Кой редактира Wikipedia?

Pinterest LinkedIn +

Едва ли след като прочетете статия в популярната онлайн енциклопедия, под нея ще намерите "редактирано от агент на ЦРУ" или "служител на Ватикана". Но Wikipedia Scanner показва, че е напълно възможно вече да сте попадали на доста такива автори.

Главни действащи лица в поредния назряващ скандал са американската разузнавателна агенция ЦРУ, едни от най-големите фирми за електронни развлечения - Sony, EA и Nintendo, както и Ватикана - средището на католическия свят.

Wikipedia Scanner e софтуер, който проверява за фактологически грешки профилите на хората, които редактират статии в сайта. Според него, компютър от мрежата на ЦРУ е използван многократно, за да манипулира данни за иранския президент Махмуд Ахмединаджад (Mahmoud Ahmadinejad).

Според същата програма, Wikipedia е използвана от представители на демократическата партия в САЩ, за да се добавят в материали за техни опоненти-републиканци думи като "идиот" "расист" и "умствено изостанал".

В скандала се включи и Sony Online Entertainment. Стана ясно, че от IP на гейм-подразделението на Sony неправомерно е трита информация, която касае убииство, свързано с играта EverQuest.

Гейм гигантът Electronic Arts от своя страна  смекчава крититики относно лоша политика спрямо своите служители, чрез редакция в wiki. Това се разбра след като edit log-овете са проследени до IP на техен централен офис.

Производителят на конзоли Nintendo не остава по-назад. Компанията беше обвинена, за премахвна на параграф, в който се споменава за дефекти в тяхната гейм-платформа GameCube.

Светият престол също се оказа замесен във войната на "редакторите". Wikipedia Scanner показа, че служители на Ватикана системно трият информация за лидера на ирландската републиканска партия ИРА Джери Адамс (Gerry Adams).

Сподели.