История на българското кино в 8 филма, които вероятно не сте гледали

Google+ Pinterest LinkedIn +

Често незаслужено подценявано, българско кино има интересна история. Освен това, колкото и добре да смятате, че го познавате, винаги успява да ви изненада. Следващите осем филма определено не са от тези, които всички са гледали, но си струва да им отделите внимание.

Голямото начало

Освен ако не сте адски запален киноман или кинокритик, вероятно не знаете кой е първият български филм. Лентата, която поставя началото на киното у нас, се казва "Българан е галант". За съжаление, филмът не може да бъде гледан, от него са запазени само няколко кадъра, но пък историята около създаването му е интересна. 

Лентата е дело на Васил Гендов. Филмът е черно-бял и ням, вдъхновен е от комедиите на Макс Линдер. Дълго време се смята, че е създаден и прожектиран за първи път през 1910 година, но впоследствие става ясно, че премиерата му се е състояла през 1915 година. 

Киното проговаря

Васил Гендов остава в историята като основоположник на българското филмово изкуство. Актьор, режисьор и сценарист, той е създател и на първия звуков филм – "Бунтът на робите". Изключително отдаден на работата си, Гендов ипотекира дома си, за да има пари за създаването на този филм, а самият той играе главната роля в него – на Васил Левски. Запазени са само откъси от "Бунтът на робите", чиято премиера е през 1933 година.

Кино и факти

Балканската война 1912-1913

"Балканската война 1912-1913" е първият български документален филм. Лентата е съставена от пет части, заснети по време на Балканската война. Нейният създател е операторът и режисьор Александър Жеков.

Филмът "Балканската война 1912-1913" е фрагментарен, но улавя някои от най-важните моменти в хода на войната – след сражението при Люлебургас, след превземането на Одринската крепост. В него можете да видите някои от най-важните исторически личности по онова време – цар Фердинанд I, генерал Георги Вазов и революционера Тане Николов. Лентата се съхранява в Българската национална филмотека.

Цветна магия

"Точка първa" е първият български цветен филм. Лентата е заснета през 1956 година. За сравнение: цветът навлиза в киното още в средата на трийсетте години, но се налага окончателно над черно-белите ленти едва през шейсетте.

"Точка първa" проследява историята на малко момиче, което решава да се разходи само из града, с което предизвиква паника. Сценарист на филма е Валери Петров.

Три години по-рано през 1953 година се появява и първият цветен анимационен филм – "Горска република". Филмът е дълъг само 16 минути и може да бъде гледан съвсем безплатно онлайн, така че няма да ви разваляме изненадата.

Класика в жанра

Инспекторът и нощта

"Инспекторът и нощта" е един от по-малко известните филми на режисьора Рангел Вълчанов. Лентата е екранизация по едноименния роман на Богомил Райнов. Освен с любопитен криминален сюжет, "Инспекторът и нощта" впечатлява и с интересна стилистика. Сниман е през 1963 година, но въпреки това не е цветен. Освен това е прекрасна възможност да видите Георги Калоянчев, Невена Коканова, Наум Шопов и Стефан Данаилов като съвсем млади.

Кино в киното

"Равновесие" е филм на Людмил Кирков. Историята проследява взаимоотношенията в един филмов екип. Крехкото равновесие в живота им е разрушено от една на пръв поглед съвсем банална ситуация – любовен триъгълник. Изневярата обаче става повод за самоубийство, което ще накара сценариста и режисьора на лентата да се замислят сериозно дали изкуството им отразява истинските проблеми на хората.

Ново начало

Много неща могат да се кажат за съвременното българско кино. Дали ви харесва, или не, е въпрос на лично мнение. Що се отнася до фактите, те не са много по-обективни. След 1989 година кинопродукциите са много по-малко, главно по финансови причини.

Любовното лято на един льохман

Един от филмите, останали в сянката на този преходен период, е "Любовното лято на един льохман". Сценарист и режисьор на филма е Людмил Тодоров, а в главните роли са Чочо Попйорданов и Александър Морфов. Историята започва с група приятели, които прекарват ваканцията си на самотен плаж. Десет години по-късно обаче животът ги е променил почти до неузнаваемост.

Сподели.