Как да изберем газово барбекю?

Pinterest LinkedIn +

С идването на лятото и жегите, няма как да не си спомним колко е приятно да хвърлим нещо на барбекюто и да изкараме вечерта навън, приготвяйки вкусна скара. Ако още не сте се снабдили с градинско барбекю, то в Koledzhikov ще откриете огромно разнообразие от модели, подходящи за домашна и професионална употреба. Как да изберете обаче барбекю, което да ви служи безотказно и за какви негови характеристики да внимавате? Ще разгледаме по-долу този въпрос.

Търсете качествената изработка

На пазара може да откриете много различни видове градински барбекюта, които се предлагат в най-широк ценови диапазон. Важно е обаче да се спрете на такъв уред, който е изработен от качествена неръждаема стомана. Има редица части, на които трябва да обърнете специално внимание. Такива са решетките, горелките, тръбите и т.н. Нека да ги разгледаме подробно.

Решетката на барбекюто

Решетките за готвене най-често са изработени от висококачествена неръждаема стомана. Те трябва да са добре направени и издръжливи, тъй като трябва да издържат на топлината, излъчвана от горелките. Те се нуждаят и от редовно почистване, като това може да се направи лесно, посредством шпатула и гореща вода. Не допускайте да се натрупат сажди по тях.

Горелките

Това е най-важният компонент на едно добро газово барбекю. Най-често горелките са направени от неръждаема стомана или чугун, задържайки газа вътре и отделяйки топлина през отворите, облицоващи горната страна. С тази топлина реално се готви. Ако не са качествено изработени, горелките ще е необходимо да се подменят често, а сме сигурни, че вие не искате това. Някои модели разполагат с две-три горелки, като има и такива монтирани отстрани - за сосове, варени картофи или зеленчуци.

Тръбите на газовото барбекю

Те доставят газ и въздух в горелките. Тоест, от тръбите зависи, колко и как ще достигне газта. Горелките се нуждаят от много кислород, за да осигурят цялата тази топлина, и тръбната система им го осигурява. Тя контролира и потока на горивото, като регулира количеството пламък, произведен от изгарянето на газове с кислород, по време на готвене. Редовната поддръжка и почистване на тръбите е от съществено значение, особено след края на зимата, когато барбекюто не е било използвано.

чушки на барбекю

Управление на температурата (Ключ за горелката)

Повечето барбекюта са снабдени с изключително лесна технология за управление на температурата. Ключът за горелка е прецизен начин да се настрои температурата. Чрез него може лесно да се намали или да се увеличи огъня чрез потока газ. В случай на пожар, с този ключ се спира достъпа до източника на гориво. Винаги бъдете сигурни, че вашият е в изправност.

Термометър

Наличието на термометър ще ви даде възможността да знаете каква е температурата в барбекюто. Така можете да приготвите по-здравословно и по-прецизно храната си.

Тавичка за мазнина

Тавите за мазнина събират излишната мазнина и отпадъци, които по време на печенето, падат през решетките и извън бариерите. Необходимо е редовно да изпразвате и да почиствате тавичката за мазнина, за да може да предотвратите преливане, корозия и опасност от пожар.

Капак на градинското барбекю

Капакът ще ви осигури много по-голяма гъвкавост по време на готвенето. Освен това ще пази и храната топла. Ако готвите на затворен капак, месото става по-крехко и не изгаря отвън, нито остава сурово отвътре.

Необходимо е да съобразите и размера на газовото барбекю

По-голямото барбекю ще ви помогне да приготвяте по-големи количества храна на едно зареждане. Колкото повече екстри притежава едно градинско барбекю, толкова по-голямо е на размери. Ако сте се спрели на модел със странични полици, трябва да имате предвид, че като са разгънати, ще заемат място. Освен това, е възможно да има много дълги периоди, в които не използвате барбекюто и е необходимо да обмислите и къде ще го съхранявате.

Заключение

Градинските барбекюта не са сложни уреди. Те обаче имат своите специфики. Надяваме се, че сме успели да ви помогнем и когато ви се наложи да си закупите газово барбекю, изборът ви ще е бърз и лесен.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.