Jerry Lee Lewis превърна София в световна столица на рокендрола

Pinterest LinkedIn +

Над 5000 души, изпълнили до краен предел Зала 1 на НДК, станаха на крака, за да аплодират живата рок легенда Джери Ли Луис. Мегазвездата и любимец на няколко поколения българи изнесе концерт, който върна майки, бащи и деца няколко десетилетия назад в златните години на рокендрола.

Освен самият Джери Ли, две изненади белязаха делничната октомврийска вечер. Първата и по-приятна беше точният час на началото на концерта, а втората – неговият неочаквано бърз край.

След кратко интро на музикантите Кенет Лъвлейс, Робърт Хол, Уилиам Сторм и Блейк Бекър Кънингам, още с появяването си на сцената, роденият през 1935 г. в Луизиана пианист, предизвика бурни аплодисменти. 30 минути след началото на концерта родители и деца започнаха да стават на крака за да разкършат тела в характерни за стила танци.

Публиката чу “Breathless”, “Whole Lotta Shakin`Goin`On”, “Over The Rainball”, “Sweet Little Sixteen”, “High School Confidential” и, естествено, “Great Balls Of Fire”, но възрастта на музиканта не позволи да направи някоя от типичните за него сценични екстравагантни атракции.

Всъщност може да се каже че имаше и такава. Точно в момента когато всички започнаха да се настройват за танци, Джери Ли Луис стана, благодари и напусна сцената. Феновете очакваха още, но всичко вече беше приключило.

Въпреки това, за няколко хиляди души видимо на или над средната възраст сантименталната струна вече беше засвирила и публиката се отнесе с разбиране към възрастния музикант. Макар и за един час, Джери Ли Луис превърна София в световна столица на рокендрола.

За тридневния си престой в България, звездата не даде нито едно интервю, отклони всички покани за срещи и нито веднъж не излезе от хотелската си стая. От организаторите на концерта, Агенция "Прима", той получи подарък за колекцията си - антикварна лула от 1912 година, изработена от рог, керамика и сребро.

След концерта, в 6:00 часа сутринта, Джери Ли Луис отпътува за родния си дом в Мемфис.
Сподели.