Живите мъртви (The Walking Dead)

Pinterest LinkedIn +

Ако сте фенове на зловещите постапокалиптични сюжети, сериалът на AMC The Walking Dead (Живите мъртви) едва ли ви е убягнал. В случай че все пак сте го пропуснали - заслужава си да го видите заради силния актьорски състав начело с Андрю Линкълн (Andrew Lincoln), Сара Уейн Келис (Sarah Wayne Callies) и Норман Рийдъс (Norman Reedus).

Дори идеята за ходещи мъртъвци, превзели света, да не ви се струва кой знае колко ужасяваща, The Walking Dead със сигурност не е от сериалите, които трябва да гледате преди да заспите. Не толкова заради влачещите се навсякъде полуразложени трупове, колкото заради изключително добре изградените атмосфера и съспенс, които успяват да държат зрителя в постоянно очакване на нещо зловещо, брутално и крайно.

Идеята:

Сериалът е създаден по идея на трикратно номинирания за Оскар Франк Дарабонт (Frank Darabont), сценарист на филмови класики като The Green Mile и The Shawshank Redemption, на които е и режисьор, и Frankenstein (с Робърт Де Ниро и Кенет Брана).

The Walking Dead е базиран на едноименната поредица комикси на Робърт Къркмън (Robert Kirkman), Тони Мур (Tony Moore) и Чарли Адлърд (Charlie Adlard). Поредицата е създадена през 2003 година. Автор на комиксите е Къркмън, а илюстрациите са на Мур, който впоследствие е заменен от Адлърд.


Началото:

Първият сезон на The Walking Dead започва да се излъчва на 31 октомври 2010 г. Пилотният епизод е гледан от над пет милиона зрители, което го прави най-гледания пилотен епизод на сериал на AMC до този момент. След впечатляващия успех на шестте епизода на първи сезон, бързо става ясно, че ще има и втори - този път от тринадесет епизода. Премиерата на втори сезон повтаря успеха на пилотната серия и е гледана от над седем милиона зрители. Новият трети сезон на поредицата стартира на 14 октомври. The Walking Dead беше номиниран за награда Златен глобус в категорията за Най-добър драматичен сериал през 2011 г. Поредицата беше сред фаворитите и на тазгодишните награди Emmy, а миналата година спечели приза в категорията за Най-добър грим.

Героите и звездите:

Андрю Линкълн (Andrew Lincoln) е в ролята на Рик Граймс, заместник-шериф в малък град, който е ранен по време на работа и изпада в кома. Когато идва в съзнание, Рик открива, че от познатия му свят не е останало нищо, навсякъде бродят зомбита, а семейството му е изчезнало. След като успява да открие съпругата и сина си, Рик се превръща в лидер на малка група оцелели и се опитва да открие сигурно място, на което да се установят.

Линкълн е познат на кинофеновете от романтичните комедии Love Actually и Heartbreaker. Освен това британският актьор има множество роли в сериали, сред които са Teachers, Afterlife и Strike Back.

Сара Уейн Келис (Sarah Wayne Callies) е в ролята на съпругата на Рик - Лори Граймс. Когато избухва епидемията и зомбитата нападат, Лори напуска града със сина си и най-добрия приятел на Рик - Шейн. Шейн я убеждава, че Рик е мъртъв и Лори има връзка с него до момента, в който Рик се появява. Именно тази връзка и фактът, че Шейн я е излъгал се превръщат в причина отношенията между тримата сериозно да се усложнят.

Повечето от вас вероятно свързват Сара Уейн Келис най-вече с ролята й в друг хитов сериал  - Prison Break.

Лори Холдън (Laurie Holden) е добре позната на феновете на сериалите от The X-Files и The Shield, а The Walking Dead е третият проект на Франк Дарабон, в който участва след The Majestic и The Mist. Повечето от вас вероятно са я гледали и във Fantastic Four и Silent Hill. Този път на нея е поверена ролята на Андреа. Тя е част от малката група оцелели, която открива Граймс. След като сестра й умира при едно от нападенията на "бродещите", както наричат зомбитата, Андреа изгубва желание да се бори за оцеляването си.

Стивън Юн (Steven Yeun) е основно театрален актьор, но се снима като гост-звезда в няколко сериала, сред които са ситкомът The Big Bang Theory, Law & Order: LA и Warehouse 13. Участието му в The Walking Dead е най-голямата му роля в телевизията. Той се превъплъщава в Глен - член на групата оцелели, който пръв вижда Рик и му помага да се измъкне от зомбитата.

Норман Рийдъс (Norman Reedus), когото може би свързвате най-вече с хитовия екшън The Boondock Saints, но вероятно сте гледали и в Gossip на Дейвис Гугенхайм, Blade II, Pandorum и The Conspirator на Робърт Редфорд, е в ролята на Дарил Диксън. Преди да се присъедини към каста на The Walking Dead, Рийдъс участва като гост-звезда в Law & Order: Special Victims Unit и Hawaii Five-0.

Дарил е един от персонажите, които не съществуват в комикса преди появата на сериала. Образът на ловеца е измислен от създателите на продукцията, но бързо става популярен. Заради не особено сговорчивия си характер и крайните си методи, той не е любимец на останалите оцелели, но постепенно успява да се сработи с тях и се превръща във важна част от групата.

Сподели.