Как да избегнем често допускани грешки в електронната търговия?

Pinterest LinkedIn +

През 2018 г. има 10% увеличение на бизнесите, които са изпаднали в несъстоятелност, според проучване в 43 страни, проведено от Euler Hermes. Настоящата икономическа криза вече остави хиляди семейства с намалени доходи и през 2020 г. несъмнено предстои да видим още по-мрачна статистика за съдбата на стотици предприятия. Поради правителствените мерки срещу разпространението на COVID-19, в най-благоприятна позиция са фирмите, които имат възможност за работа онлайн.

Затова днес ще говорим за електронната търговия като перспективно бизнес начинание. По-конкретно ще разглеждаме рисковете, които засилват стартиращите онлайн магазини към пропастта. Споделяме с вас начини как да си спестите фаталните грешки.

Къде бъркат начинаещите...?

Избират грешната платформа

Платформата за онлайн търговия е основата на електронния бизнес, затова грешният избор може да се окаже крайно неизгоден. Правилното решение отговаря на вашите представи и изпълнява очакванията на клиентите ви. Освен това, трябва дотолкова да ви улеснява, че да остава време за важните задачи – като плановете за разрастване на бизнеса.

Няма да сбъркате, ако търсите пълномащабно решение, което е стабилно и доказано, с достатъчно функционалности, разнообразни дизайни с възможност за персонализация и достъп до най-важните маркетингови инструменти.

Не наблюдават внимателно конкурентите

Не изпускайте съперниците си от очи, защото те са най-добрият учител. Конкурентите могат да ви спасят от редица грешни ходове и да ви покажат печеливши практики. При това напълно безплатно.

Внимавайте за вторичните и индиректните конкуренти, за които дори не подозирате, че представляват заплаха. Ако искате да познавате по-добре конкуренцията, се запознайте с теорията JTBD (Jobs to be Done).

Разчитат само на себе си

Сигурно сте гледали филмовата продукция „Евтиното е скъпо“ или поне сте чували заглавието под формата на поговорка в разговорния език. Типично за нашите географски ширини е да се избягва с всички сили помощта на други хора.

Емблематичен пример е съботно-неделен ремонт на автомобила пред блока. Ремонтът обикновено продължава няколко поредни уикенда, хвърлят се немалко нерви и се налагат продължителни лишения от удобствата на личния автомобил. Накрая пак се стига до услугите на специалист.

Подобни грешки се наблюдават в предприемачеството. Шефът на един малък бизнес прекалено дълго се опитва да бъде едновременно счетоводител, специалист продажби и доставчик. И това е сериозна предпоставка дейността да не се разраства. Ако и вие пилеете времето си в такива „странични начинания“, тогава вероятно не се съсредоточавате достатъчно върху развитието на онлайн магазина.

Нямат маркетингова стратегия

Освен че сами правят логото, пишат описанията и снимат продуктите си, много начинаещи търговци се опитват да пестят от маркетинг специалисти. Маркетингът е една подценяваните сфери в малките бизнеси, а реално е фундаментална, защото определя бъдещето на дейността.

Търговците без маркетинг специалист обикновено нямат маркетингова стратегия, която би помогнала за правилно използване на ресурсите, увеличаване на приходите и осигуряване на конкурентно предимство. Липсата на стратегия е пречка пред придобиването и задържането на клиенти.

Не ви е нужен огромен капитал, за да стартирате бизнес още сега. Просто трябва да подбирате инструментите и хората, с които работите внимателно, да се учите от конкурентите и да избягвате грешките на начинаещите.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.