Как да преодолеем главоболието

Pinterest LinkedIn +

Специалистите са убедени, че е важно не толкова какво ядем, а как го ядем. Правилният режим на хранене може да ни избави и от пристъпите на главоболие. Не е за пренебрегване фактът, че в древността, когато не са съществували лекарства, хората използвали хранителни продукти като техни заместители.

1. Не пропускайте времето за хранене
И най-вече – не се отказвайте от закуска. Ако не сте хапвали нищо в продължение на 6 часа, не се учудвайте, когато ви заболи глава. За да го избегнете, приемайте храна по 4-5 пъти на ден в малки количества. Освен това твърде сладките продукти вдигат нивото на кръвната захар и организмът реагира с рязкото ѝ понижение, което води до главоболие.

2. Хапвайте леко преди сън

Ако се събуждате с главоболие, причината може да бъде рязкото спадане на кръвната захар през нощта. Ще ви помогне леко хапване преди сън с богати на протеини продукти.

3. Попълнете дефицита от желязо

Недостигът на този елемент повишава риска от главоболие заради намалената способност на кръвта да транспортира кислород. Постоянната умора и главоболието са характерни симптоми. Осигурете си диета, която гарантира дневния прием на 10 мг желязо за мъжете и на 18 мг за жените.

4. Приемайте достатъчно витамин В


Освен че е необходим за нормалното функциониране на нервната система и помага на организма да се справя със стреса, той предпазва и от хипогликемия, която води до главоболие при някои хора. Кофеинът, алкохолът, противозачатъчните таблетки и стресът водят до дефицит на витамините от група В.

5. Хранете се здравословно

Избягвайте богати на нитрити храни – консервирана шунка, кренвирши, бекон, колбаси, пушена риба.

6. Без кофеин
Той повишава риска от появата на болка в главата благодарение на вторичния си ефект на разширение на кръвоносните съдове в главния мозък. Болката е пулсираща и се усилва при физическо напрежение. Ограничете консумацията на напитките, които го съдържат.

Сподели.