Как да се справим със сезонния косопад?

Pinterest LinkedIn +

През определени периоди от годината мнозина от нас забелязват по-голямо количество косми по четката, дрехите или в банята. Това се дължи на т.нар сезонен косопад. Защо се случва това и какви са начините за справяне с него, ще разберете по-надолу в статията.

Какви са причините за сезонния косопад?

Обикновено през пролетта и есента косата започва да пада повече от обичайното, споделят експертите от Galen Pharmacies. Повечето считат това явление за естествен процес, докато други търсят начини да го контролират. 

Какви са истинските причини, водещи до този сезонен косопад и има ли начин да се предотврати или минимизира?

  • Климатични промени

Промените в климата може да предизвикат стрес върху скалпа, тъй като влажността, както и студените или горещите условия влияят директно на състоянието на косъма.

  • Хормонални промени

Измененията в хормоните също са причина за временен косопад. Такива се наблюдават именно през пролетта и есента.

  • Недостатъчен прием на витамини и минерали

Правилните нива на протеини, витамини и минерали в организма са от съществено значение за здравословното състояние. През лятото и зимата често приемът на нужните хранителни вещества е по-ограничен, което може да доведе до сезонен косопад през останалите месеци.

Сезонният косопад е комбинация от външни и вътрешни фактори. Разбирането на причините за него е първата стъпка към намирането на решение за поддържането на здрава и силна коса през цялата година.

Ефективни домашни средства срещу косопад

Домашните средства срещу този проблем се прилагат от векове, но кои от тях действат наистина?

Пробвайте да си направите маска с яйце. Яйцата подпомагат заздравяването на косъма, защото са богати на протеини и биотин. Друго отлично средство за успокояване на раздразнения скалп и подпомагане на растежа е гелът от Алое вера. А зеленият чай съдържа антиоксиданти, които предпазват косъма и стимулират растежа.

Домашните средства за борба със сезонния косопад не са само предание от миналото. Те са практичен, натурален начин да се погрижите за здравето и красотата на своята коса. 

Медицински подходи и лечение

В някои случаи домашните лекове не са достатъчни. Тогава на помощ идват медицинските подходи, от които:

  • хранителни добавки – някои витамини и минерали, може да бъдат предписани от лекар, ако се установи дефицит в тялото;
  • лазерна терапия – лазерната терапия е една от най-новите технологии за борба с косопада;
  • медицински шампоани и лосиони – медицинските предложения съдържат активни съставки, стимулиращи растежа.

Този тип методи за лечение на сезонния косопад са разнообразни, адаптивни и често предлагат дългосрочни решения на проблема. Важно е да се консултирате с дерматолог или специализиран лекар, за да получите професионална помощ и насоки.

Съвети за ежедневна грижа за косата

Текстурата и плътността ѝ често зависи от генетичните фактори, докато нейните общо състояние и здраве се определят от ежедневните грижи за нея. Ето няколко съвета от специалистите от онлайн аптека Galen относно правилните и неправилните действия:

  • избор на подходящи продукти – трябва да се избират такива, съответстващи на конкретния тип;
  • масаж на скалпа – редовното масажиране подпомага кръвообращението и стимулира растежа;
  • ограничаване на термичната обработка – постоянното третиране с висока температура отслабва косъма;
  • избягване на стегнати прически – твърде стегнатите прически може да повредят не само косата, но и корените ѝ.

Сезонният косопад е предизвикателство както за мъжете, така и за жените, но с правилната грижа, има начини да се ограничи и да се възстанови нормалното състояние на косата.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.