Как мислите влияят на здравето ни

Pinterest LinkedIn +

Още в древността се смятало, че всичко, което се случва на мозъка, въздейства и на тялото. Днес в медицината има теории, че човек може да повлияе сам на своето здраве и на заболяванията си.

В специализираната литература са описани много примери на изцеляване на тежкоболни, защото те са вярвали в своето оздравяване, т.е. във възможността да влияят на протичането на болестта и нейния краен изход.

Според психолозите за да преодолеем по-лесно заболяванията, трябва да се избавим от негативните мисли, страхове, безпокойства, т. е. трябва да приведем в ред душата си. И все пак - на кои органи влияят нашите мисли и страхове и какви заболявания могат да се появят?

Сърдечно-съдовите заболявания често възникват като следствие на недостиг на любов и чувство за безопасност, а също поради емоционална затвореност.

Артритите поразяват хората, които не могат да кажат "не" и обвиняват другите, че ги експлоатират.

Хипертонията възниква поради непосилното натоварване, постоянния труд без отдих, потребността да се оправдаят очакванията на другите, желанието да бъдеш значим и уважаван... и в резултат на всичко това собствените чувства и потребности се изместват на заден план.

Проблемите с бъбреците могат да бъдат предизвикани от разочарования или неуспехи в живота. Страдащите имат чувството, че някой постоянно лъже, а подобни емоции водят до определени химически процеси в тялото.

Сривът в имунната система и настинката като следствие от това са сигнал за необходимост от временен отдих.

Астмата и проблемите с белите дробове са предизвикани от неумението или нежеланието да се живее самостоятелно.

Стомашните проблеми са следствие от направени грешки в миналото и нежеланието да се носи отговорност за настоящето. Стомахът винаги реагира на нашите проблеми, страхове, омраза, агресивност и завист. Потискането на тези чувства, нежеланието да ги признаем, опитът да ги игнорираме или забравим, могат да станат причина за различни стомашни разтройства.


Проблемите със зрението са нежелание да се види нещо, неумение да се възприеме светът такъв, какъвто е. Аналогични са проблемите със слуха – те възникват, когато се опитваме да игнорираме определена информация.

Инфекциозните заболявания са предизвикани от раздразнението, злобата и досадата. Слабата съпротивляемост на организма към инфекциите е свързана с нарушеното душевно равновесие.

Затлъстяването е проява на тенденцията да се защитаваме от нещо. Чувството за вътрешна пустота често пробужда апетита. Процесът на поглъщане на храната осигурява на хората усещането за придобивка. Но душевният недостиг не може да се компенсира с храна.

Проблемите със зъбите са предизвикани от нерешителност, неумение за взимане на решения, страх от последствията от собствените решения. Кариесът отнема твърдостта на зъбите. Именно по този начин имунната система на човека реагира на вътрешната неувереност.

Проблемите с гръбнака се появяват като следствие от недостатъчна подкрепа, вътрешно напрежение, излишна взискателност към себе си.

Безсънието е бягство от живота, нежелание да се признаят неговите сенчести страни.

ВИЖ ОЩЕ:

8 съвета за по-добър и пълноценен сън през нощта

Тренировки в офиса – как да спортуваме от положение на седеж

7 сутрешни ритуала, с които успешните хора започват деня си

Сподели.