Кирил Христов (Mp3.bg):"В сравнение със световния, българският пазар на дигитална музика е смешен"

Pinterest LinkedIn +

Само преди дни Световната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) изнесе годишния си доклад, в който отбелязва 40-процентов ръст на продажбите на музика в интернет и инкасирани 2,9 милиарда долара печалби.

Изводите от доклада са тенденция към все по-усилено ползване на онлайн магазини. За да установи дали тази тенденция се наблюдава и в България Avtora.com се свърза с Кирил Христов - проджект мениджър на Mp3.bg.

Avtora.com: Какво се случва с пазара на дигитална музика в България?

Кирил Христов: Тъй като ние стартирахме миналата година, няма как да отчетем разликите с по-миналата, но мога съвсем точно да кажа, че колкото да е слаб и нещастен пазара в България за последните месеци сме отбелязали огромен ръст в продажбите. За жалост цифрите в момента наистина са толкова смешни, че не ми се иска да ги обявявам. Хубавото обаче е, че кривата в продажбите върви нагоре, а не надолу. Това е единственото нещо, което ни кара да се чувстваме оптимисти, че нещата до няколко години ще се развият.

Avtora.com: Кои песни и албуми най-много свалят българите?

Кирил Христов: Много голям интерес има към Невена Цонева, към Мишо Шамара, който издаде нов албум наскоро, към Остава, новата песен на Любо от Те. При албумите най-продаван е Васко Василев, но него го слуша малко по-различна публика. Между другото Ъпсурт се движат много добре. В началото на 2007 г., когато стартирахме, те имаха най-силни продажби. Те са едни от хората, които продаваха най-много тази година.

Avtora.com: А как стоят нещата с купуването на чуждестранна музика?

Кирил Христов: Продава се много слабо, защото цената е висока. Но цената не зависи от нас. Една песен излиза 2 лв., което дори за нас е висока цена и ние не можем да направим нищо по въпроса за момента.

Avtora.com: Склонен ли е българинът да купува легално музика онлайн?

Кирил Христов: Не бяха склонни в началото, но в последно време стават все по склонни. През ноември и декември 2007 г. ние имаме даже 100% ръст спрямо отминалите месеци. Не знам дали е заради празниците, но от началото на тази година нещата продължиха да вървят добре. Това означава, че с навлизането на кредитните карти в България и разплащането в интернет е доста по-лесно и доста повече хора са склонни да си купуват легално. Купуват се обаче не само песни, много се купуват и ринг тонове и цели албуми.

Интересно е че D2 успешно продават албума си "6", който се разпространяваше и безплатно. Имаме и такива куриози.

Сподели.