"Ключът към бездната" - Хосе Карлос Сомоса

Pinterest LinkedIn +

Автор: Хосе Карлос Сомоса


Издател: Colibri
Раздел: Роман

За автора:

"Роден съм на 13 ноември 1959 г. в Хавана, Куба. През 1960 г. семейството ми е принудено да емигрира по политически причини. Приятели ни приемат и ни дават подслон в Испания. Голям късмет, защото родителите ми заминали без багаж и без пари - не им позволили да вземат нищо друго освен мен.

Живея в Испания, откакто се помня, и се чувствам испанец. Живял съм в Мадрид и Кордова, където се записах да следвам медицина и психиатрия. През 1994 г., вече дипломиран психиатър, започнах да изпращам ръкописи по конкурси и издателства.

Първият ми роман излезе същата година, след като спечели втора награда на литературен конкурс. Реших да оставя психиатрията и да се отдам на писането. Международният успех на "Пещерата на идеите", моя пети роман, ме убеди, че съм взел правилното решение...", четем в автобиографичните бележки на Хосе Карлос Сомоса.

Творчеството му включва вече 13 романа, три от които - "Пещерата на идеите", "Клара и сянката" и "Зигзаг" - са издадени на български език от ИК "Колибри".

Сюжет:

В нормалното ежедневие на Даниел Кийн - млад служител в един от скоростните влакове на бъдещето, настъпва рязък обрат, когато случайно един ден се натъква на пътник-камикадзе, вградил в тялото си взривно устройство.

Даниел се оказва избраникът, който трябва да доведе докрай епохално разкритие... Оттам нататък семейството на Даниел попада в смъртоносен капан и единственият начин да го спаси е той да изпълни докрай невероятната си мисия.

Авторът ни пренася в един имагинерен свят в необозримото бъдеще, населен с причудливи сенки и творения, изпълнен с неочаквани събития; повежда ни на шеметно пътешествие по криволиците на вярата; разсъждава за смъртта и убийството в името на религиозни убеждения и какво всъщност се крие зад тях. История, чийто финал ще остави читателя без дъх.

 

 

 

Сподели.