Интервю със SODOM

Pinterest LinkedIn +

В средата на януари 2004 г. Tom Angelripper разкри възторжените си мисли за далечното минало и близкото бъдеще специално за читателите на AvToRa.com. Поводът, разбира се, бе предстоящият концерт на легендарната немска траш метъл шайка Sodom на 27 февруари в столичната зала “Христо Ботев“.


Какво да очакваме от мега-шоуто на господата Angelripper (вокал и бас), Bernemann (китара) и Bobby Schottkowski (ударни), организирано от Стейн Студио близо 13 години след легендарната изява на триото на стадион ”Академик” на 15 септември 1991 г.?

Дали ще имаме шанса да пием по бира с музикантите? Съществува ли вероятност физиономиите ни да цъфнат в новото им DVD? Кога да очакваме поредния студиен албум? Въпроси, въпроси, въпроси... и отговорите не закъсняват. Отеква телефонен звън и...


-Hello, this is Tom of Sodom.


Ники Василев - Здрасти, Том! Драго ми е да те чуя! Как си?

Tom- Чудесно, благодаря. По цял ден бачкаме над предстоящото ни DVD - две десетилетия на сцена хич не са малко, така че имаме тонове материал, от който да избираме какво да включим в това издание. Освен това... Yeah, следващия месец идваме в България!


.: Да, това е и поводът да си поговорим. Как се чувстваш, знаейки, че ще посетиш страната ни за втори път?

Tom - Адски се вълнувам! Спомням си, че през 1991 г. концертът ни в София бе не само първото метъл събитие у вас, но и нашето първо посещение в подобна... екзотична държава. Онзи концерт и до ден днешен си остава най-грандиозната ни самостоятелна изява. Човече, имаше около 15 хиляди души! След концерта обещах на феновете, че се върнем, и най-сетне този момент настъпи.


.: Кои са най-приятните ти спомени от онзи паметен 15 септември?

Tom - Всичко! Организацията беше перфектна, имаше тълпи от фенове, скандиращи ”Sodom! Sodom!”, а и свирихме на стадион, което тогава все още бе непознато усещане за нас. Спомням си, че барабанистът ни Chris Witchhunter се беше спекъл ужасно и само повтаряше: ”Ох, не, не мога да изляза на сцената... Господи, колко много хора...”, ха-ха-ха! Никога няма да забравя онази вечер - беше пълна лудница! В Германия се е случвало да свирим и пред 30 хиляди души, но само на фестивали, където знаеш, че повечето хора чакат някоя от другите групи, докато в България не беше така - 15 000 маниака бяха дошли само и единствено заради Sodom!


.: Атмосферата наистина бе неповторима... Между другото, имаш ли идея с какво се занимават днес двамата ти тогавашни колеги - Chris Witchhunter и китаристът Michael Hoffmann?

Tom - Не, не поддържаме връзка. Знам само, че Michael живее в Бразилия. Като се замисля, май сменихме доста народ от 1991 г. досега, през групата минаха хора като Andy Brings, Atomic Steif (за повече подробности виж биографията на Sodom след интервюто - б.а.)... От близо 8 години обаче съставът ни е непроменен - аз съм си на баса и вокалите, Bernemann е на китарата, Bobby е на барабаните.


.: Би ли ги представил с по няколко думи на читателите ни?

Tom - С удоволствие. Преди да се присъединят към Sodom и двама бяха членове на местната пауър метъл група Crows, а също и на Randalica - банда със здрави парчета с немски текстове, за която едва ли сте чували в България. През 1996-97 г., след като Strahli и Atomic Steif се махнаха от Sodom, Bobby и Bernemann веднага си предложиха услугите и днес сме неразделни приятели.


.: Нека поговорим и за предстоящия ви концерт в София на 27 февруари. Какви са очакванията ви?

Tom - Добър въпрос... Наистина не знам какво да очаквам. Засега е ясно само, че шоуто ни няма да е като в Германия - тук използваме доста пироефекти и пр., но в София ще трябва да се лишим от тях, тъй като няма как да пренесем цялата необходима за целта машинария през границата. За сметка на това, ще изготвим доста солиден сетлист - нещо като “The Best of Sodom“ - съчетаващ както по-нов материал, така и всички стари класики още от времето на “In the Sign of Evil“ (1984) и... Знаеш ли, честно казано, лично за мен шоуто не е най-важното нещо в случая. Това, на което държа, е след концерта да пием бира и да купонясваме с феновете. Разберете, не сме рок звезди. Много групи излизат на сцената, изсвирват си парчетата и се прибират да спят, но с нас не е така. Искам да остана сред феновете и след изпълнението ни, да пием бира след бира, да си говорим...


.: Гарантирам ти, че ще има стотици желаещи за подобен купон, но нека все пак да поостанем още малко на темата за самия концерт. Приблизително колко време ще се вихрите на сцената в зала “Христо Ботев“?

Tom - О, достатъчно дълго, хе-хе! Очертава се продължителна вечер, защото ще имаме и подгряваща група... The Project... Ох, пак им забравих името...


.: The Revenge Project. (Засега бургазлиите имат едно демо от 2002 г., озаглавено ”No Chance to See the Sun Again” и записано в състав, запазил се и до днес, а именно MaxPain [вокал; екс-Exhumation], Deimoz [китара; Hieronimus Bosch, екс-Diabolism], Staffa [китара; Kartzer, Hieronimus Bosch], Astaroth [бас; Set Nitro, екс-Korozy] и Kalhas [ударни; Sumatoha, екс-Korozy]. В момента квинтетът работи над дебютния си студиен албум, чиято поява се очаква тази пролет.)

Tom - А, да, точно така. Те ще свирят около половин час, след което сме ние. Ще ни гледате поне час и половина... може би два... а може и повече, хе-хе! Обещавам ви, че ще си струва, защото - както вече казах - ще представим най-доброто от цялата ни кариера. Ще чуете и класики като “Outbreak of Evil“, “Blasphemer“, “The Saw Is the Law“, “Der Wachturm“, и материал от последните ни албуми “M-16“ и “Code Red“.


.: Ще ни изненадате ли и с някоя и друга нова, неиздавана досега песен?

Tom - О, не, няма как. Договорът, който сме подписали с издателите ни SPV, ни забранява да изпълняваме парчета, които все още не са се появявали на официален аудио-носител.


.: А ще запишете ли концерта си в София?

Tom - Да, ще го заснемем с две камери и ще включим откъси в DVD-то, за което споменах. Когато продуцентът и мениджърът ни разбраха, че ще свирим в България, първата им реакция беше: “Пичове, обезателно трябва да запишете всичко и да направите кратък филм за гостуването си там!“ Идеята на въпросното DVD е да съдържа кадри от най-шеметните моменти в кариерата ни през годините и съм убеден, че престоят и концертът ни в София категорично ще попаднат в тази категория. А, щях да забравя - неистово се нуждая от каквито и да е кадри, без значение дали са професионални или любителски, от шоуто ни през 1991 г. Моля ви, ако някой разполага със записи или снимки оттогава - свържете се с мен в София веднага след концерта ни на 27 февруари! Всичко ще бъде включено в DVD-то на Sodom.


.: Кога да го очакваме?

Tom - Надявам се подборът на материала да е приключил до март... или по-скоро до април. Очертава се нещо чудовищно - над два часа концертни изпълнения плюс видео-документация, обхващаща цялата ни история, т.е. близо четвърт век. Ще е наистина... тлъста работа, ха-ха!


.: Няма ли да ни зарадвате и с нов студиен албум?

Tom - Да, възнамеряваме да приключим със записите до 1 юни, така че ще го пуснем на пазара през август или най-късно през септември.


.: Чудесно! Сега обаче предстои нещо далеч по-важно за нас, българските фенове на Sodom - предстоящият ви концерт в София в края на февруари, за което бих искал да ви благодаря предварително от името на всички родни sodomaniacs. Посланието ти към тях?

Tom - Преди 13 години обещах, че ще се върнем. Дойде време да изпълня заканата си, хе-хе, така че бъдете готови за безмислостно шоу, множество траш-хитове, здрав хедбенгинг и размазващ бирен купон след концерта! Като се замисля, би било прекрасно да си устройваме по една вечер от този род всяка година, а? И моля ви, намерете ми видеозаписи и снимки от 1991 г., за да ги сложим в DVD-то ни. До скоро!


Интервюто взе: Ники Василев
Със любезното съдействие на музикална компания WizardИСТОРИЯ:

1980 - Триото Sodom е основано в Гелзенкирхен, Германия, от Thomas ”Angelripper” Such (бас и вокали), Christian ”Witchhunter” Dudeck (ударни) и Aggressor (китара). Основните влияния в скорострелната им тежка музика, която по-късно добива световна слава под името траш метъл, могат да се търсят в творенията на групи като Motörhead и Venom.

1983 - Записано е демото “Witching Metal“.

1984 - Вторият демо запис, озаглавен “Victims of Death“, предизвиква сензация сред местните метъл поклонници. Появата му е последвана от концерти във Франкфурт заедно с Venom and Destruction, а успешното им протичане води до подписване на договор със звукозаписната компания Steamhammer Records/SPV. Непосредствено преди влизането в студио Aggressor напуска и е заменен от Pepi ”Grave Violator” Dominic, с когото е записан дебютният мини-албум “In the Sign of Evil“. Веднага след издаването му Sodom претърпяват поредната смяна в състава си - на мястото на Grave Violator идва Michael ”Destructor” Wulf (починал през 1993 г.).

1985 - Основната част от годината преминава в турнета, като кулминацията е концерт пред 1000 екзалтирани траш-маниака в Белгия.

1986 - Sodom издават “Obsessed by Cruelty“ - първия си дългосвирещ студиен албум. След появата му Grave Violator е заменен от Frank ”Blackfire” Godsdzik.

1987 - Излиза EP-то “Expurse of Sodomy“, последвано от албума “Persecution Mania“.

1988 - Sodom предприемат европейско турне с американските си траш-колеги Whiplash. Краят му е ознаменуван с раждането на концертното издание “Mortal Way of Live“, съдържащо записи от изяви на триото в Дортмунд и Дюселдорф.

1989 - През януари Sodom изживяват най-грандиозния си успех през 80-те, свирейки пред публика от 10 000 фена в полския град Катовице. Половин година по-късно бял свят виждат култовият сингъл “Ausgebombt“ и соченият от мнозина за връх в кариерата на триото шедьовър “Agent Orange“. Албумът, продуциран от Harris Johns (прочул се покрай работата си с Helloween, Voivod, Kreator и др.), дори влиза в немските класации. Уви, въпреки триумфа Frank Blackfire се отцепва и се присъединява към Kreator. Временен заместник е открит в лицето на Uwe Baltrusch от авангардистите Mekong Delta. Следва смазващо турне, по време на което подгряващата група е млад бразилски квартет, наречен Sepultura...

1990 - Издаден е “Better Off Dead“, записан с китариста Michael Hoffman (екс-Assassin).

1991 - Годината е изпъстрена с десетки концерти. През септември Tom Angelripper, Chris Witchhunter и Michael Hoffman свирят и на стадион ”Академик” в София пред 12 000 души, превръщайки се в първата метъл група от световна величина, стъпила на родна почва. Скоро след това китаристът се запознава с млада бразилска красавица и зарязва музиката в полза на любовта... Мястото му е заето от Andy Brings.

1992 - Поредното европейско турне, този път с берлинчаните Depressive Age, е предшествано от излизането на албума “Tapping the Vein“ (с траш-хитове като “Body Parts“ и немскоезичното “Der Wachturm“). В края на годината е обявена раздялата с дългогодишния барабанист Chris Witchhunter, а палките са поверени на Guido ”Atomic Steif” Richter (екс-Living Death).

1993 - Sodom издават EP-то “Aber bitte mit Sahne“, едноименната песен от което е преработка на немски шлагер, изпълняван от местната знаменитост Udo Juergens.

1994 - С албума “Get What You Deserve“ е отбелязана десетата годишнина на групата под ”шапката” на Steamhammer Records. По този повод в град Есен се провежда юбилеен концерт с участието на почти всички музиканти, подвизавали се някога в Sodom. За ”десерт” е издадена и концертната ретроспекция “Marooned“.

1995 - Появата на седмия дългосвирещ студиен продукт “Masquerade in Blood“ е опорочена от поредната, седма смяна в състава на немците - Andy Brings (впоследствие затвърдил китарната си слава с Powergod и The Traceelords) е заменен от Dirk ”Strahli” Strahlmeier.

1996 - Г-н Angelripper дава начало на соловия си проект Onkel Tom с дебюта “Ein schoener Tag“, изграден предимно от метализирани кавър версии на популярни немски пиянски песни. В течение на следващите години се появяват още близо половин дузина аудио-произведения в прослава на несломимия германски бирен дух...

1997 - Sodom претърпяват поредната, но засега последна смяна в редиците си с привличането на барабаниста Bobby Schottkowski и китариста Bernemann (и двамата бивши членове на групите Crows и Randalica). В този състав е записан “'Til Death Do Us Unite“, включващ траш-перли като “Gisela“,“Fuck the Police“ и преработката на “Hazy Shade of Winter“ на Simon & Garfunkel.

1998 - Годината преминава под знака на постоянно редуващи се концерти, репетиции и записи.

1999 - Издаден е студийният албум “Code Red“...

2000 - ...и отново концерти, репетиции и записи.

2001 - Появява се десетата пълнометражна творба на Sodom, “M-16“...

2002 - ...и пак концерти, репетиции... и концерти...

2003 - ...завършили с третото официално издание, документиращо живата мощ на триото - записаният в Азия live-диск “One Night in Bangkok“.

2004 - Tom Angelripper, Bobby Schottkowski и Bernemann подготвят поредната си европейска траш-инвазия. Началото ще бъде дадено на 27 февруари в зала ”Христо Ботев” в София...ДИСКОГРАФИЯ:

“Witching Metal“ - demo 1983
“Victims of Death“ - demo 1984
“In the Sign of Evil“ - EP 1984
“Obsessed by Cruelty“ - 1986
“Expurse of Sodomy“ - EP 1987
“Persecution Mania“ - 1987
“Mortal Way of Live“ - live 1988
“Agent Orange“ - 1989
“Ausgebombt“ - EP 1989
“Better Off Dead“ - 1990
“The Saw Is the Law“ - EP 1991
“Tapping the Vein“ - 1992
“Aber bitte mit Sahne“ - EP 1993
“Get What You Deserve“ - 1994
“Marooned“ - live 1994
“Masquerade in Blood“ - 1995
“Ten Black Years“ - comp. 1996
“'Til Death Do Us Unite“ - 1997
“Code Red“ - 1999
“M-16“ - 2001
“One Night in Bangkok“ - live 2003
Сподели.