Инвестиционно дружество иска да купи BlackBerry за $4,7 милиарда

Pinterest LinkedIn +

Канадският инвестиционен конгломерат Fairfax Financial Holdings заяви намерението си да придобие изцяло фалиралата компания за мобилни телефони BlackBerry срещу сумата от $4,7 млрд., като закупи акциите ѝ на цена $9 – около 9% по-висока от тази, на която се търгуваха на борсата по време на замразяването им.

Споразумението все още не гарантира осъществяването на сделката, след която BlackBerry ще продължи да съществува като частна компания (слизайки от борсата). Fairfax е един от акционерите на производителя на смартфони, притежавайки около 10% от акциите ѝ (към момента на подписване на споразумението).

Въпросната сума от $4,7 млрд. е над 20 пъти по-ниска от тази, на която бе оценена компанията през 2007 г. в най-силния ѝ период. Тя също така е с 1/3 по-ниска от тази, която Microsoft инвестира в Nokia съвсем наскоро.

Само два дни преди оповестяването на плановете на Fairfax BlackBerry обяви, че съкращава 4500 работни места (около 35% от ресурса си), както и размера на загубите на компанията за второто тримесечие на 2013 г. – близо $1 млрд.

Сподели.