Как да си изберем дамски пухен елек онлайн

Pinterest LinkedIn +

Елеците от пух са чудесно решение за хладните дни. Меки, комфортни и пухкави, те дават добра изолация от студа, като същевременно не ограничават движенията. Това ги прави задължителна част от гардероба, за да можем да сме подготвени за всички изненади, които времето може да ни поднесе.

Какво трябва да знаем преди покупка на дамски пухен елек

Важно е да преценим дали има с какво да го съчетаем, за да е допълни цялостния ни гардероб и визия.
В зависимост от останалите ни дрехи и поводите от ежедневието можем да преценим дали да изберем по-класически или по-екстравагантен модел.

Пухените елеци могат да участват в много класически и стилни комбинации, като най-популярните от тях са в съчетание с:

  • Кожено яке, подходящо както за вечерно излизане, така и за разходки в града;
  • Дънково яке за по-ежедневна визия;
  • Или рокля с дълъг ръкав за есенните посещения по барове.

От друга страна, ако искаме по-ярки комбинации, на пазара се откриват пухени елеци в преливащи цветове и флорални акценти. 

При колебание за размера e препоръчително да заложим на по-големия, тъй като, ако носим пухения елек с пуловер или дебел суичър отдолу, е добре да има място за свободно закопчаване след това.

Удобство през целия ден

В свободното време, на разходка, при спортуване или пазаруване, елеците от пух са фантастичен избор за връхна дреха. Способността на пуха да задържа и акумулира топлината на тялото прави този тип дреха идеална за по-хладното време сутрин и вечер в преходните сезони.

Друго съществено предимство е комфортът на движение, който можем да почувстваме, носейки елек. Липсата на ръкави, които да дърпат ръцете надолу, ни позволява да се протягаме, без да чувстваме ограничения. Затова и в повечето случаи на спортуване и други активности на открито се предпочитат именно пухените елеци вместо цели якета. На пазара се предлагат модели елеци с качулка, което позволява да не носим допълнителна шапка за запазване на топлината на главата.

Каква е разликата между естествен и изкуствен пух

Естественият пух, който се използва за производството на дрехи, е с животински произход, най-често заешки и лисичи кожи. Като много често животните са отглеждани специално с тази цел.
Предимства на естествените материи: 

  • запазват по-добре топлината;
  • по-издръжливи са при третиране и постоянна употреба.

Изкуственият пух обикновено се произвежда от синтетични полимерни влакна като акрил, модакрил и / или полиестер, всички те са по същество форми на пластмаса.

Темата за избор между двете е сериозно застъпена в модната индустрия последните години. 

Gucci, Prada, Chanel, Coach, Burberry, Versace, Michael Kors, Armani са само част от компаниите, които премахнаха използването на естествена кожа и пух в своите колекции. 

Естествената кожа и пух могат да се посочат като знак за висок статус и добър вкус още от 50-те години, но съвременната модна индустрия започва да предлага алтернативи от изкуствени материали с цел да подкрепи по-етичното отношение към животните. 

Все пак много добър вариант за любителите на естествен пух могат да са покупките на винтидж и продукти втора употреба. Естествените материали са устойчиви и могат да се използват дълго време, без това да налага увеличаване на тяхното производство. 

Препоръчваме да направите избор по ваша преценка, който да ви прави щастливи и да ви кара да се чувствате добре в ежедневието, независимо какъв тип пухен елек сте добавили в гардероба си. 

Сподели.