Интервю със СВЕТЛА ИВАНОВА

Pinterest LinkedIn +

Две години след излизането na първaта й песен, Светла Иванова има материал за повече от един албум. Пуснала е пет сингъла, заели високи позиции в различни български класации и включени в няколко компилации.


Изпълнителката бързо популяризира проектите си, всеки от които продуцира сама. Успехът я настига, което до голяма степен се дължи на добрия имидж и визуализирането на клиповете й. Но не вижда смисъл да издава албуми, а “подарява” песните си на феновете, като ги предоставя за даунлоуд в не толкова официалния си сайт. С който пък има проблеми.

Отговор на множеството въпроси, следствие от изложената фактология, търсихме в интервюто със Светла Иванова, дадено специално са www.avtora.com:. Първото ти парче излиза 2003 г., по време, когато вече учиш джаз и поп пеене в Нов български университет, защо не преди това? Как започна всичко?

Светла Иванова - Първата ми песен в действителност излезе по времето, когато се подготвях за консерваторията, при композитора Найден Андреев. Реших впоследствие да изкарам само магистратура в НБУ, защото пет години да уча в консерваторията и да ходя на лекции биха ме лишили от време, в което мога да записвам песни. А и в Нов български университет можех да си избирам да записвам предметите, които са ми от полза в момента, като например актьорстко майсторство.

Постепенно дойде времето, в което аз се чувствах по-уверена, усетих, че е дошъл момента да се появя на сцената. Преди това винаги съм мислела да се занимавам сериозно с пеене, но сякаш ме спираше това, че нямах нужното музикално образование. Може би съм традиционалистка и беше важно да имам някаква основа. Преди време се сблъсках с такъв проблем, когато исках да композирам една песен, но ми беше трудно да се изразя, след като нямах нужното знание и трябваше с на-на-на да я обяснявам на аранжора.


:. След това беше ли направено това парче?

Светла Иванова - Парчето е готово, но не беше достатъчно добро за мен, за да е първи сингъл.


:. До момента имаш пет сингъла. Колко още готови песни си записала?

Светла Иванова - Аз ги разделям на периоди. Имам около 10 преди първия ми сингъл, “Всичко е любов“. Някои от тях бяха кавъри, с които съм се учила, но и те са записвани в студио, за да добивам опит. Не беше задължително разбира се, но исках да видя как се получават нещата на практика.


:. Досега всичките ти сингли са доста бързи и ритмични. Имаш ли записани някякви по-бавни песни?

Светла Иванова - Да, имам. Едната е съвместен проект с латиноаметрикански изпълнител, Инис, издава се в BMG - Латинска Америка. От тях дойде предложението, търсеха популярна българска изпълнителка, с която да направи дует. Имаше идея той да дойде тук и да снимаме клип, но не се случи по ред причини. Но песента е готова, стана много сполучлива. Харесва ми и ако я издам като сингъл, ще я изпея самостоятелно, може да я пусна като моя балада.


:. Записвала ли си парчета на друг език и ще влязат ли те в бъдещ албум?

Светла Иванова - На руски съм записвала доста, по-рано. В последната година направих експеримент с руската натродна песен „Очи Чорние“. Баладата, за която говорих е на испански. Интересно е, че съм учила доста време италиански, но нямам записана песен. Ремикса на последната ми песен, „Mr. DJ“ е на английски, имам и такъв клип. Може в албума да включа ремикс на английски, а оригиналът да е на български, но не виждам смисъл в България да се издава една и съща песен, на различни езици. Излишно е. Да не говорим за това, че за мен е излишно да изкарвам и албум.


:. Защо не искаш да издадеш албум, имаш песни, които са популярни и още доста, които са записани. Не са ли достатъчо?

Светла Иванова - Досега аз съм продуцент на песните си и видеоклиповете към тях. Като такъв мисля, че няма смисъл да се изкарат албуми на пазара. Защото няма никаква възвращаемост на средствата, които си вложил, да не говорим за това, че песните ги има предварително излезли на пиратски дискове, в интернет и т.н. Човек, който много харесва дадена песен, си я намира много преди да влезе в албум, според мен.


:. Тоест, ти не правиш песни, за да влязат в албум, който всички трябва да си купят. Открила си друга причина?

Светла Иванова - От гледната точка на изпълнител ми се иска да имам албум. Той ще покаже период от кариерата ми, песните, които влизат в него са свързани по някакъв начин.


:. Кога ще дойде този момент?

Светла Иванова - Зависи как ги чувствам нещата, мога да го реша всеки един момент. Причината, поради която правя песни е, те да бъдат харесвани и да станат достатъчно популярни, а не само за да се съберат в албум.


:. Привлича ли те възможността да записваш с други изпълнители, да правиш дует?

Светла Иванова - Засега нямам интерес. Баладата, която записах с Иннис бих направила с български изпълнител, но не мога да се сетя наистина с кого, кой е българският Енрике Иглесиас. С много музиканти съм работила, Deep Zone Project, Hypnotic Rage. Много често ми казват, че се заграждам с популярни имена, така в началото се дава тласък. Но никога не избирам хората, с които работим заедно по популярност. Борислав Ников, който написа първата ми песен, „Всичко е любов“, не беше писал за никой друг. А когато избрах режисьорът Валери Милев за първият ми клип, просто ми беше харесал друг клип, който той е правил и по това се ориентирах.


:. Как записваш парчетата си, след като не правиш албум - едно по едно или по няколко наведнъж и къде?

Светла Иванова - Едно по едно. Случвало ми се е да записвам няколко дена подред различни песни. Един ден балада, следващия ден – денс. Предпочитам да не спирам да записвам. Последното студио, в което работих е на Миро Гешев от Полисаунд, но записвам в различни студиа.


:. В клиповете човек може да попадне в свят, кaкъвто поиска. Къде искаш да се видиш още и искало ли ти се е ти самата да направиш клип, привлича ли те подобна идея?

Светла Иванова - Самата аз да го режисирам?! Не. Изживявала съм се като сценарист, но определено не смятам, че всичко мога сама да правя. С Васил Стефанов имаме общи идеи, обсъждаме и ги съчетаваме много добре. Всеки клип го правим различен и винаги ме питат кой е режисьора, което много ме радва, защото режисьор трудно може да бяга от стила си, а той го прави умело. Харесва ми всеки клип да е различен - промяната провокира хората и задържа вниманието.

За последния клип ми се искаше да съм в нереалистичен свят, точно в Космоса, със скафандър. В последствие се върнахме към по-опростен сценарий, за да е по-лесно смилаем,защото бяхме замислили нещо наистина фантастично. Но мисля, че хората харесват по-разбираемите неща. Достатъчно е, че приличам на андроид.


:. Доколко важен е имиджа за теб, сравнен с музиката?

Светла Иванова - Наравно с музиката. Според мен образът на един изпълнител е съвкупност от много неща. На първо място слагам това, заради което е започнал да пее - умение, които задължително трябва да се развива. След което е присъсътвие на сцената, танци и всичко, каквото може да прави, начина по който изглежда, са плюс за него.


:. Каква музика слушаш в момента и от кои музиканти си се повлияла?

Светла Иванова - Сутрин най-вече слушам хаус, това е музиката, която ме зарежда и влизам в някакъв ритъм, който целия ден ме съпровожда. Харесвам българска музика, особено преди да започна да се занимавам с това слушах изпълнители с дълголетие на сцената, като ФСБ, Тангра, които са се доказали през годините. Това е изкуство- да задържаш вниманието и да оставиш следа след себе си... Напоследък слушам Молоко, винаги съм харесвала Принс.


:. Медиите – доколко им обръщаш вимание, чувала ли си нещо невярно за себе си?

Светла Иванова - Нормално е да се интересувам какво пишат за мен. Не си спомням да са ме обиждали, но пък аз лесно забравям лошите неща. Най-често се дразня, когато някой се опита да направи сравнение на мой клип или песен с някой друг изпълнител. Спирам да обръщам внимание на една медия, когато по някакъв начин интерпретира думите ми. В такъв случай просто забравям, че съществува.


:. Доколко те притесни проблемът със сайта ти (svetlaivanova.com беше дисклалифициран заради прилика с друг сайт след като спечели 1-ва награда на ежегоден конкурс за БГ сайт бел.ред.), беше ли запозната с изработката му?

Светла Иванова - Не бях наясно. Не съм възприемала сайта като мой официален, а по-скоро като фен сайт. Ако правя официален сайт ще се обърна към наложил се уебдизайнер. Аз самата не знам как е станало, от кой е взаимствано, нито пък съм се записвала на конкурса.


:. Познаваш ли този, който го е изработил?

Светла Иванова - Познавам хората, не са ми много близки приятели, но са достатъчно добри познати, виждала съм техни сайтове. Имах желание да направят и мой, защото това беше един от начините да подарявам на моите фенове песните ми, те могат да бъдат намерени на много места незаконно, а така бяха официално дадени от мен.

Скоро разбрах какво се е получило с наградите. Опитвам се да поема отговорност за сайта и да разбера как стоят нещата, също ми е некомфортно.Те просто се обадиха да питат дали имам нещо против да се включат в конкурса с моя сайт и аз естествено нямах. Сайтът не работеше известно време, беше разбит целия сървър, където се намираше от хакери, но вече всичко е наред.


:. Ходиш ли по клубове, случвало ли се е DJ да пусне твое парче като те види?

Светла Иванова - Избягвам да ходя по клубове. Изисква повече свободно време, а аз спазвам режим. Пак и го приемам повече, като моя работа, отколкото като забавление. На промоции ходя не заради купона, а за да покажа че уважавам човека.


:. Какво ти предстои през 2005 г?

Светла Иванова - И през 2005 г, пред мен ще стои въпроса дали все пак да издам албума си. Винаги ще се стремя всяка песен да се хареса.


:. Как ще караш новогодишната вечер, като изпълнител или ще е твоя лична Нова година?

Светла Иванова - Ще се опитам да съчетая и двете. Ще опитам да изпълня ангажимените си през старата – участие на Батенберг и новата да започне като лична.


За Avtora.com интервюто взе Деси Маринова
Снимки: www.avtora.com

Сподели.