Книгата „Жените в замъка“ – портрет на един от най-мрачните периоди в историята

Pinterest LinkedIn +

Действието се развива в края на Втората световна война в порутен баварски замък, някога средище на бляскавия живот на висшата немска аристокрация. Три жени са намерили в него убежище от глада и мизерията – жени, крайно различни като произход, възпитание и дух, чиито съдби се преплитат по най-неочакван начин.

Мариане фон Лингенфелс се връща в някога величествения замък, принадлежал на дедите на съпруга ѝ, но сега тънещ в разруха. Тя е вдовица на човек от германската съпротива, един от лидерите на неуспешния опит за убийството на Хитлер през юли 1944 г. Мариане се опитва да спази обещанието, дадено на заговорниците: да открие и защити техните деца и съпруги, в случай че заговорът се провали.

Първо Мариане спасява шестгодишния Мартин – син на приятеля ѝ от детинство – от нацистки дом за превъзпитание, където изпращат децата на „предателите на нацизма“. Заедно се отправят към разрушения от войната Берлин, където открива и спасява от ръцете на руските войници красивата му сломена майка – Бената. Мариан открива още една вдовица на човек от съпротивата – Аня, която също приютява в замъка. Трите жени, заедно с децата им, се опитват да съберат отломките на живота си и да открият смисъл да живеят. Но травмата от преживяното ги е белязала завинаги. Всички те крият тайни, съжаление и чувство за вина, които им пречат да продължат напред.

Книгата е написана на много богат език, героите са психологически издържани и пълнокръвни, атмосферата и историческият контекст са предадени с изключително майсторство и задълбочено познаване на периода.

Книгата рисува изключителна панорама на германското общество по време на войната и веднага след нея. Една картина на национален възторг, патриотичен подем, жестокост, падение и национален позор. Фалшивите новини, пропагандата, алтернативните факти не са изобретение на нашето време, а мощно оръжие по времето на нацизма. Книгата дава отговор на въпроса, задаван от хиляди хора по света – как е възможно уж напълно нормални хора да се превърнат в чудовища, способни на нечовешка жестокост? Какво провокира тази ужасяваща трансформация?

„Жените в замъка“ е прозорлив поглед към нацизма, социален разрез на обществото и исторически портрет на един от най-трудните и мрачни периоди в човешката история. Книга, едновременно информативна и емоционална, която обогатява, но и вдъхновява, показвайки както падението, така и величието на човешкия дух.

Книгата „Жените в замъка“ от Джесика Шатък, можете да закупите в издателство Изток – Запад, с 20% намаление!

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.