Йога – модерният начин да се погрижим за тялото и ума си

Google+ Pinterest LinkedIn +

Знаете ли, че йогата е новата световна религия?

Поне в това се опитват да ни убедят гурута от различни краища на света, които са посветили живота си на това да ни накарат да повярваме в силата на йогата и в нейното невероятно въздействие върху ума и тялото ни.

Представяме ви 5 от най-разпространените видове йога.

На вас оставяме да изберете тази, която ви пасва най-добре...

Аштанга йога

Това е един от динамичните видове йога, който много напомня на аеробика, защото упражненията се изпълняват в бързо темпо. Подходяща е за хора с добра физическа подготовка и за деца.

Хатха йога

По-голямата част от съвременните видове йога са разновидност именно на хатха йога. Нейните основни елементи са определени пози (асани), упражнения за дишане (пранаяма), отпускане и медитация. Основната цел на хатха е постигане на душевен покой.

Бикрам йога

Носи името на своя основател и е известна като "горещата йога", защото се практикува в стая, в която въздухът достига до 40 градуса. В рамките на 90-минутната сесия се извършва последователна смяна на 26 пози. Бикрам е подходяща за освобождаване от стреса и за справяне с наднорменото тегло. Ако изберете да практикувате именно Бикрам обаче, трябва първо да се консултирате с лекар.

Винийога

Всяка поза във Винийогата се изгражда според индивидуалните възможности и нужди. Тук не е от голямо значение дали изпълнявате правилно позата, важно е усещането, което получавате от нея. Подходяща е за хора, които страдат от последици от физически травми.

Силова йога

Много динамична и интензивна. При нея упражненията не се изпълняват в определена последователност, но задължително се поддържа еднаква интензивност по време на цялата сесия. Подходяща е за хора с добра физическа подготовка, които искат да увеличат своята гъвкавост.

Сподели.