в рамките на две седмици в програмите на БНТ и радиа - медийни партньори на БНТ.

Селектираните песни ще бъдат изпълнени още веднъж в телевизионно шоу по БНТ на 3 март 2013 г., когато зрителите и специално жури ще оценяват песните.

По време на прякото предаване зрителите ще имат възможност да гласуват на съобщените предварително телефони с изпращане на SMS - по един за всяка песен от номер.

Петчленният състав на журито ще е идентичен на състава на журито за гласуване по време на полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса и се определя от Генералния директор на БНТ съобразно международните изискванията в регламента.

На първо място ще се класира песента, получила най-много точки от общото гласуване, като вотът на зрителите и журито ще имат еднаква тежест.

Двата полуфинала и големият финал на Евровизия 2013 ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г. в гр. Малмьо, Швеция. България ще се състезава във втория полуфинал.

Пълният текст на правилата за провеждане на националната селекция за избор на песен и изпълнител е публикуван на сайта на БНТ.

Гледай видео от Евровизия 2012>>

Сподели.