Как почистването на офиса влияе на печалбата?

Pinterest LinkedIn +

Идеално почистеният офис се отплаща със здрав и продуктивен персонал, спестени средства за ремонт и безукорен бизнес имидж

Поддържането на чистота в офиса е трудоемка и може би – досадна работа, но не можем без това. Добрият мениджър знае, че системното почистване на офиса има пряко отношение към успеха на бизнеса му.

Защо почистването на офиси е от първостепенно значение?

Безукорният вид на помещението е не просто красива „картинка“. Той оказва дългосрочно влияние на производителността, качеството на работа и резултата от тях под формата на:

Здраве на служителите и клиентите на бизнеса

Съществуват официални проучвания, които са установили, че работникът ще отсъства до четири пъти годишно, заради проблеми с алергични или респираторни кризи. Този тип проблеми се „отключват“ най-често при мръсна и прашна среда.

Повишаване на идейността и работоспособността на екипа

Психолозите казват, че „Редът в стаята внася ред в главата и живота“. Ясно е, че рутинното почистване  може да увеличи производителността на служителите с до 40%. Получава се така, защото  мозък  се фокусира по-добре  във визуално организирана и приятна среда.

Удължаване срока на експлоатация на техниката

Редовното почистване на офиси влияе и върху устройствата, с които се работи.  Доказано е, че удължава експлоатационния живот на  компютри, принтери и телефони с няколко години, защото прахът не може да се наслагва и да образува плаки от мръсотия, причиняващи дефекти и повреда на уредите.

Добър фирмен имидж

Нито един клиент или евентуален партньор няма да погледне с добро око на екип, тънещ в мизерия. Това се отнася с особена сила за бизнеси, свързани със здравето и красотата. Създаването и поддържането на корпоративен имидж започва с малките неща- чистотата и атмосферата, в която се работи.

чист офис

Как се поддържа лесно чистотата в офиса?

Когато поддържането на безукорен ред не е пряко вписано в длъжностната характеристика, трудно е да се ангажира отделния човек в поддържането на целия офис. За идеална чистота и общ ред са необходими:

Колективни усилия

Служители, работещи в едно и също пространство, носят колективна отговорност за поддържането на чистотата. Те трябва да бъдат стимулирани да се грижат не само за своя работен кът, но и за „лицето“ на бизнеса. От тях се очаква да проявяват поне минимални усилия като изхвърляне на отпадъците, поддържане чистотата на мокрите помещения, безукорния вид на техниката, с която работят.

Безопасност

Чистотата е от първостепенно значение, но не бива да се постига на цената на здравето. За да се поддържа, трябва да се използват ръкавици, безвредни за организма и околната среда препарати, да се минимализира риска от хлъзгане, падане и нараняване по време на работата.

Редовно почистване на повърхността на:

Мебели

Бюра, столове,  рафтове и всички други мебели на офис обзавеждането, трябва да се почистват и дезинфекцират често. Обикновена кърпа, навлажнена с алкохол или антистатична материя решават проблема с ежедневното почистване и поддържане на вашето пространство хубаво и организирано. За полиране или премахване на петна са необходими  препарати, подходящи за материала, от който са направени мебелите, за да се избегне повреда.

Техника

Събирането на прах амортизира и повишава температурата в корпуса на компютри, лаптопи, принтери, телефони и т.н.  Успоредно с това, натрупаните микроби по клавиатури и монитори,  излагат на риск здравето на хората, които работят с тях. За да не се случва, трябва да се почистват и дезинфекцират системно.

Декоративен текстил

Неща като  килими, пердета и щори трупат ужасно много прах и задържат петна. Това е голям проблем за служители и клиенти, които страдат от алергии и респираторни заболявания. Трудно е да се почистват ежедневно с помощта на обикновена прахосмукачка. Много по-разумно е да се разчита на фирма, осигуряваща абонамент за почистване на офиси. Такава разполага с уреди и препарати за дълбоко почистване, които не само ще върнат блясъка на текстила, но и ще съхранят здравето на  хората.

Почистване на прозорци

Елегантният офис разполага с много и големи прозорци. Чистотата на стъклата им изисква ежеседмично почистване и полиране, но и използване на подходящи препарати и предпазни средства, за да се избегнат инциденти.

Климатик

Прохладата през лятото или топлината през зимата са задължителни за комфорта в офиса. По тази причина почти всеки бизнес оборудва помещенията си с  климатици. Те обаче могат да бъдат и много опасни, защото задържат прах и микроорганизми. Производителите препоръчват филтърът да се чисти всяка седмица, а на половин година- специализиран сервиз да извършва профилактика на апарата.

 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.