Избраха "Български роман на годината"

Pinterest LinkedIn +

За четвърта поредна година фондация "Вик" раздаде престижните си награди "Български роман на годината". Церемонията по награждаването се състоя в зала 8 на НДК на 7 ноември.

Квалитетно 4-членно жури от писатели и критици имаше тежката задача да отсее най-добрата творба за 2007 г. от общо 53 подадени заявки за конкурса.

До финала стигнаха само шест романа - "Трикракото куче" на Мария Станкова, "Добро момче" на Галин Никифоров, "Анонимни снайперисти" на Палми Ранчев, "Земните градини на Богородица" на Емилия Дворянова, "Дзифт" на Владислав Тодоров и "Партиен дом" на Георги Тенев.

С голямата награда "Български роман на годината", парична премия от 10 000 лв. и възможност за превод на английски, беше удостоен романът "Партиен дом" на младия писател Георги Тенев. Творецът получи почетна грамота, лично връчена му от президента на фондация "Вик" Едуард Вик.

"Радвам се много", каза за Avtora.com Тенев. "Непознато ми е много това усещане, защото това е едва третата награда, която получавам, като предишните са за радио-драматургия и телевизия. По-скоро е много непознато чувство."


Георги Тенев - носител на 1-ва награда Снимка:Avtora.com

На официалната церемония беше връчена още една награда - на читателите. Призът беше определен чрез онлайн гласуване, в което се включиха 434 души.

Най-голям вот беше даден за романа "Трикракото куче" на Мария Станкова, която получи почитната си грамота от заместник-главния редактор на вестник "Дневен труд" Георги Трайков.

Събитието премина под музикалния съпровод на хорова формация "Юлангело", а след края на официалната част организаторите поканиха всички присъстващи на коктейл в залата.

Сподели.