Just The Way You Are на Бруно Марс - дигитален бестселър No.1 в света за 2011

Pinterest LinkedIn +

Издаденият през юли 2010 година пилотен сингъл на Бруно Марс от първия студиен албум на отличения с Grammy американски артист, Doo-Wops & Hooligans, е най-купуваното парче в дигитален формат в света през 2011 година.

По данни на International Federation of the Phonographic Industry (Международната федерация на звукозаписната индустрия), от Just The Way You Are са изкупени повече от 12 млн. копия в рамките на 2011 година – с над 2 млн. повече от актива на парчето, заемащо второ място в класацията – Grenade, отново на Бруно Марс.

26-годишният изпълнител, роден и отраснал в Хонолулу, Хаваи, държи и десетата позиция с The Lazy Song, чиито дигитални продажби възлизат на 6.5 млн. копия. Така общото количество дигитални даунлоуди, генерирани от Бруно Марс, възлиза на 29.2 млн. копия.

Doo-Wops & Hooligans така и не успя да покори Billboard 200, но Just The Way You Are бе No.1 в Hot 100 в продължение на четири седмици, а по-рано тази година албумът се изкачи до върха на британския чарт и получи две номинации за Grammy 2012.

Пилотният сингъл на LMFAO - Party Rock Anthem, оглавил класациите и от двете страни на океана, заема трето място в класацията на IFPI с 9.7 млн. дигитални даунлоуда, пред On The Floor на Дженифър Лопес и Rolling In The Deep на Адел, които допълват челната петица.

Участвайки като гост артист в хита на Лопес и основен изпълнител в поставения на седмо място Give Me Everything, Pitbull е единственият артист, освен Бруно Марс, с повече от една позиции в топ 10 на 2011 година. Lady Gaga, Black Eyed Peas и Maroon 5 с Кристина Агилера държат останалите три позиции от класацията, основаваща се само на платените даунлоуди на музикални издания.

По данни на IFPI, през 2011 година продажбите на дигитални сингли в световен мащаб са нараснали с 11%, а тези на дигитални албуми – с 24%. Значителен ръст е отчетен и сред броя на потребителите на предплатените сервизи за покупка на музика в дигитален формат като Spotify. През 2011 година те са се увеличили с 65% до 13.4 млн.

Топ 10 на най-купуваните сингли в дигитален формат през 2011 година:

1. Bruno Mars - Just The Way You Are - 12.5 млн.
2. Bruno Mars - Grenade - 10.2 млн.
3. LMFAO - Party Rock Anthem - 9.7 млн.
4. Jennifer Lopez feat. Pitbull - On The Floor - 8.4 млн.
5. Adele - Rolling In The Deep - 8.2 млн.
6. Lady Gaga - Born This Way - 8.2 млн.
7. Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack and Nayer - Give Me Everything - 8.2 млн.
8. Black Eyed Peas - The Time (Dirty Bit) - 7.3 млн.
9. Maroon 5 feat. Christina Aguilera - Moves Like Jagger – 7 млн.
10. Bruno Mars - The Lazy Song - 6.5 млн.


Сподели.