Kanye West и животът на Пабло от Twitter

Pinterest LinkedIn +

Трябва да се признае едно нещо на Kanye West – винаги е център на внимание, дори да не го заслужава. Откакто излезе дебютният му албум The College Dropout (2004), той с видим замах се превърна в един от най-популярните и влиятелни рапъри на нашето съвремие, но също така персоната му безспорно е едно от най-досадните и неприятни неща, с които човек може да се сблъска в интернет пространството.

Музикалните медии го обожават безсрамно много. Billboard, Rolling Stone, NME, Pitchfork, Consequence of Sound, Noisey, Vice, Buzzfeed... отворете кое да е онлайн издание и неминуемо ще прочетете прясна новина за последните 5 туита на Kanye West.

Дали туитовете ще бъдат за поредната му "война" с някой друг рапър, или сляпа защита на комика и сериен изнасилвач Бил Козби – това няма значение. Защото това е Kanye West – неговата музика е недосегаема, неговото его е непоклатимо, неговата артистичност – недостижима и той е най-великата рокендрол звезда на Земята. И във всички тези факти няма и грам ирония.

За самочувствието на мъжа на Ким Кардашиян може да се изпише много. Също като котките, той никога не пада по гръб, поради което винаги предизвиква абсолютно ненужни скандали на публични места – примерите с Beck и Тейлър Суифт изплуват веднага.

Понякога Kanye West получава от собственото си лекарство. Например когато South Park оспориха интелектуалния му багаж и чувството му за хумор в епизода Gayfish. Тогава рапърът се разсърди на създателите на анимационното шоу Трей Паркър и Мат Стоун и каза, че "чувствата му са наранени".

Редки са моментите като този, когато Kanye West не може да отвърне на удара и дори един туит няма да промени нищо. Но Twitter му даде цялото време на света да промотира дългоочаквания си 7-ми албум, чиито име и траклист бяха променяни цели 4 пъти.

От началото на 2016 година промените в заглавието бяха 3 - SWISH, Waves и финалното T.L.O.P., което се оказа акроним от The Life Of Pablo. Въпросният Пабло е (вероятно, ако съдим от думите на Kanye West за него) Пабло Пикасо – един от най-значимите художници за всички времена, а Kanye West иска да стане по-велика арт личност от него.

В един от многобройните си туитове Kanye West сподели, че това е най-великият албум за всички времена и, естествено, музикалните медии не смогваха да отразяват промените.

Една от причините да се пише за West толкова много е, че той поляризира мненията и вдига неимоверно трафика на всеки един сайт. Ако дадена медия X каже, че той е най-великият изпълнител на XXI век, то това само ще напомпи още самочувствието му и ще активизира верните му почитатели. От друга страна, Kanye West е ненавиждан със същата сила от поне толкова хора, колкото е фен базата му – срещу него имаше петиция да не бъде хедлайнер на фестивала Glastonbury.

Когато на 11 февруари 2016 г. рапърът направи отворена премиера на The Life of Pablo в Медисън Скуеър Гардън, той си създаде нова армия врагове. След скандала между него и Тейлър Суифт през 2009 г. на видеонаградите на MTV между двамата изпълнители имаше напрежение, но по време на Grammys 2015 изглеждаше, че е дошъл момент за помирение и двамата дори бяха спрягани за общи записи.

Какво стана вместо това обаче? В новия албум на Kanye West има песен, за която всички ще говорят дълго време – Famous. И не защото е с Rihanna, а защото съдържа текста: "I feel like me and Taylor might still have sex / Why?! I made that bitch famous." (Чувствам, че аз и Тейлър още може да правим секс / Защо ли? Направих тази кучка известна).

Когато Kanye нагло и грубо прекъсва речта на Тейлър през 2009, певицата вече e продала в САЩ над 10 милиона копия от първите си два албума, което превръща твърдението в новата му песен бутафорна измислица.

Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на Суифт за Famous, не е ясно и каква ли ще е реакцията на Ким Кардашиян, но за протокола трябва да се отбележи, че West този път не само прекали, но и рискува да си навлече гнева на многомилионната фен база на русокосата изпълнителка.

Интересно, какъв ли щеше да бъде животът на Пабло (Пикасо), ако по негово време имаше Twitter и други социални мрежи? Дали той щеше да се фука със своите картини в Instagram и да тийзва всяко едно платно с откъслечни снимки, сменяйки имената на произведенията си всеки път?

Дали той сам щеше да се нарече най-великата рокендрол звезда в изобразителното изкуство? И дали Пабло Пикасо наистина е вдъхновението на Kanye West за новия албум, а не Пабло Ескобар? Ще разберете скоро, музикалните медии ще ви го съобщят след поредния туит на рапъра.

*Авторът е създател на блога за музикални ревюта Scraggled Music, следящ най-новите рилийзи на американския пазар директно от мястото на събитието

Сподели.