Как да поддържаме маските за лице за многократна употреба

Pinterest LinkedIn +

За да ни предпазят гарантирано от коронавирус, маските трябва да бъдат правилно поддържани

Сигурно няма да се учудите, ако ви кажем, че мнозина пропускат да перат маските си за многократна употреба ежедневно и често ги забравят в чантата си, откъдето ги изваждат и отново използват при нужда. Трудно е да вместим грижата за предпазните средства в натоварения си график, но ако искаме да си гарантираме спокойствие срещу коронавируса, това е абсолютно задължително.

Ето какви мерки трябва да вземете, за да не се подлагате на излишни рискове:

Маска за лице с филтър от ProMask

Ако притежавате подобен вид предпазна маска с филтър, която е за многократна употреба, не забравяйте, че той трябва да се сменя след броени часове. Изважда се, обработва се на пара за няколко секунди и едва след това може да бъде поставен отново в джобчето на маската. Това основно се отнася за филтрите, произведени от активен въглен. Когато те са от друг текстилен материал, може да изискват просто подмяна или пране, гладене и дезинфекция.

Спешно изпиране при съмнения

Може да се случи да узнаете, че току що сте контактували с някой, който е бил заразен с COVID-19. Това означава незабавно да сложите маската си за пране, дори да сте я сложили почистена преди минути.

Самата повърхност на плата може да събере не само бактерии и вируси по себе си, но и се натрупват остатъци от изпотяване, грим, замърсявания. Това налага ежедневното хигиенизиране с вода и сапун.

Технология на дезинфекция

Ако държите да сте стриктни, следвайте описаната технология, която гарантира максимална дезинфекция на маските.

Предпочитайте машинното пране на висока температура с избрания от вас перилен препарат. Това със сигурност има силата да убие вируса, ако е попаднал на защитата от плат, която използвате. Ако все пак предпочитате ръчното измиване и не се налага да пускате сега пералня, направете го толкова старателно, че да сте изтъркали всеки милиметър от маската.

Може и да я накиснете преди това във вряла вода за около 15 минути, а след това старателно да я изплакнете добре. Този начин също гарантира премахване на всякакви патогени.

Не изпадайте в крайности и не слагайте белина на материите, защото остатъчната миризма ще ви накара да се чувствате дискомфортно, а и може да ви докара главоболие или гадене.

Точните градуси на пране

Температурата над 60 градуса е отлична за унищожаване на повечето вируси. Все пак имайте предвид, че ако маската е в тъмен нюанс, тя ще избледнее бързо при ежедневното почистване, на което я подлагате. Затова може би е удачно да бъде в светли тонове, но това вече е въпрос на личен избор от ваша страна.  

Изсушаването

Ако разполагате със сушилня, възползвайте се от тази допълнителна дезинфекция, която е категоричен знак за оптимални резултати. Все пак предпазната маска с пластмасов филтър и клапан не подлежи на такова третиране, затова тя трябва да се суши на слънце и да бъдете внимателни да не я повредите.

Добрият стар сешоар е чудесна алтернатива на сушилния уред, ако все още не сте оборудвали дома си с него. Гладенето също е отличен вариант за елиминиране на вирусите.

Сподели.