Историята на Белите Райета

Pinterest LinkedIn +

Скандалният детройски рок-дует The White Stripes е новото име в програмата на фестивала Exit 05, в новисадската крепост Петроварадин (Сърбия).


Те ще свирят на 10 юли на главната сцена на "Voda" Main Stage. Тази година Exit се провежда със съдействието на медийните гиганти BBC и MTV.

Сред по-рано обявените участници са Underworld, Fatboy Slim, Карл Кокс (Carl Cox), Йън Браун (Ian Brown), Нитин Сони (Nitin Sawhney), Slayer, Napalm Death, Sick Of It All, Apocalyptica, The Datsuns, Felix da Housecat, Freq Nasty, Джилс Петрсън (Gilles Peterson), Дейв Кларк (Dave Clarke), Санди Ривера (Sandy Rivera), Джеймс Забиела (James Zabiela), Бурхан Окал (Burhan Ocal), Sasha, 2 Many DJs и други.

The White Stripes са едни от най-ярките феномени на съвременната рок-сцена. Любопитното е, че миналата година на Exit свири тяхната трибют-група - комичните им имитатори The Red Stripes.

Джак Уайт (Jack White) и Мег Уайт (Meg White), наред с The Strokes,
The Hives, The Datsuns - са представители на новото музикално движение, наречено New Rock Revolution, характерно с минималистично звучене и възраждане на традициите на "истинската рок-музика". Въпреки това The White Stripes не се вписват в каквито и да е установени рамки.

The White Stripes имат и своя легенда, свързана с родството на музикантите от групата - Джак и Мег Уайт. Според официалната версия, те са брат и сестра (имат и визуална прилика), най-младите от десетте деца на мн
огобройното семейство Уайт от Детройт. Мег е родена през 1975 г., а Джак е по-млад с една година. На 9 г. той за първи път седнал зад барабаните, но на 16 се прехвърлил на китарата. До създаването на The White Stripes той свирил в дуета Upholters , но на барабанистът му писнало и напуснал. Тогава Джак помолил Мег да седне зад барабаните и се получило доста добре.

Има и алтернативна, не толкова идилична версия - миналата година някакъв доморасъл детектив разкри уж принадлежащо на Джак и Мег брачно свидетелство и след това - документ за развод. Съгласно документите пълното име на Джак е Джон Антъни Гилис, а Мег е Марта Меган Уайт. Те са се оженили през 1996 г. и са се развели през 2000 г. Така се оказва, че легендата за брата и сестрата е измислена. Джак и Мег предпочитат да не говорят на тази тема, а феновете намират все нови и нови потвърждения ту на една
та, ту на другата версия. Масло в огъня наливат и свидетелствата на техните колеги музиканти. Фронтменът на нюйоркската група Interpol призна пред NME, че Джак и Мег "веднъж вече са били мъж и жена, но сега са брат и сестра до гроб".

Тази година групата ще свири и на най-мащабния британски фестивал Гластънбъри. Дългоочакваният им, пети поред албум "Get Behind Me Satan" ще излезе на 6 юни, предхождан от сингълa "Blue Orchid" на 30 май

.
Сподели.