Книжарници "Хеликон" връчиха годишните си награди

Pinterest LinkedIn +

Най-голямата верига книжарници "Хеликон" връчи за шести пореден път годишната си награда за нова българска художествена литература.

"Проклятието на жабата" от Емил Андреев е носител на наградата за съвременна българска художествена проза "Хеликон" за 2007 г. Отличието се присъжда за "приноса в представянето на европейските измерения на българския провинциален човек", каза водещият на церемонията - критикът Йордан Ефтимов.


Победителят Емил Андреев минути след връчването на наградата. Снимка: Avtora.com 

Номинирани за престижната награда бяха книгите "Вътрешната стая" от Керана Ангелова, "Анонимни снайперисти" от Палми Ранчев, "Твоето име е жена" от Стефан Кисьов, "Ледовете" от Анна Топалджикова, и "Брокат и парцали" от Иван Голев, "Черната кутия" от Алек Попов, "Яловата вдовица" от Бойка Асьова, "30 неизвинени" от Ваня Щерева, "Арката" от Здравка Евтимова, "Малко късмет за по-късно" от Палми Ранчев и "Картографирането на Рая" от Влади Киров.

Мемоарната книга на Веселин Бранев "Следеният човек", получи специално учредената тази година от журито извънредна награда за документалистика.

Между оценителите бяха имена като Георги Борисов (поет и преводач), проф. Милена Кирова и доц. Владимир Трендафилов, Йордан Ефтимов (критик) и Галина Спасова (журналист в агенция Фокус) .

Победителят Емил Андреев вече е носител на наградата на фондация "Вик" за 2005 г. за романа си "Стъклената реката", който се превърна в сюжет за новия филм на режисьор Станимир Трифонов.

Литературната награда "Хеликон" се утвърди като едно от най-престижните отличия за белетристика у нас и вече шеста година е барометър на качествената българска литература.

Сподели.