"Изгубени" (Lost ) - открий отговор на въпросите си!

Pinterest LinkedIn +

Внимание! Написаното по-долу разкрива сюжетната линия на финалния епизод!

Рекордите

Както и предположихме, заключителният 17/18 епизод от шести сезон на хитовата сага "Изгубени" събра впечатляващ брой американски зрители пред малкия екран. Серията бе излъчена в мрежата на ABC на 23 май и бе изгледана от 13,5 млн. почитатели - цифра, която за последно бе достигана по средата на четвърти сезон.

За съжаление на създателите си Деймън Линделоф и Карлтън Кюз обаче сериалът така и не успя да подобри рекорда си, постигнат в последния епизод на първи сезон - 20,1 млн.

Тук е редно да уточним, че и това има своята логика - част от епизодите бяха режисирани от самия Джей Джей Ейбрамс, създал хитове като "Мисията Невъзможна 3" и новия "Стар Трек", но той работи над Lost в качеството си на гост звезда. След това щафетата поеха най-различни имена, като най-често срещано бе това на Джак Бендър, реализирал и последния шести сезон.

Завръщането на звездите

Специално за финала, озаглавен The End, бяха събрани 90% от всичките актьори, минали през каста на сагата. Завърнаха се Сам Андерсън, Лий Скот Колдуел, Джереми Дейвис, Фионула Фланагън, Маги Грейс, Елизабет Мичъл, Йън Съмърхолдър и др., които отдавна не бяха част от актьорския състав на сериала.

Само за пример - мнозина днес познават Съмърхолдър предимно като звездата на конкурентния сериал по The CW - "Дневниците на вампира", в който си партнира с българката Нина Добрев. Той игра в Lost единствено през първия сезон, след като сценаристите драматично "убиха" героя му и тези, които го помнят, едва ли са чак толкова много.

Всички актьори обаче се отзоваха с усмивка на поканата и дадоха своя принос за заключителния епизод на "Изгубени", който беше дълъг цели 150 минути. Малко преди излъчването му те се събраха и на прощално парти с феновете си, снимки от което можете да намерите в галерията ни.

Финалът - реакции

Първите реакции на феновете след излъчването определено бяха по-скоро негативни. Въпреки че се опита да даде отговор на всички зададени през отделните сезони въпроси, сюжетната линия по-скоро зададе редица нови, оставяйки възможността всеки зрител да третира края чрез собствена интерпретация.

Мистериозните явления, проектът "Дхарма", дългоспоменаваните числа 4, 8, 5, 16, 23 и 42 - всички те бяха оставени на заден план за сметка на страничните истории от алтернативната реалност. Епизодът като цяло беше доста тъжен, макар и по своему красив и изпълнен с емоционални моменти. Финалът обаче бе определен по-скоро като "разочароващ" - което едва ли може да е другояче, при условие, че един единствен-епизод трябваше да разплете загадки, заплитани в над 100.

Е, поне квантовата физика отстъпи място на религията и живота в отвъдното. История за живот и смърт, за вяра и наука, за душата и тялото и за това, че всички ние сме непреходни в съществуването си, по думите на USA Today...

Какво се случва в последния епизод:

  • Всички герои си спомнят за живота си на острова докато са в алтернативната реалност.

  • Злото, превзело тялото на Джон Лок, влиза в решителна битка с Джак, в която в крайна сметка никой не оцелява.

 

  • Едновременно с разрушаването на Острова всички герои се събират заедно в алтернативния си живот - включително и загиналите през отделните сезони. 
  • Любовната сюжетна линия, която в крайна сметка се оказва без значение за финалните събития, събира Джак с Кейт и Сойър с Джулиет.

  • Някои от героите оцеляват на Острова, други - не, но в крайна сметка всички се събират заедно в алтернативната реалност, за да достигнат до Истината.

Ако не сте разбрали финала:

Отговор на събитията, разиграли се през различните сезони на Lost, дава авторът на Lost: A theory on Time Travel Джейсън Хънтър. Ето и какъв е той:

Всичко, което се е случило с отделните герои по време на приключенията им на Острова и спомените им, е реално. Алтернативната реалност, която гледахме през шести сезон обаче, беше един вид "спирка" между Живота и Отвъдното. В нея всеки създава своя собствена реалност, базирана на проблемите му през живота или, казано другояче, нещата, които не са могли да превъзмогнат.

При Кейт това е вината за убийство, при Сойър - желанието да се преоткрие и стане по-добър човек, при Саид - любовта към Надя, която той никога не преодоля, Чарли - който търси нещо истинско в живота си. Когато те успеят да преодолеят проблемите си и се съберат с хората, които са били най-значими за тях, продължават към "следващата фаза" - живота след смъртта. Всички, които в заключителна сцена са заедно в Църквата, вече са мъртви и готови да продължат напред.

Подобен сюжет сме наблюдавали и в някои популярни sci-fi заглавия като например "Шесто чувство". Тук се уточнява, че времевата линия е без значение, защото рано или късно всеки продължава по същия път в даден момент. При някои това е по-рано, при други - по-късно, но в крайна сметка пътят е един и същ.

Сподели.