Койна Русева - актрисата с много лица, или как се оцелява по време на преход

Pinterest LinkedIn +

Неслучайно Койна Русева е включена в класацията ни за Най-добрите български актриси на 2012 г. Освен с ролята си на адвокат Бояна Василева в сериала на БНТ "Под прикритие" актрисата постигна голям успех и с героинята си Койна в наскоро излязлата комедия "Още една мечта".

Въпреки че популярността й сред масовата публика идва именно от телевизионния екран, актрисата е известна и с професионализма си на театралната сцена, където през 2012 г. играе в постановките "Пет жени в еднакви рокли" и "Летище" на Младежки театър "Николай Бинев".

Независимо дали е пред камерата или на сцената обаче Койна Русева се е доказала като актриса, умееща да борави умело със всякакъв вид емоции, независимо дали играе депресираната мечтателка в "Още една мечта" или лудо влюбената Маша в постановката "Три сестри" на Крикор Азарян.


Талантът на Койна Русева е шлифован в класа на Крикор Азарян. Актрисата завършва НАТФИЗ през 1993 г., като по това време вече е направила кино дебюта си в игралния филм на Иван Андонов "Индиански игри".

Специфичното й излъчване и лесно разпознаваем глас, носещ както строгост, така и сексапил, я правят една от най-търсените актриси и в киното, и в театъра.

Въпреки че е разпространено мнението, че ролите на Русева са предимно на "кучки", актрисата не един път застава зад позицията си, че тя играе независими и силни героини, каквито се срещат все по-рядко на българския екран и сцена.


Докато тематиката на повечето български филми след началото на Прехода е еднаква - справянето на българите с проблемите на 90-те, то главните герои обикновено са мъже, а според думите на актрисата е странно, че никой не се пита как понасят този период жените.

"Още една мечта" е един от малкото филми на Новото българско кино, които се фокусират върху четири героини в основата на историята. Макар и комедия, лентата, в която участват още Мира Бояджиева, Диляна Попова и Ирена Тодорова, се смята за стъпка напред към преодоляването на въпросния проблем.


Българските продукции и тематиките, с които се занимават те, дават все по-широко поле за изява на родните актьори и актриси, а Койна Русева е едно от най-добрите доказателства, че еднотипността сред персонажите в киното, телевизията и театъра, за която постоянно се говори, са на път да си заминат.

Сподели.