20 Март 2018, 23:32

King Arthur II: The Role-playing Wargame

Google+ Pinterest LinkedIn +

Жанр: Стратегическа игра с ролеви елементи Година: 2012 Разработва: Neocore Games Издава: Paradox Interactive Платформа: РС

Макар напоследък хибридните игри (смесващи елементи от различни гейм жанрове) да са често срещано явление, заглавия като King Arthur II: The Role-playing Wargame на Neocore Games са сравнително редки. Всъщност единствената друга подобна игра, за която се сещаме, е предната й част, която също предлагаше уникална смесица между стратегия и ролева игра.

Когато излезе първият King Arthur, много хора побързаха да го сравнят с доста популярната Total War серия на The Creative Assembly. Прилики несъмнено има – от широкомащабните битки, в които се сблъскват армии, наброяващи стотици бойни единици, до микромениджмънта и нуждата от внимателно планиране на тактиката и стратегията за постигане на победа.

В същото време играта на Neocore предлагаше и един допълнителен геймплеен слой – опция за развитие на героите и различните военни формирования, плюс увлекателна история, базирана, както подсказва името й, върху легендата за Крал Артур и Рицарите на кръглата маса.

В продължението великият британски монарх е обединил Британия и в кралството се е възцарил мир. За съжаление, той не трае дълго – зла вещица успява да примами кралица Гуинивер и Артур в храма на Граала и да унищожи свещения артефакт, предпазващ Британия от силите на мрака. Самият Артур е смъртно ранен и скоро кралството, завладяно от орди демонични чудовища, потъва в разруха

На теб – неговият единствен син, се пада тежката задача да отблъснеш армията адски изчадия, опустошаващи Британия, и да възстановиш изгубената слава на Рицарите на кръглата маса.

Сюжетът на King Arthur II, макар да изглежда леко клиширан на пръв поглед. всъщност е доста интересно поднесен посредством серия от куестове с динамичен изход. Тъй като при изпълнение на задачите в тях играта постоянно ще иска и очаква от вас да правите избори в една или друга посока, развитието на историята се променя постоянно, а посоката, в която поема, насочвате вие. За всеки вид избор персонажът ви (а.к.а. кралският син) ще получава точки „добро” или „зло”, които ще наклоняват везните в развитието му в съответната посока на моралният компас.

Характерът и механиката на битките не се е променил особено от предната част насам. Neocore са съсредоточили усилията си най-вече в посока подобряване на контрола върху армиите (и върху камерата в частност). Вмъкнати са и няколко интересни подобрения - например кратко предупреждение, когато на бойното поле предстои за бъде изречена мощна магия, което ви дава възможност да се подготвите със съответна защита или защитно заклинание.

Прибавени са и няколко нови вида врагове, най-интересните (и опасни) сред които са летящите видове, които изискват специфичен вид тактическо планиране, тъй като ограниченията на терена в повечето случаи не важат за тях.

Очакват ви и няколко наистина тежки и напрегнати битки с особено силни и могъщи врагове (т.нар. boss fights).

Накратко - King Arthur II: The Role-playing Wargame е изключително комплексна, „сериозна” военностратегическа игра с ролеви елементи, която ще зарадва всички почитатели на подобен род заглавия, изискващи задълбочено планиране и сериозни бойни умения за постигане на победа.Сподели.