iPhone 4 с официален анонс!

Pinterest LinkedIn +

Лично Стив Джобс обяви следващия телефон на Apple на пресконференция, предназначена да разкрие официално наличието на новото устройство.

Неофициално за него знаем от преди почти два месеца, след като тестов модел на iPhone 4 беше загубен от служител на Apple и открит от случаен минувач в щатска бирария.

Впоследствие изгубеният прототип попадна в ръцете на един от най-популярните технологични сайтове Gizmodo, които успяха да му направят една доста солидна дисекция.

Западната медия разкри значително количество хардуерни подробности, но почти никакви за софтуерната система на iPhone 4.

Първата ни подробна статия за предстоящия телефон на Apple можеш да откриеш тук. В този материал обаче ще пристъпя към финалните подробности около телефона и новостите на софтуерно ниво.

Преди да започна с назоваването на отделните компоненти, които изграждат iPhone 4, не мога да пропусна да споделя за страхотното чувство за хумор, което демонстрира Стив Джобс по време на пресконференцията.

Вместо да се скрие зад институцията, наречена Apple, той открито си направи шега със загубения от компанията му прототип. Абсолютно непринудено и без никаква излишна поза. Друго, което мога да спомена, е, че iPhone 4 се очертава като телефона, който отново ще промени развитието на мобилните устройства и ще доведе до изцяло нова гама мобилни телефони и предлаганите към тях услуги и функции.

Точно както това направи оригиналният iPhone през 2007 година.

Без никакви притеснения мога да извадя на преден план факта, че iPhone 4 е бъдещето, което трябва да имаш в джоба си. И всичко останало (технологично) е без значение.

По същество нещата, които навремето бяха разкрити от Gizmodo, се оказаха истина, затова ще наблегна основно на характеристиките, които останаха неизвестни.

Дизайн:

Очаквано, дизайнът на новия iPhone е абсолютен космос. Въпросният е същият като този на загубения прототип и се вписва прекрасно в цялата линия от нови устройства на Apple. Накратко - черно стъкло и стоманени краища.

Нещо, което неминуемо прави впечатление спрямо предишната генерация iPhone-и, e, че четвъртата версия на практика е още по-малка. Тя е с 34% по-тънка от iPhone 3GS. По време на пресконференцията Стив Джобс нарече iPhone 4 най-тънкия смартфон в света.

При това с пълно право. За отбелязване е също, че новото устройство е с три грама по-тежко. Освен централния и добре познат ни от старите версии бутон, в лявата страна на новия член на семейство Айфонови можем да открием три бутона съответно за увеличаване и намаляване на звука, както и такъв за пълното му изключване.

Не мога да пропусна и гениалното решение на Apple да създаде от структурната рамка на телефона антена, която е повече от нужна при работа под 3G и Wi-Fi. Според Apple подобен и действително уникален до момента подход ще увеличи осезаемо приемането на сигнала на iPhone 4.

Размерът на вероятната нова класика на Apple е 11.4 см на 5.9 см. Телефонът тежи 137 грама. Казано с прости думи - приказка от бъдещето.

Хардуер:

Хардуерът на iPhone 4 е нещо, за което също ще се говори дълго. Сърцето на четвъртата ревизия се състои от специално изработения чип A4, който е залегнал и в iPad. PowerVR SGX535 от своя страна ще се грижи за предоставянето на визии във висока резолюция.

Чиповете са директно свързани един с друг, като към тях са прибавени и още два 128 MB-тови чипа. От Apple допълват, че това е основната причина потокът на данни при iPhone 4 да бъде значително по-бърз отколкото при 3GS.

В същото време, въпреки далеч по-можещия хардуер, новото устройство ще изразходва по-малко електроенергия. Животът на батерията също ще се увеличи, достигайки 7 часа при 3G разговори, 10 часа при използване на Wi-Fi, гледане на 10 часа видео и до 40 часа при слушане на музика. 
Дисплеят на iPhone 4 също е от друга вселена.

Нещо, което никой до момента не си е позволявал да направи, а именно да кръсти своя дисплей, е сторено от Apple. Американската компания е нарекла този на iPhone 4 - Retina Display. Резолюцията му е 960х640, а изобразяваните пиксели са четири пъти повече отколкото при iPhone 3GS.

По време на пресконференцията Стив Джобс съобщи още, че при екрана е използвана IPS технологията, която е залегнала и при iPad. Реалният контраст е 800 към 1, което е с четири пъти повече от 3GS. Не знам дали прави впечатление, но почти при всички параграфи iPhone 4 превъзхожда своя предшественик с точно четири пъти.

И още, повечето стари апликации автоматично ще се възползват от повишената резолюция, което означава далеч по-контрастни и ясни картини, текст, 3D графики и т. н.

Камерата на четвъртия iPhone също е получила значителен ъпгрейд, както и своя посестрима.
Основната камера заснема в 5 мегапиксела, има по-високо ISO и разполага с LED светкавица. Последната ще функционира както при снимки, така и при заснемане на видео.

Най-голямата новост обаче при този сегмент на iPhone 4 е втората камера, която според Apple ще промени завинаги начина ни на комуникация. Тя е със стандартна VGA резолюция (640х480). Втората камера ще може да бъде използвана и от апликации, които не са разработка на Apple.

На първо време обаче най-важни за потребителите на устройството ще бъдат видеоразговорите, наречени от Apple - Face Time.

Въпросните ще могат да се осъществяват посредством Wi-Fi връзка между два iPhone-а. От Apple твърдят, че в близко бъдеще подобни разговори ще могат да се водят и през 3G мрежата.

Друго голямо нововъведение е, че и двете камери могат да се използват за видеоразговори. В този смисъл потребителят ще може да използва всяка от тях, за да демонстрира на човека отсреща различни неща в зависимост от желанията му.

Не на последно място iPhone 4 ще разполага с жироскоп, ще използва стандартни micro-SIM карти и допълнителен микрофон за още по-щателно изчистване на шума.

Софтуер:

Дойде ред и на елемента, за който до момента се знаеше най-малко. iPhone 4 ще бъде задвижван от iOS 4, която за първи път ще позволи мултитаскинг на телефон на компанията.

Също така подредбата на отделните икони е адски интуитивен процес, при който драгваш една икона върху друга и двете образуват чисто нова папка (виж демонстрационното видео).

Новата операционна система ще позволи също така всички по-стари апликации директно да бъдат възпроизвеждани от бъдещия продукт в реалната, значително по-висока резолюция на дисплея.

iPhone 4 ще бъде съвместим и с апликацията iMovie, която ще позволи редактиране на видео директно на самия телефон. Въпросната програма ще предостави на потребителите си над 1500 опции за манипулация.

iPhone 4 ще снима видео в реална 720p (1280х720) резолюция при тридесет кадъра за секунда. iMovie ще може да редактира видео дори и при тази резолюция, като след края на манипулацията ще предложи възможност за експортване в различни изходни резолюции като 360p, 520p и 720p.

За голямо съжаление апликацията няма да бъде част от всеки телефон и вероятно ще струва определена сума пари.

iBooks също ще нагости iPhone 4 - според Apple с новия дисплей четенето на дигитални книги ще бъде лесна и безболезнена работа. Апликацията във версията си за iPhonme 4 ще следва същата структура като при побратима си iPad.

Заключение:

iPhone 4 ще направи премиерата си на 24 юни в САЩ и Великобритания, Франция, Германия и Япония. Все още не е обявена цената в Европа, но в САЩ тя ще варира между 199 долара за 16GB-товия модел и до 299 долара за 32GB-товия му побратим.

Без договор обаче цената на устройството ще бъде далеч по-солена - 499$ за 16GB и 599$ за 32GB-товия представител.

Повече от необходимо е да допълня също, че според Стив Джобс iPhone 4 ще има общо около сто нови фийчъра, които не са налични при 3GS. В този материал обаче можеш да прочетеш за по-важните от тях, които според Apple трябва да придвижат мобилните технологии към изцяло нова ера.

От своя страна небрежно бих подхвърлил, че пазарната, чудесно смазана машина на Apple вече се е задвижила и с технологични достижения, които ще подмокрят масовия потребител, бъдещето на новото устройство е по-светло от слънчев лъч през август...

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.