Железният човек (Iron Man)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2008, 112’
Режисьор: Джон Фаврю
Сценарий: Марк Фъргюс, Хоун Остби
С участието на: Робърт Дауни-Джуниър, Терънс Хауърд, Гуинет Полтроу, Джеф Бриджис, Лесли Биб и други.
Фантастика, екшън, със субтитри, английски

“Железният човек” е поредната екранизация по комикс на Marvel, която излиза на голям екран, благодарение на Холивуд. Режисьор на високотехнологичния екшън е Джон Фаврю, когото феновете познават покрай работата му за авантюристичната космическа приказка (“Затура”). Редом с работата си зад камерата, Фаврю продължава да се снима и като актьор и съвсем логично е отделил малка роля за себе си и в “Железният човек”.

Основните персонажи в продукцията му са поверени на Робърт Дауни-Джуниър (“Зодиак”), Джеф Бриджис (“Кей Пакс”), Гуинет Полтроу (“Седем”) и Терънс Хауърд (“Сблъсъци”). Сценарият е писан от тандема Марк Фъргюс и Хоун Остби, които бяха номинирани за награда „Оскар” за предищния си общ проект “Децата на хората” (2006). Реализацията на филма е отлагана с години, като в един момент той е трябвало да бъде заснет от Куентин Тарантино (“Криминале”), а за главната роля са били спрягани имената на Том Круз (“Война на световете”) и Никълъс Кейдж (“Лице назаем”). В крайна сметка проектът е поверен в ръцете на Фаврю, който е разполагал с бюджет от 180 млн. долара

Тони Спарк (Робърт Дауни-Джуниър) е производител и доставчик на оръжия, който знае какво иска от живота. Той управлява индустрия за милиарди, заедно със своя бизнес партньор Стейн (Джеф Бриджис). Преломният момент в живота на Спарк идва, когато след поредния тест на нови ракети в планините на Афганистан, той е отвлечен от терористи. За да се спаси, на него му се налага да използва цялата си изобретателност, като за целта си конструира брониран костюм. Завръщането му в Америка слага началото на неговия нов поглед върху живота, като в това влиза краят на оръжейния му бизнес и желанието да помогне на хората в беда.

Използвайки всичките си умения, Спарк успява да сглоби метален костюм, снабден с всички високотехнологични оръжия, които му трябват, за да се превърне в Железния човек. Светът започва да говори за мъжа, който раздава собствено правосъдие по улиците на Америка и наказва престъпниците, които не ги лови закона.

Официален сайт:
http://ironmanmovie.marvel.com

Сподели.