Интервю с Roger Miret (АGNOSTIC FRONT)

Pinterest LinkedIn +

По покана на Re-Act, нюйоркските хардкор легенди Agnostic Front идват в България, за да представят наживо последния си албум, “Another Voice”.


За концерта - част от европейското им турне, групата ще пристигне в състав Роджър Мирет (Roger Miret) – вокал, Вини Стигма (Vinnie Stigma) – китара, Лени Ди Склафани (Lenny Di Sclafani) – китари, Майк Гало (Mike Gallo) – бас и Стив Гало (Steve Gallo) – ударни.

Няколко седмици преди концерта на Agnostic Front в София, интервю с вокала им – Роджър Мирет, специално за Avtora.com, взе Албена Цолова – Бета.Бета: Хей, Роджър! Как си? Хайде да започнем с поздрав от теб към всички, които очакват да видят Agnostic Front на живо, в София, на 29-и март.

Мирет - “What's up Bulgaria! Can't wait to see ya soon!” (Как си България! Нямам търпение да ви видя!


.: Всички следим “дневника на турнето” на официалния сайт на групата и, съдейки по пътните ти бележки, турнето върви добре. Кажи как беше първата дата от тура, в Холандия. Първа дата в Европа с новия албум, с новия състав...

М - Ами, точно преди да дойдем в Европа направихме няколко шоута по повод издаването на албума и бяхме на щатско турне с Hatebreed, така че вече сме свирили новите песни с новия състав. Но не бяхме сигурни каква реакция ще предизвикат новите ни песни тук, в Европа! А отзивите бяха страхотни и шоуто беше добро.


.: Като пристигнете в София, ще се мотаете ли из града да хвърлите по едно око на забележителностите и прочее?

М - С удоволствие бих обиколил! Ще препоръчаш ли нещо, което да видим?


.: Коя дума ти се ще да научиш първо на български език? Не питам само от любопитство, а и защото бих могла да ти дам първи урок.

М - “Hello” и “Chicken” – любима храна.


.: Значи “Здрасти” и “пиле”, произношението е като все едно четеш на испански... А как я карат италианците в групата? Осигуряваш ли им достатъчно кюфтенца и спагети, ха-ха? И за какво друго, освен за храна, имат страст?

М - Никой не яде толкова много италианска храна, всеки се наслаждава предимно на местната кухня, на местата, които посещаваме. Други страсти ли? Вини има студио за татуировки “New York Hardcore Tattoos” в съдружие с Джими от Murphy’s Law. Иначе, общите страсти са хардкор музиката и хардкор lifestyle-а.


.: Идвате за първи път в България. Какво очаквате от концерта в София?

М - Тъй като ще ни е за първи път, аз идвам с отворено съзнание! Не знам какво да очаквам, просто се надявам, че ще се получи добро шоу и хората ще се забавляват.


.: Добре. Какво ти разказаха брат ти Фреди от Madball и приятелите ти от Murphy’s Law за България, и за източния блок въобще, след концертите им в Белград и София?

М - Чухме, че шоутата са лудница и публиката е велика!


.: Би ли разкрил, моля те, поне част от сет-листата за концерта ви в София? И колко време ще свирите?

М - Винаги е различно. Свирим много нови парчета, но също така и много от старите Agnostic Front песни, които все още обичаме да свирим. Но така или иначе трябва да дойдете на шоуто ни, за да разберете.


.: Какво е най-важното за теб докато си на сцената – да забавляваш публиката, ти самия да се наслаждаваш или да разпространяваш послание?
М - По-скоро е комбинация от тези всичките плюс още много. Това е хардкор, това е моя живот! Просто казваме това, което мислим и правим музика а това е фактор, който дава голяма мотивация.


.: Ти имаш проект, който нарече Roger Miret & the Disasters.... Въпросът е, не е ли малко егоцентрично?

М - Не мисля, че името на бандата е непременно егоцентрично. Първо, идеята не беше моя, и второ - исторически погледнато, в музиката има групи с такива имена като Glenn Millers Оrchestra, Dion and the Belmonts, Iggy and the Stooges и т.н.


.: Вярваш ли, че old school стила на AF ще е така добре приет, както стилът, който например, Hatebreed представят? (Дръпвам тяхното име, защото са доста популярни в наши дни, а пък и направихте няколко концерта с тях…)

М - Смятам, че ще бъде добре приет! В old school стил-а са корените на хардкора и той винаги ще бъде оценяван. Разликата е тази, че по-новия стил има по-голям потенциал за масово разпространение.


.: Новият ви албум “Another Voice” получава напълно позитивни реакции по цял свят. За разлика от “Dead Yuppies”, който се появи след нещото като “отсъствие” на AF от сцената... Отсъствие, което, ако питаш мен, никога не е било реално...

М - Наистина нямаше отсъствие по онова време. AF още правехме турнета, свирихме по концерти. По същото време обаче аз стартирах The Disasters, Майк Гало (на баса) свиреше в своята си група On The Rise, Вини се беше концентрирал над “New York Hardcore Tattoos” и свиреше с пънк банда наречена Zombie Vandals, и барабанистът, който имахме по това време, сформира своя собствена банда, Loved and Hated. Значи никакво отсъствие, просто бяхме наистина заети. (*Барабанист на AF по това време, чието име Мирет дори не споменава, е Джими Колет (Jimmy Collette). Песните в “Dead Yuppies” са измислени основно от него и “представят самия него, а не истинския AF”. Затова групата не свири на живо нито едно парче от този албум – Бел. авт.)


.: Приемаш ли издаването на “Another Voice” и широките концертни обиколки свързани с промотирането му като голямо и успешно завръщане на AF?

М - Да, приемам го! Чувството в AF сега е различно, отколкото по времето на “Dead Yuppies”. Нов състав, по-здрав саунд, нов лейбъл – Nuclear Blast... Групата има подновена енергия и всичко, което правим се приема супер.


.: На кой е гласа в началото на албума? И в парчето “Peace”, където ораторства “can still determinate their own destiny… choose war or peace”? (приятна връзка с “One Voice”)

М - Това е Scott от Terror.


.: Веднъж спомена, че сте засичали по ваши концерти Blondie и Bjork... Скоро имало ли е някакви неочаквани гости, като тези, на ваш лайф?

М - Не, никой неочакван напоследък.


.: На четири дати от Европейското ви турне към AF ще се присъедини една българска група - Last Hope. Как стана така, че те ще свирят с вас в Сърбия, България и Гърция?

М - А защо не? Те са добра банда, ние сме чували ужасно много добри неща за тях и нямаме търпение да свирим с тях.


.: А чувал ли си нещо тяхно преди? Какво ще кажеш за музиката им?

М - Слушал съм малко, но бих искал да чуя повече. Хареса ми.


.: Имате ли нещо против да ви наричат “legends” (легенди) и “godfathers” (Кръстници)?

М - Това го чуваме от години, но все още звучи малко странно... Макар че Вини Стигма наистина е “godfather of hardcore” (Кръстника на хардкора) – той изнамери това име.


.: Момчетата от Re-act, които организират вашия лайф в България, направиха фестивала Do Or Die (с Angel Crew, Alithia и т.н.) и в София. Трогателно ли е за вас ваша песен да даде име на такова събитие?

М - Да, разбира се, че е.


.: Все ми се ще да ти кажа колко изумително хубаво звучат песните от албума “Something’s Gotta Give” в испанската версия! Мислил ли си да издадеш някой друг материал на майчиния ти език?

М - Бих желал, но няма скорошни планове за това. Дори пях “Gotta Go” на испански, когато бяхме в Испания.


.: Ей, това трябва да се види... А приготвили ли сте някакви специални AF тишърти и разни такива за турнето? Обясни по-подробно, моля те, за да могат хлапетата да се подготвят и финансово...

М - Дааа, имаме специални Another Voice тишърти, дискове, колани, шапки, суетчъри, дамски тениски, блузи с дълъг ръкав и прочее.


.: Подозирам, че Сашо от Last Hope ще се погрижи да получите някоя и друга татуировка тук в София, от неговия татуист. Иди виж “Inky Dragon” в tattoobg.org.

М - Може би, нашия нов китарист Лени би се възползвал.


.: Окей, много сме ти благодарни, че отговори на всички тези въпроси, дори след като турнето вече беше стартирало. Мерси!

М - И аз благодаря, и ще се видим скоро!
Официален сайт на Agnostic Front:
http://www.agnosticfront.com

Сайт на проекта на Roger RM & The Disaster:
www.thedisasters.com

Авто клуба на Roger:
www.rumblersnyc.com

Виж също как hot rod машините, които той конструира влизат в употреба - в сайта на Licia Sbardella NYC:
http://www.licianyc.com

Тattoo студиото на Vinnie - “New York Hardcore Tattoos“:
www.hardcorenyc.com
Сподели.