Как да се спасим от махмурлука?

Pinterest LinkedIn +

Любов и вино, вино и любов... и от двете боли глава. За махмурлука поне лек има.

Пийте много течности. Те ще ви избавят от дехидратацията, която алкохолът причинява. Чаят действа добре. Съдържа танин, която се бори с отровите в стомаха.

В доматения сок пък има фруктоза, която подпомага изгарянето на алкохола. Ако преди да пиете, вземете чаша мляко, то ще намали токсичността на спиртната напитка и ще забави усвояването й.

Силно кафе и аспирин препоръчват учени от университета във Филаделфия. Не забравяйте и зелевия сок – той си остава класика в жанра.


Предпочитате зелето на салата?! Хрупайте на воля. То има очистващи черния дроб свойства и освен това оказва защитен ефект върху лигавицата на стомаха и червата.

Ето и сладичко спасение – бананов шейк и мед. Може по отделно, може и двете, за двойна атака на махмурлука. Бананите компенсират загубата на магнезий и калий, а медът повишава нивото на кръвната захар, което спада след употреба на алкохол. Пчелният продукт съдържа фруктоза, която както стана ясно, се бори с алкохола.

И още нещо – японски учени съветват да не разчитате на дрямката за облекчение. Те отбелязват, че по време на сън процесът на изтрезняване се удължава, защото се забавят всички процеси в тялото, включително разграждането на алкохола.


За да не лекувате махмурлук, похапнете преди да се съсредоточите върху наздравиците. Избягвайте смесването на различни видове спиртни напитки и отново... пийте вода или сокове.

Ако все пак нещо не ви се получи, британски учени са съставили меню за борба с неприятното чувство. Вземете лист и химикал или направо запретнете ръкави. Пригответе си агнешко с картофи и грах. Ако това ви звучи сложно, заложете на печен боб, пълнозърнест хляб и плодов сок. Има вариант и за по-изискани вкусове – пушена сьомга, сирене, домати и банан.

И така... празникът може да продължи. А ако алкохолът просто не ви влияе добре, заложете на любовта.

Сподели.