Ирански филм триумфира на "Берлинаре 2011"

Pinterest LinkedIn +

Драмата Nader and Simin: A Separation на режисьора Ашгар Фархади (Asghar Farhadi) спечели голямата награда на 61-то издание на международния филмов фестивал в Берлин. Фархади е носител на над 20 престижни награди включително "Сребърна мечка" за 2009 г., а неговата дъщеря - актрисата Сарина Фархади (Sarina Farhady), изпълнява една от ролите във филма, илюстриращ класовото разделение и напрегнатата политическа обстановка в Иран.

Заедно с останалите актриси, участващи в лентата, тя бе удостоена със "Сребърна мечка" за "Най-добра актриса", а наградата за "Най-добър актьор" бе присъдена колективно на техните екранни партньори.

Фархади, който е и сценарист на Nader and Simin, използва случая, за да спомене своя колега Джафар Панахи (Jafar Panahi), който трябваше да е член на журито на фестивала, председателствано от Изабела Роселини (Isabella Rossellini), но в края на 2010 година бе осъден на шест години затвор и 20-годишна забрана да напуска страната и да се занимава с кино за подривна дейност срещу интересите на Иран.

Втората по тежест награда на Берлинаре 2011 отиде при унгарския режисьор Бела Тар (Bela Tarr) за последния филм в кариерата му - The Turin Horse. "Сребърна мечка" получи и режисьорът на европейската копродукция Sleeping Sickness - Улрих Кьолер (Ulrich Kohler), както и създателите на драмата The Forgiveness of Blood - американският режисьор Джошуа Марстън (Joshua Marston) и сценаристът Андамион Муратай (Andamion Murataj).      

Ulrich KohlerUlrig
Сподели.