Юбилеен брой на списание Ритъм излиза с два коледни подаръка

Pinterest LinkedIn +

Новият 75-и брой на списание РИТЪМ е на пазара от 19 декември, този път – на 120 страници и с два коледни подаръка: луксозен календар с най-добрите групи и изпълнители на 2003 и компактдиск Metal X-Mas, издаден от Harbour Island Records и включващ 17 рок и метъл парчета от цяла България.

Броят е юбилеен – флагманът на българската музикална преса навършва 15 години. По този повод предлагаме кратка разходка из неговата история, като публикувайки първите 15 интервюта на групите и изпълнителите, своеобразни открития на РИТЪМ, които промениха БГ музиката завинаги. Това са Нова Генерация, Ахат, Контрол, Ревю, Тибетски Сърца, Хиподил, Б.Т.Р., Бейбифейс Клан, Креш, Дони и Момчил, Ъпсурт, Пиромания, Уикеда, Гумени Глави и Бичето. Встъпителните думи в приложението са на двама от предишните главни редактори Чавдар Чендов и Румен Янев, който потърси за кратки коментари съответните банди. Ето една малка част от тях:


Владо Попчев (Контрол): “От онова време имам само хубави спомени. Например, как си купих ямурлука от битака край Сточна гара и дадох за него маса пари. Не помня колко точно, но поне 5-6 бутилки “Слънчев бряг” щяхме да си купим с тях. Тогава това ни беше мерната единица за благоденствие.”Ерол (Уикеда): “Това интервю направо ни отвори вратите към голямата сцена. От този момент ни забелязаха големите акули и започнаха да ни предлагат договори, пари, острови в Средиземно море и петролни кладенци.”Лъчо (Хиподил): “Това интервю го направихме при вас, на “Венелин”, когато редакцията ви беше там, зад Турското посолство. С Пешо обикаляхме кръчмите наоколо и между две поръчки се отбихме и направихме интервюто... Спомням си и радиопредаването ви в Дарик, когато внесохме тайно водка и после един от водещите падна от стола.”
Ицо Хазарта (Ъпсурт): “Когато излезе материалът, ротният на Венци направил обследване и гордо констатирал, че става дума за неговия войник. Всъщност, тогава точно се раждаше хип-хопът, който сега звучи в България.”


Изминалия месец предложи и истинско нашествие от световни звезди гости, които българските фенове аплодираха на живо. РИТЪМ се срещна с Кошийн, Доро, Саксън, Хелоуийн, Съркъл Ту Съркъл, с героите на техно саунда Спийди Джей и Марко Бейли.

Марко Бейли: “Вашият външен министър се оказа голям шоумен и ентусиаст. Струва ми се, че беше повече от час с нас зад пулта и истински се забавляваше.”


Дарън Бийн (Кошийн): “Името ни идва Кочиз – прочут индиански вожд. Но го променихме – искахме нещо по-оригинално. Когато отидохме в Япония ни казаха: “Ама знаете ли, че името ви означава “стар” (“ко”) и “млад” (“шийн”)? Това беше много яко – добре ще е, ако звучим по нов и по стар начин едновременно.”
Михаел Вайкат (Хелоуийн): “Ужасяващо е, когато след няколко години заедно разбираш, че някой по-скоро иска да бъде балерина или да открие нова религия, вместо да бъде в група като Хелоуийн. Ако исках да съм дизайнер на дрехи или модел, не би трябвало да съм в тази банда. И това се случи в миналото с предишните членове на групата – в по-голяма или по-малка степен.”

Доро Пеш: “О, слава Богу вече съществуват мобилни телефони, така че във всеки момент мога да се обадя на някой приятел, в която и точка на света да се намирам. Така се случва – приятелствата и връзките ми се опират на разговори по телефона...”

Финландският рок квартет Расмус е на гребена на популярността с хита “In The Shadows”. Истината обаче е, че те съвсем не са нови лица, а имат зад гърба си цели 6 албума, както установи РИТЪМ по време на интервюто с барабаниста Аки.Аки (Расмус): “Мисля, че на доста хора е започнало да им писва от денс музиката и от ар-енд-би изпълнителите, които MTV постоянно излъчва. Надявам се, че рокендролът отново ще е най-популярната музика, тъй като рокът никога не умира”.

Само с два албума зад гърба си Пинк успя да влезе в елита на поп изпълнителите. Ще запази ли Розовата пантера това статукво? Всичко около записите на актуалния й диск Try This, но и спомените й от миналото, се разкрива от интервюто, публикувано в бр. 75 на РИТЪМ.

Пинк: “Като пусна първия албум, все едно слушам катерица! Гласът ми беше толкова по-висок и незасегнат от цигарите! Това си е цяло пътешествие във времето. Сякаш два живота са миналия оттогава.”

Безспорни корифеи на електронния саунд, Кемикъл Брадърс отново са в светлината на прожекторите, макар и заради антологичния диск с най-важните от парчетата им дотук.

Тим Роуландс (Кемикъл Брадърс): “Да слушаш нашите плочи или да ни гледаш на живо е абсолютно същото, като да слушаш диска на Дъ Даркнес или да ги видиш на концерт... В наши дни денс, поп, рок, хип-хоп, ар-енд-би – всичко е едно и също!”

В броя отдаваме заслуженото и на Стинг – един от творците, чиято музика говори за него повече, отколкото думите. Поводът е последния му диск Sacred Love, покрай който бившият вокалист на Полис разсъждава за живота, политиката, любовта и омразата.

Стинг: “Много по-лесно е да обявиш война, отколкото да обявиш любов. Може би защото ни е страх от любовта – така започнах да си припомням и осъзнавам как любовта се е появявала в хода на живота ми. Любовта винаги е цветя, и светлина, и пеперуди. Затова се опитах да си я представя другояче – като разрушителна, плашеща сила.”

Сред останалите акценти в броя са Джъстин Тимбърлейк, Ди Ем Екс, Секс за пари: Бритни и Мадона, Хипнотик Рейдж, Стейси Орико.

Над 70 албума от всички стилове са представени в ревю секцията!
Сподели.