Каква трябва да бъде материята на спалното бельо?

Pinterest LinkedIn +

Днес изборът е толкова голям, че можете без проблем да изберете спално бельо от плат с желания състав и цена. Кои са най-популярните тъкани?


Спално бельо от памук

Това е най-популярният материал, използван за ушиване на спално бельо както за възрастни, така и за деца. Памучната тъкан е ценна заради своята хигроскопичност, както и заради способността да поддържа комфортна температура без да прегрява или охлажда излишно човешкото тяло. Ето защо памучното спално бельо може да се използва както през лятото, така и през зимата.


Спално бельо от коприна

Коприната е естествен материал с доста достойнства - хигроскопичност, добра терморегулация, висока издръжливост. Висококачествените копринени постелки не се мачкат и са устойчиви на замърсявания.


Спално бельо от лен

Ленът е тъкан с естествен произход и е много популярен избор за изработка на спално бельо, въпреки, че някои хора го намират за малко груб. Абсорбира добре влагата, устойчив е на износване, изключително е издръжлив и притежава антимикробни свойства. Ленената материя притежава специфична текстура и оказва приятен масажен ефект.


Спално бельо от калико

Това е плътна памучна тъкан, леко груба на допир, но с добри качества. Спалното бельо, изработено от калико, е доста практично, защото издържа на интензивно пране. Затова е и един от най-предпочитаните материали за изработка на чаршафи, калъфки и пликове.


Спално бельо от бамбук

Този естествен материал е с отлична хигроскопичност, както и притежава отлични антибактериални свойства. Отглеждането на бамбук не е твърде скъпо, така че продуктите, направени от този материал, се предлагат на съвсем достъпна цена.


Спално бельо от микрофибър

Микрофибърът се състои от 100% полиестер. Тези тъкани са няколко пъти по-тънки от естествените влакна, което ги превръща в добре „дишащи“ материи. Освен това микрофибърът е непретенциозен, почти не се мачка и съхне бързо. Притежава хипоалергенни и антимикробни свойства. Но, както и всички синтетични влакна, е склонен да натрупва статично електричество.

Сподели.