Jahmmi Youth: Реге изпълнителите са просветители

Pinterest LinkedIn +

Ямайската музика намира все по-благоприятна почва за развитие по нашите ширини. Зад популяризирането на тази сцена у нас стоят изпълнителите от лейбъла Roots Rocket, които записаха песента Black Gully Side срещу застрояването на Кара Дере и създадоха първия български ридим - Bun Vampayah. За всичко това Avtora.com си поговори с Jahmmi Youth от Roots Rocket.

.: Регето е музика, известна със силните си духовни послания, какви са причните?

Jahmmi Youth: В основата си регето се заражда като социална музика - все пак тя е била музиката на бедните хора, а сега е музика за всеки отворен и осъзнат човек. Причините може би се крият в това, че възниквайки в Ямайка, сред обикновените хора от гетата на Кингстън, тя е била нещо като тяхна опора и възможност да говорят за един по-правилен начин на живот. Наистина не са много стиловете, в които знаеш, че каквото е казал изпълнителят, значи наистина му се е случило и значи той наистина живее музиката си. В регето е точно така!

.: Mислиш ли, че регето е проводник на растафарианството по света? Каква е разликата между растафарианството и останалите религии и философии?

Jahmmi Youth: Със сигурност реге музиката е това, което прави Растафарай движението популярно по цял свят. Бихме могли да го наречем движение, а защо не и философия.

За разликите не знам, но по-скоро мога да кажа кое е характерно за Растафарай, а това е именно природосъобразният начин на живот, вегетарианството, медитирането чрез музика и билки. Растаманите смятаме, че не е нужно излишно да си подправяме тялото и характерната ни прическа Dreadlocks e израз на това. Растафарай е едно отворено движение всеки растаман си има свойте виждания, няма строги правила. Нека го кажа така - Раста Ман е човек на мира, човек търсещ и прилагащ доброта.

.: Растафарианите са считали етиопския император Хайле Селасие за бог, какви са били реакциите, когато е умрял?

Jahmmi Youth: Да, някои от тях и до днес смятат Селасие за бог. Според мен, той е по-скоро един божествен пратеник и може би последният библейски образ, обитавал Земята. Той е седял на трона на Цар Давид,  същият този Цар Давид, син на Соломон, и на практика Хайле Селасие е негов потомък. Някой смятат, че той все още е жив...

.: Какво от философията на растафарианската култура не е широко известно на хората?

Jahmmi Youth: Струва ми се, че не много хора знаят, че Растафарай движението до голяма степен е повлияно от Будизма. След освобождението на Ямайка англичаните докарват много индийци на острова, които донасят със себе си и своите обичаи - те са донесли ритуала на пушене на марихуана, dreadlocks прическата и медитациите.

.: Защо регето от социална музика се превръща в гангстерска музика? Това истинско реге ли е или ненасилието в посланията са се провалили?

Jahmmi Youth: Да, наистина още от 80-те години се появяват песни с гангстерско звучене и послание, а днес можем да чуем все повече такива. Това не значи, че регето се е превърнало в гангстерска музика, може би по-скоро престъпността в Ямайка е нараснала :). Пък и тези песни са характерни за Денсхол (Рага) стила, не толкова за roots регето. Но от друга страна това ни дава още една гледна точка. В реге музиката има по нещо за всеки.

.: Каква е ролята на селекторите в ямайската музика? Има ли съществена разлика между селектори и диджеи, защо се наричат по различен начин?

Jahmmi Youth: Селектор е този, който пуска (селектира) музиката, а диджей е този, който римува речетативно. Изписва се DeeJay. Не всеки е DeeJay. Тези, които пеят реге, са си певци, но артистите, който предимно нареждат и се занимават с Rub A Dub и Рага, като напимер - Buju Banton, Sean Paul, Damian Maley... тях можем да наречем DeeJay.

.: Кога беше първия ти досег с регето? Какво те впечатли веднага в тази музика?

Jahmmi Youth: Ами да съм бил на 14 години, по това време слушах хип-хоп, но като чух реге музиката бях много впечатлен от мелодичността й. А и ми харесваше фактът, че е доста непозната и дори неразбираема по нашите ширини, заради странния акцент, от който нищо не разбирах тогава. Когато разбрах за какво се пее в нея, вече напълно ме спечели.

.: Историята за изхвърлянето ти от музикалното училище, заради дредлоковете, убеди ли те, че имаш музикална мисия чрез регето? Срещаш ли подобни стереотипи и какъв е начинът да им отговориш, според теб?

Jahmmi Youth: Тази история беше малко неочаквана за мен, но ми се отрази добре именно защото не ме разубеди, ами ме накара да осъзная, че ще се занимавам предимно с реге и че няма начин чуждото мнение да промени възгледите ми. Иначе срещам от време на време критика относно външния ми вид, но тя е предимно от хора, с които, така или иначе, нямам какво да правя. Отговарям им със спокойствие и безразличие. 

.: Лейбълът  Root Rocket ви презентира като музиканти, но има и мисия да популяризира идеите за мир, разбирателство и толерантност, специфично ли е за ямайската музика лейбълите да имат мисия? Защо другите лейбъли не са така?

Jahmmi Youth: Като цяло реге изпълнителите са хора, които изпълняват ролята на просветители. Всеки артист е на мисия да припомня на хората за духовната част от живота, на която в днешно време не се обръща достатъчно внимание. Това е характерно и за лейбълите от чужбина, например синовете на Боб Марли често се занимават с благотворителност. Вярно е и че напоследък стилът доста се комерсиализира, но пък така достига до повече хора.

.: Вие как решихте да се свържете с каузата против застрояването на Кара Дере?

Jahmmi Youth: Това място е много специално за нас и сме против застрояването на такива чисти и недокоснати от човешка ръка местности. Нека да останат поне няколко места без цимент, защото и без друго живеем в Concrete Jungle.

.: Разкажи повече за традицията на riddim? 

Jahmmi Youth: Ридимите са нещо много характерно за нашия стил. Името произлиза от ямайското произношение на английската дума Rhythm и представлява един инструментал, върху който пеят различни (понякога много) изпълнители. Инструменталът остава един и същ в основата си, с леки промени в аранжимента, а всеки артист вкарва различен текст и мелодия. Например, всеки е слушал Sean Paul, но малко хора знаят, че огромна част от неговите песни са върху ямайски ридими.

Примери за хитови песни на ридим са - Damian Marley - Welcome to Jamrock (World Jam riddim), Sean Paul - Get Busy (Diwali riddim), Million Stylez - Miss Fatty Fatty (Eighty Five riddim) и др. И първият български ридим е вече факт! В него участват изпълнители от Ямайка, Швеция, Белгия и Америка. Ридимът е продукция на Zafayah (Roots Rocket Label), а заглавието му е Bun Vampayah.

.: От кое от посланията на Боб Марли светът има нужда най-много в момента? Боб Марли е възприеман по различен начин в Ямайка , където е духовен водач и по света където е звезда, за теб какво е ?

Jahmmi Youth: Самият той не се е смятал за звезда, но ако някой смята че той е звезда - няма лошо, макар че това не е начинът, по който би следвало да го определим.  За мен Боб Марли е нещо повече от звезда той е велик посланик, който е успял да повлияе позитивно на много хора. Впечатляващо е това, което е постигнал.

Многото от неговите послания са актуални и днес. Мисля че хората трябва по-често да си спомнят че всички сме едно - One Love, One Heart, One Mind.

Сподели.