Комикът Надя Брайт: Ако се чувствате неудобно за нещо, шегувайте се с него

Pinterest LinkedIn +

Надя Брайт се занимава с човешки ресурси, психология и пилатес, а напоследък грее на сцената и като стендъп комик. Както би казал любимият ù сър Прачет, имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Освен това обича да се снима в асансьори, както виждаме в социалните мрежи.

Следващата ù изява ще бъде на 13 ноември в "Студио 5". Но преди това вижте какво сподели Надя пред Avtora.com.

Avtora.com: Привет, Надя! Превръщаш се във все по-разпознаваемо лице на българската комедийна сцена. Как се случи това?

Надя Брайт: Случи се приятно и неусетно. Една приятелка ме записа на open mic – това е отворена сцена за всички, които искат да си кажат смешки на микрофон. След няколко участия стендъп комиците от Inside Joke stand-up comedy обществото ме поканиха да стана част от техния екип. Присъединих се без дори секунда колебание и всеки ден се радвам за това решение.

Avtora.com: Трудно ли е за една жена да се наложи като стендъп комик? Като че ли обществото все още очаква мъжете да са по-забавни.

Надя Брайт: Стендъп комедията иска само да си смешен. Това е едно от малкото поприща, в които няма сексистки стереотипи.

Avtora.com: А изпитваш ли неудобство, когато, макар и чрез комедия, разкриваш собствените си слабости?

Надя Брайт: Автохуморът е прекрасно нещо. Ако някой се чувства неудобно от слабостите си, препоръчвам му по-често да се шегува с тях. В този смисъл – не, не изпитвам неудобство. А и предпочитам да се смеем на мой гръб, вместо да осмивам други хора.

Avtora.com: Винаги ли си била забавна, или смяташ, че чувството за хумор е нещо, което се култивира във времето?

Надя Брайт: Чувството за хумор се тренира, култивира, шлифова и прочие. Колкото до личните ми възможности – винаги съм била забавна за хората, които споделят моя хумор. За мое щастие, забелязвам, че има много такива хора и се радвам всеки път, когато представям шегите си за тях.

Avtora.com: Къде намираш вдъхновение за скечовете си?

Надя Брайт: В собствения си живот и в някои обществени тенденции. Говоря за моите срещи и връзки с мъже, както и за популярните стереотипи. Също така черпя вдъхновение от историите на моите приятелки.

Avtora.com: Мислиш ли, че има риск хората край теб да те виждат само в смешния ти образ и да подценяват твоята сериозност?

Надя Брайт: Като цяло аз искам хората да не взимат много насериозно себе си. Работата си – да, но себе си – не. В тази връзка, нямам никакви притеснения за "сериозния" си имидж.

Avtora.com: Едни от най-силните ти изяви са свързани с темата за живота на хората над 30 години. Промениха ли се проблемите ти след тази възраст? Какво беше преди това?

Надя Брайт: С удоволствие разказвам за това от сцената на stand-up комедията и в седмичната си радио рубрика в Шоуто на инспектор N-Joy. Промените са много и са смешни. Преди това беше по-лесно, но като че ли не бих заменила времето си сега за по-младите си години. Сега се чувствам по-способна във всеки един смисъл на думата.

Avtora.com: А каква очакваш да бъдеш на 40 години?

Надя Брайт: Нямам очаквания, а само надежди. Надявам се да бъда здрава, да виждам смисъл в работата си и чувството ми за хумор да не ме е напуснало. И се моля да не се налага да давам много пари за антиейдж процедури.

Avtora.com: Каква е работната атмосфера в "Студио 5"? Спорите ли често, или всичко е толкова лесно и забавно, както изглежда и отстрани?

Надя Брайт: Не спорим, но коментираме много. И се смеем. Всички се стараем да дадем най-доброто от себе си. Мисля, че се получава.

Avtora.com: И традиционния въпрос: какви са бъдещите ти творчески планове в света на хумора и сатирата?

Надя Брайт: Да се забавлявам!

Сподели.