Интервю с УСТАТА

Pinterest LinkedIn +

Скандалният рапър Устата издаде дебютния си албум “От уста на уста” в края на 2004 г. На 12 март Иван Динев, както е истинското име на артиста, отнесе наградата за хип-хоп албум на телевизия ММ.


Ден след получаването й, Устата оглави Българския Топ 100, с парчето “Всички дрехи ми пречат” и сбъдна една своя голяма мечта. Същата песен беше и сред 12-те финалисти в скандално приключилия конкурс за българско участие в Евровизия.

Мнението на Устата за собствените му успехи и неуспехи, както и за тези на други артисти, ще намерите в интервюто на Десислава Маринова, специално за Аvtora.com.


.: Здравей, поздравления за всичко което постигна в последните няколко месеца! Да започнем с най-скорошния ти успех - този в Българския Топ 100...

Устата - Давай, това ми е любимата тема!


.: Мишо Шамара изтегли целия си репертоар и този на лейбъла си от Българския Топ 100. Това омаловажава ли факта, че ти стъпи на върха на класацията?

Устата - Глупости!!! Има си PR и PR. Това което се случи при мен през последните два месеца е страхотен PR. Това което прави Шамара сега е безсилен PR и дали той е в класацията или не има значение по-скоро за враждата му със Спенс. Аз съм приятел и с двамата. Шамара в момента има друга бизнес стратегия, нещо е дръпнал назад музиката. Като погледнеш, хип хоп изпълнителите достигнали до върха на Топ 100 са малко - Румънеца и Енчев с "Пипни ме тук", Ъпсурт с "Твойта майка също", сега мое парче и тук не става въпрос за фючъринг. На това много държа, защото ми беше голяма мечта да стигна до върха на най-голямата класация за български песни и то със самостоятелно изпълнение.


.: В същата класация включиха попфолк парчета, това не те ли притеснява?

Устата - За да има възход в българската музика, трябва да има свирепа конкуренция. Има попфолк и попфолк, те не включиха "Гъци Гъци" на Амет, например. Колкото повече се дразнят поп изпълнителите, че се нареждат сред такива песни - толкова по-добри парчета би трябвало да правят. Одобрявам това решение и се надявам да има добри последствия... Стига някое заглавие да не застане под номер 1 за 50 седмици.


.: А как приемаш влизането на чуждестранни клипове?

А за това, че вкараха чуждестранни клипове... Това е Българският топ 100, за българска продукция, независимо на какъв език и не може Еминем да се окаже на върха. Има си такива чартове - например топ 20 на телевизия ММ и т.н. По света чатовете са разпределени и по стилове - кънтри, рок, хип хоп и т.н. - не всичко е смесено.


.: Хитът ти в Топ 100 "Всички дрехи ми пречат" е с ориенталски или по-скоро арабски мотиви. Неотдавна Румънеца и Енчев представиха новия си сингъл с индийско звучене. Кой беше първи с идеята да се поеме тази етно-насока в хип-хопа?

Устата - Аз бях - парчето ми е отпреди година, но го пуснах по-късно. Винаги съм смятал, че хит се прави трудно и изисква време. Целият български хип-хоп звучи като подобие на оригиналния - с такива инструменти, с такива каси, басове и т.н. Исках да изпробвам да направя нещо съвсем различно. Текстът много помогна за успеха му, заглавието също - това е провокация. Но съм казвал винаги, че хип-хопът не може да съществува във вида си отпреди четири години примерно, трябва да стане по-добър или по-лош.

Има страшно добри "ъндърграунд" групи, които просто нямат условия да направят втори и трети албум или да снимат як клип. Причина е, че не могат да имат много участия, продажбите им са ниски, защото феновете са свирепо настроени и свикнали да теглят от Интернет. Затова е много важно да вземеш отговорно решение дали да бъдеш в златната среда и да си харесван от двете аудитории или да бъдеш силно обичан или силно мразен. Обвиняват ме, че съм станал много комерсиален, а цялата работа е, че ако не се съобразяваш с това което искат да чуят хората - правиш си един албум и си дотам.


.: Каква музика повлия на избора ти за този комерсиален стил?

Устата - Започнал съм да слушам хип-хоп от 90-та година - с Publiс Enemy, 2 Live Crew, NWA, но сега вече го правя за да се разтоварвам и слушам комерсиална музика - Nelly, 50 cent, Dr. Dre, Snoop. Всяко мое ново парче е все по-добро, защото не стои въпросът само да се направи. Клипът с който се реализира по екраните и PR-a също са много важни, а най-важен е имиджът на изпълнителя, това да бъде индивидуалност, независимо в какъв стил пее. В България много малко хора обръщат внимание на шоуто и не реинвестират в себе си.


.: В този ред на мисли, кой се погрижи за твоя впечатляващ стайлинг за наградите на телевизия ММ?

Устата - Много съм благодарен на моя PR - Кристи Мартинова, за щурите й идеи. С нея започнахме да мислим да се появявам в кожа, да насоча имиджа си към т.нар ню ретро стил. Стигна се до решението на наградите на ММ да бъда със змия, както и специално ушити сако и шапка от змийска кожа. Отначало бях доста притеснен, защото не съм имал контакт със змии /имам предвид влечугите, а не жените/. Но Душко, както кръстих питона заради здравата му прегръдка, се оказа пич.


.: Интересно е и как се сдоби с панталоните и колана на Азис?

Устата - Ами... забрави си ги у нас. На самите награди дойде да си ги потърси, но нямаше нищо против, че съм с тях... Това беше провокация, не знам кое е направило по-голямо впечатление на хората - панталоните и колана или питона. Но от самото посрещане на червената пътека, аз се чувствах победител.


.: Ти стана победител, като взе награда за хип хоп албум, а в категория песен за която също беше номиниран, спечелиха Ъпсурт. Те дори не се появиха да я получат, някои изтълкуваха, че това беше неуважение към организаторите и феновете им?

Устата - Нее, не, Ъпсурт не са очаквали че ще вземат награда в никой случай. Конкуренцията за хип-хоп песен беше много голяма и най-сериозните претенденти бяха Братя Мангасариян, Део и моето парче. А “Попфолк” мина незабелязано, не можа да стане голям хит и беше слабо в сравнение с другите. А парчето на Део е писано от Хазарта, стана хит, въртеше се по клубове, теглеше се по интернет... Както той самия казва "Стигна на трето място на Топ 100, даже преди Лили Иванова". "Бай Мангау" на Братя Мангасариян си беше хит. А моята песен няма да коментирам, тя е хит, но аз самия очаквах по-скоро наградата за албум, защото го подготявях дълго време.


.: С този си хит участва в Евровизия, но там Каффе спечелиха с песен, която “Господари на ефира” определиха като крадена от пет други до момента. Какво мислиш за това?

Устата - Като тръгне един скандал, следват втори, трети и т.н. Евровизия беше най-голямата проява в българския шоубизнес, защото се купуваха награди, имаше скандали, имаше и много победители - всички участващи на финала бяха доволни. Това което стана с Каффе е реклама за тях - те правят голям скок след случилото се, независимо от враговете които си създадоха.


.: А мислиш ли че някой мрази теб и защо?

Устата - Да, определено в събота спечелих много врагове. В по-малка степен съм дочувал и преди, но бях подготвен за това и отдавна очаквах момента да се стигне до омразата. Колкото повече интерес има, толкова повече врагове се появявят. Имиджът, който ме прави индивидуалност също е довел да отрицателна реакция у някои - широки дънки, шапка настрани и т.н са много разпространени. Номерът е наистина да се отличиш от останалите.


.: С какво ще продължиш напред?

Устата - Започнах работа по следващ сингъл - съвсем ново парче, което не е включено в албума ми. Мисля да бъде дует, а не самостоятелно изпълнение. А в лейбъла ни Seleсt Music Media, заедно с Румънеца и Енчев готвим нещо доста голямо, но за момента няма да кажа повече, за да остане изненада за всички.

Снимки: www.avtora.com, Николай Герганов
Сподели.