Карен Рамирез: Отегчена съм от поп музиката

Pinterest LinkedIn +

Британската звезда на чил аут и лаундж музиката Карен Рамирез в ексклузивно интервю за Avtora.com преди концерта й в Sofia Live club на 13 ноември.

Любомила Бучинска: Здравей, Карен! Въпреки че имаш разнообразни проекти, в България си известна предимно като лаундж и чил аут изпълнител. Защо се насочи към тези стилове, а не към много по-комерсиалния поп например?

Карен Рамирез: В началото, когато започнах да се занимавам с музика, разговарях с много продуценти, с които обсъждахме към какъв точно стил да се насоча. След доста събеседване с различни хора всички стигнахме до заключението, че трябва да записвам именно чил аут и лаундж.

Но честно казано има и друго - поп музиката никога не е била моята музика. Никога не съм изпитвала желание да я изпълнявам.

.: Освен че пееш, ти се продуцираш сама, свириш на пиано, китара, бас, саксофон и тромпет... Какво мислиш за продуцентските продукти, които завладяха индустрията и за изпълнителите, които стават световноизвестни и получават награди просто като представят чужда музика?

Карен Рамирез: Добър въпрос... Ако погледнете хора като Бийонсе, например, която пее, но в същото време и танцува, това е нещо различно. Но ако говорим за човек, който само изпълнява дадена песен без да прави нищо друго, то това не е голямо предизвикателство, защото той не става съпричастен към самата песен, не бива въвлечен наистина в нея.

Определено се изисква много повече работа, ако решиш сам да се продуцираш, да пишеш музиката и текстовете си, но мисля, че това е правилният подход за един артист. За мен да застанеш пред микрофона и да изпълниш едни вокали не е достатъчно, защото това на практика означава просто да изпееш нечия чужда песен, нечия чужда творба.

Изпълнителят не може да се идентифицира със самата композиция, а и не може да достигне до публиката, не може да се свърже с нея. В моя случай, когато сама продуцирам и пиша текстовете си, чувствам много по-близки хората, дошли да слушат музиката ми, мога да ги усетя. Най-важното нещо е връзката с публиката - да я накараш да почувства музиката ти, да почувства за какво пееш, какво искаш да й кажеш..: Според теб успяват ли европейските изпълнители днес да оцелеят срещу сериозния натиск на американските си колеги?


Карен Рамирез:
Има много европейски изпълнители и групи, които са световноизвестни и се радват на милиони фенове по цялото земно кълбо като David Bowie и U2. За съжаление обаче те са много по-малко, защото в Америка пазарът е доста по-различен и наистина е трудно музикант с типично европейско звучене да успее да се наложи на него.

Самият шоубизнес в Америка създава много по-различни продукти, американците като потребители на музика са много по-различни от европейците, двете култури са напълно различни. Разбира се, ясно е, че американската музика силно влияе на европейската и изсипва десетки изпълнители в Европа.

.: Какво мислиш например за Lady Gaga? Какво е мнението ти за нейната музика, шоуто, което прави и начина, по който успя да се наложи на сцената?

Карен Рамирез: В последните години съм малко отдалечена от развитието на поп културата. Не слушам точно такава музика и наистина не съм запозната особено. Има много добри изпълнители, лично аз харесвам Pink и Бийонсе.

Мисля, че Lady Gaga е наистина един страхотен артист. Нейната музика е страшно комерсиална. Начинът, по който тя се облича, по който изглежда честно казано никак не е мой тип. Аз никога не бих го правила, но разбира се и никога не бих я осъдила за стратегията, чрез която се промотира.

Все пак ми се струва, че тя залага преди всичко на шоуто, на скандала, а не толкова на качествената музика..: Живееш в един от световните мегаполиси – Лондон, а преди това си живяла в Тринидад и Тобаго. Как тези култури се отразяват на музиката ти?

Карен Рамирез: Ами... малко трудно е да се каже, че Лондон ми влияе много, може би по-скоро отчасти, защото аз все пак дори подсъзнателно черпя вдъхновение от Лондон.

Градът е колоритно място – има страшно много хора от различни националности, има огромно музикално разнообразие... и аз се опитвам да взема по малко от всичко и да го използвам в моята музика. Може би именно това ми дава Лондон – хора от различни етноси и култури, хора, които носят различна музика в сърцата си.

Но когато записах първия си албум Distant Dreams всъщност се намирах в Неапол, където прекарах около шест месеца. И в този смисъл този албум е изключително силно повлиян от неаполитанската култура.

Музиката на Тринидад и Тобаго пък е изключително ритмична и определено това повлия по някакъв начин на моите песни. По отношение на текстовете също – те пеят много за живота, за всекидневните неща, за любовта... По начало аз много обичам латино звученето и именно този латино елемент най-силно и ясно се отрази на моята музика.

.: Ти си един от емблематичните гласове на Cafe del Mar. Харесваш ли поредицата?


Карен Рамирез: Да, честно казано обожавам Cafe del Mar и ми доставя огромно удоволствие да слушам цялата му дискография. Мисля, че всички песни, които са включени в различните компилации, са наистина качествени и карат хората да се чувстват добре, да се чувстват спокойни докато ги слушат.

От друга страна фактът, че мои песни са включени в Cafe del Mar, е безспорно един от най-големите успехи в кариерата ми до момента. Наистина съм страшно щастлива, че съм част от Cafe del Mar, а и това ми даде много добър тласък на развитие и популярност.

.:Скоро ще издадеш новия си албум Everyday is a Song. Какво да очакваме от него?

Карен Рамирез: В албума работя с доста нови музиканти като китариста Tony Remy и перкусиониста Karlos Edwards.

Освен чисто нови парчета Everyday is a Song ще включва нова версия на Troubled Girl, както и по всяка вероятност живо изпълнение на Looking for Love.

Като цяло всички песни в албума са много по-различни от тези, които съм записвала до момента. Доста съм развълнувана от това какво ще се получи накрая, когато албумът бъде окончателно готов..:Слушала ли си български групи и изпълнители? Запозна ли се с музиката на Mind Trips и Free Will Society, които също ще свирят в Sofia Live Club?

Карен Рамирез: Не, за голямо мое съжаление не съм слушала нищо. Надявам се да се запозная с тях и тяхната музика на място в София. Наистина ще ми е интересно да чуя техни парчета.

.: Какво ще чуем от теб в София?


Карен Рамирез: Преди всичко се надявам, че българската публика ще хареса мен и моите песни. Искрено се надявам, че ще й доставя удоволствие да ме слуша, че ще бъде много забавно и всички ще се забавляват.

Сетът ми ще бъде с продължителност от час и половина. Ще изпълня парчета от първия ми албум Distant Dreams, сред които Looking for Love, Troubled Girl, If We Try, Lies... Ще изпея и всички нови песни, които ще бъдат включени в албума ми Everyday is a Song. Очаквам с нетърпение срещата с българската публика!

Интервю: Любомила Бучинска

Сподели.