Юлиан Вергов - Добрият, Лошият и Злият в българското кино

Pinterest LinkedIn +

Повече от 10 години Юлиан Вергов е сред водещите актьори в българското кино и театър. Дали ще играе забавния Мартин от "Тя и той" или мразения от всички Николай Жеков от "Стъклен дом", актьорът е признат както от критиците, така и от самата публика за един от най-талантливите в България.

Популярността му е удобна за всякакви жълти издания, които макар да злоупотребяват с личния му живот, не предизвикват интереса му с абсурдите си.

Началото

С актьорство Юлиан Вергов решава да се захване значително по-късно, отколкото той мисли, че трябва. Докато повечето кандидат-актьори започват на 20-годишна възраст, той кандидатства на 28. Завършва театралния колеж "Любен Гройс" в класа на Цветана Манева, след което малко по малко започват и изявите.


Макар и малко по-възрастен от колегите си, благодарение на таланта и чара си, Вергов успява да пробие с дебют в Народния театър "Иван Вазов". Въпреки че за официален дебют се смята участието му в постановката на Лилия Абаджиева "Ромео и Жулиета", преди това той е участвал и в "Хамлет" (отново на Абаджиева).

Следват "Чайка", "Отело", "Крал Лир" и др., а докато катери върхове в театъра, Вергов започва участията си на малкия и големия екран. Голяма популярност му носи сериалът "Тя и той", в който си партнира със Стефания Колева. В киното пък участва в доста западни продукции, където приема предимно малки роли.


Не е незабележимо участието му в българските филми от т.нар. "ново българско кино". През 2007 г. той играе Михаил Гюлемезов в "Шивачки", а през 2008 г. - в „Прогноза”. През 2010 г. Вергов приема главната роля в комедията на Димитър Митовски - "Мисия Лондон", адаптирана по едноименния роман на Алек Попов. В ролята на Варадин Димитров актьорът има нелеката задача да уреди посещението на кралица Елизабет II на високопоставен прием в Лондон, а от там започват и множеството му премеждия.

След като през 2007 г. е сложен край на сериала "Тя и той", Юлиан Вергов си взема почивка от телевизията, тъй като предпочита да не бъде запомнян най-вече с образите си в сериалите. Но през 2010 г. приема ролята на Николай Жеков в един от най-популярните български сериали – "Стъклен дом". Ролята е коренно различна от тази на Мартин в "Тя и той", а персонажът е в центъра на събитията до самия край на епизодите през 2012 г.

Какво да очакваме?

Юлиан Вергов е сред най-търсените български актьори, а нашенските телевизии се надпреварват коя да изкара по-качествена продукция. Едва ли ще мине доста време преди да го видим в нов сериал, а защо не и в нов български филм, тъй като се очакват множество предстоящи продукции.

Дотогава Вергов има изяви на театралната сцена, включително в спечелилата любовта на публиката постановка "Спанак с картофи", в която си партнира с не по-малко популярните Захари Бахаров и Владимир Карамазов.

Сподели.