Класика и джаз в концерт на Barbara Hendricks в България

Pinterest LinkedIn +

На 29 октомври, 2005 г., една от най-високо признатите и активно концертиращи оперни певици в света ще изнесе своя първи концерт в България. В 90 минутен концерт, 56-годишната Барбара Хендрикс ще представи в зала 1 на НДК класически рецитал и джаз концерт с Magnus Lindgren Quartet.

Барбара Хендрикс (Barbara Hendricks) е родена през 1948 година в Арканзас, САЩ, и получава музикалното си образование в престижния университет Джулиард Скуул, специалност оперно пеене.  Преди това, едва 20-годишна, тя завършва университета в Небраска като бакалавър по математика и химия.

Оперния си дебют Барбара Хендрикс прави през 1974 година в Сан Франциско, а от 1977-ма се премества в Европа и става гражданин на Швеция. Днес тя има над 20 оперни роли в репертоара си из опери на Моцерт, Бизе, Дебюси, Верди, Пучини, Чайковски и др., 12 от които записани. С тях тя се представя в най-големите оперни зали в света, в това число Парижката Опера, Метрополитан Опера, Ковънт Гардън и Ла Скала. Любител на камерната музика, тя често взима участия или сама организира фестивали за камерна музика, заедно със свои приятели, споделящи страстта й. През 1994 г. Барбара Хендрикс прави своя джаз дебют на фестивала в Монтрьо и оттогава регулярно участва в популярни джаз фестивали в различни точки на света. Това лято, заено с Magnus Lindgren Quartet, тя е взела участие в редица големите джаз фестивали в Европа.

Сред най-ярките моменти в кариерата й са американската премиера на операта "Dies Irae" през 1976 г. с лосанджелиската филхармония, под палката на Зубин Мета и историческата премиера на Турандот в Забранения град в Пекин през 1998, дирижирана от Мета и режисирана от Yimou Zhang ("Герой", "Домът на летящите кинжали")

Филмовият си дебют прави с ролята на Мими от оперния шедьовър на Пучини "Бохеми", с режисьор Луиджи Коменчини. През 1994 Барбара Хендрикс изпълнява ролята на Anne Truelove във филмовата продукция на операта "The Rake's Progress" (Игор Стравински), получила международно признание и редица награди, а през 1999 г. е член на журито на международния филмов фестивал в Кан.

Повече от 15 години Барбара Хендрикс развива активна хуманитарна дейност, за което е удостоена с множество признания. Между 1991 и 1993 г., тя изнася два концерта в знак на солидарност в бивша Югославия (в Дубровник и Сараево), а през 2001 г. пее по лична покана от нобеловия лауреат Кофи Анан на церемонията по връчаването на нобеловите награди и на гала концерт в Осло.

Магнус Линдгрен е един от най-динамично концертиращите джаз музиканти в Швеция, по-познат в обкръжението си от още трима, екцентрични на вид музиканти. След появата на дебютния “Way Out” (1999), Магнус Линдгрен и неговият квартет постоянно са на турне из Европа и печелят награда след награда. Вторият диск на формацията, "Paradise Open", й донася още по-голям успех - удостоен е с Grammy и престижната джаз награда Gyllene Skivan.

Мултиталантливият Линдгрен (свири на тенор саксофон, флейта и кларинет, освен това е композитор и аранжор) е национална гордост на Швеция благодарение на съвместните си проекти с Herbie Hancock, James Ingram, Jim McNeely и, не на последно място, Барбара Хендрикс. Заедно с нея Magnus Lindgren Quartet вземат участие в първото провеждане на Montreux Jazz Festival в Шанхай.

Билети за концерта на Barbara Hendricks и Magnus Lindgren Quartett на 29 октомври в зала 1 на НДК ще се продават в Интернет, на адрес http://ticketstream.bg.

Промоутър на концерта е Агенция ПРИМА.


 

Сподели.