Jon Lord - Piano Concerto

Pinterest LinkedIn +

Новият албум на рок легендата Джон Лорд (Jon Lord) от Deep Purple събира две симфонични творби на музиканта, за да представи една не толкова известна страна от кариерата му.

Новият Концерт за пиано на Лорд - "Boom of the Tingling Strings", е в изпълнение на Нелсън Гоернер със симфоничния оркестър на Оденсе, под диригентството на Пол Ман. Програмата е допълнена от Сюитата за струнен оркестър на Лорд, озаглавена "Disguises".

Паралелно със своята рок кариера, Джон Лорд създава оркестрална музика в продължение на 40 години. Понякога определяни като "класически крос-оувър", композициите на Джон Лорд отразяват многообразните му музикални влияния, които освен оркестрална и рок музика включват джаз и фолк музика. Дори Deep Purple записват "Concerto for Group and Orchestra" на Лорд, под диригентството на Сър Малкълм Арнолд, от който се продават стотици хиляди копия по света. След напускането на бандата през 2002, Джон се съсредоточава върху композирането.

"Още като започнах да пиша музика за оркестър, имах подсъзнателен подтик да създам концерт за пиано. Не толкова в традиционния смисъл на концерт, а по-скоро като средство да изразя любовта си към пианото, на което свиря от шестгодишна възраст. Този концерт не е предназначен за изпълнение от мен, а за концертни пианисти, към които изпитвам безпределно уважение и възхищение", разказва за създаването на "Boom of the Tingling Strings" Лорд.

В момента Джон Лорд композира класическо произведение по повод 175-та годишнина на университета Дърам, което ще бъде изпълнено в Катедралата в Дърам през април 2008 г. от Кралската филхармония на Ливърпул.

Траклист:

Boom of the Tingling Strings

1. Adagio assai
2. L’istesso Tempo
3. Adagio
4. Allegro giusto

Disguises

5. M.A.s.q.u.e (Poco Adagio – Allegro moderato e poco pesante)
6. Music For Miriam (Adagio)
7. Il Buffone (G.C) (Allegro vivace)


Разпространява EMI/ Анимато Мюзик
Сподели.