Интервю с Rob Halford

Pinterest LinkedIn +

В интервюто с бившия вокал на "Judas Priest", взето по време на гостуването му в България по време на миналогодишния фестивал "Arena Muzika", може да научите повече около новия албум на групата, подробности около предишните му проекти "Two" и "Fight" и още интересни

:. Би ли представил музикантите в групата си?

Halford: Да, ще го направя. Боби Джазонбек на барабаните, Рой Рандю на баса, и двамата китаристи - Майк Клашек и Пат , абе може да звучи нелепо, но не знам фамилиите на хората в собствената си група.

:. Има ли някаква концепция зад заглавието на последният ви албум "Crucible"?

Halford: Всичко дойде твърде спонтанно и неочаквано. Докато писахме музиката в един хотелски апартамент на три минути път пеша от мястото, където живея. Занимавахме се с това няколко дни, всъщност няколко седмици. Размишлявах за заглавието на албума, и поради някаква причина тази дума "Crucible" ми хрумна и после потърсих значението й. Всъщност аз вече знаех едно от значенията й, т.е. да преодоляваш пречките и да се бориш с живота успешно. И второто значение, което е даже по-уместно, е че това е реално съществуващо съоръжение в металолеярните. Нещо в което се слагат съставките и се получава желязо. И това е по-якото значение, защото се връзва с музиката и е хубаво заглавие за втори албум.

:. Името на продуцента Рой Зи е емблематично за много качествени метал албуми. Ти как реши да работиш с него?

Halford: Срещнах го преди няколко години чрез един общ приятел, и покрай обстоятелствата, че планирах голямото си завръщане в метъла от времето на "Painkiller", и Рой вече беше работил над соловите албуми на Брус Дикинсън. Аз вече ги бях слушал и след няколко разговора, в които той ми представи идеите си за това, как трябва да звучи новият ми запис от продуцентска гледна точка, влязохме в студиото като отбор, защото той контролираше целия процес. Накрая "Resurrection" се получи точно така както очаквахме. Рой е чудесен човек, има нюх за тези неща, добър китарист при това и му хрумват много добри идеи, абе перфектен е.

:. Защо реши да използваш името на албума "Sad Wings Of Destiny" за своя нова песен? Имат ли тези думи някакво особено значение за теб?

Halford: Да, аз много се забавлявах от тази игра на думи. Тя ме върна на място, където съм бил по-рано. Това заглавие е отражение на мен самия в миналото. Албумът на "Judas Priest". Аз винаги съм харесвал тази фраза и исках да я интерпретирам музикално, защото съм се чувствал по този начин. Това е емблематична фраза за преживяванията ми от онова време.

:. Кои са най-добрите и най-лошите страни на това да си Роб Халфорд?

Halford: Липсата на сън, твърде много работа, това са две от най-лошите страни. Не обръщам внимание на тези неща много, честно да ви кажа. Правя каквото трябва да се прави. Не мисля за добрите и лошите страни поотделно, а като съвкупност о от двете. Ако бъда принуден, трябва да призная, че се радвам да правя метъл с тази група. Иначе денят никога не ми стига да свърша всичко, точно затова не си доспивам. Говорим за баланс между това, което искаш и това, което можеш да направиш.

:. Изпитваш ли носталгия по 80-те?

Halford: 80-те?! Не си ги спомням тези години. През цялото време правех това и ето това...Господи, бях много луд тогава. Всъщност през 80-те беше яко, такава лудница. Атмосферата беше много упадъчна, хората направо пощуряваха. Екстремна музика, прекаляване с пиенето и наркотиците. Имаше жажда за слава и алчност и аз не правех изключение. Ясно си спомням началото на 80-те, когато с "Judas Priest" записвахме "British Steel" и кулминацията през 85-86-та с "Turbo", когато в студиото беше пълен хаос. Общо взето това си спомням, чист съм оттогава и затова съм тук в момента.

:. Предишните ти групи - "Fight" и "Two" бяха чудесни примери на съвременното ти творчество. Защо реши да ги зарежеш и да се върнеш към хеви метъл корените си?

Halford: "Fight" дойде веднага след "Judas" и беше много важен момент за мен от гледна точка на креативността. Мислех, че всичко от което се нуждая може да се постигне с една моя група, но не се получи така. Започнах всичко като едно пътуване с цел да преоткривам музиката и чувствах, че това трябва да продължи. След двата диска с "Fight" се свързах с хора от групата на Мерилин Менсън и с Боб Марлет, който е продуцент от L.A. И тримата си разменяхме музикални идеи, срещнах се с Тренд Резнър в неговото студио в Ню Орлианс и записахме албум, като групата я кръстихме "Two", а албума - "Воайорс". Този опит ми беше нужен, за да разбера мястото си. Бих могъл да продължа да правя такива неща, но разбрах, че вярното място за мен е хеви метъла. Това се случи през 2000, когато издадох "Resurrection".

:. Носеше се слух, че ти, Брус Дикинсън и Джоф Тейт от Queensryche ще записвате общ албум. Какво се случи?

Halford: Просто е трудно да съчетаем времето си така, че да бъдем на едно и също място по едно исъщо време. Когато мислехме за тази идея, която все още намирам за добра,също бяхме много заети със собствените си проекти- групи, турнета и всичко останало. Ако успеем да се съберем мисля, че наистина ще бъде вълнуващ момент, особено ако изпълняваме тези песни на живо. Няма да знаеш кой от нас ще излезе следващ на сцената, може да е Брус, може да е Джоф или някой друг. Ще пеем собствени песни, като дуо, като трио. Тъй като е хубава идея, се надявам да се осъществи в бъдеще.

:. Би ли коментирал филма "Рок звезда"? Има ли той нещо общо с истинската история на "Judas Priest"?

Halford: Не, не мисля, че има нещо общо. Това е просто опит на Холивуд да пресъздаде нещата, но в реалността те не бяха такива. Много хора бяха разочаровани, защото искаха истинската история, но не я получиха. Мнoго метъл фенове, фенове на "Judas", много мои фенове бяха разочаровани от тази интерпретация. Авторите можеха да проявят повече интелигентност и дълбочина, но както и да е.

:. Кой е любимият ти албум с "Judas Priest"?

Halford: Трудно ми е да определя конкретно. Но бих казал, че това е "British Steel", защото това е една чиста и прецизна комбинация от песни и определящ момент за метъла. Той създаде следващия етап за тази музика.

:. През 98-ма ти намекна, че хеви метъла е мъртъв. Смяташ ли, че се връща към живот?

Halford: По това време бях нещастен и объркан. Направих глупаво изказване. Бях ядосан на нещата, които преживявах и ми хрумваха глупости. Бях разочарован, защото исках да осъществя музикалните си идеи, а това не се случваше. Та по повод на моето нелепо изказване, че метъла е мъртъв, искам да кажа, че той не е мъртъв и никога няма да умре и ще го има винаги.

:. Би ли казал нещо на твоите фенове в България и по специално за телевизия ММ?

Halford: Здравейте всички. Аз съм Роб Халфорд - металния бог по телевизия ММ. Много е гот, че съм тук в София, в България за пръв път. Моето първо посещение заедно с моята група "Халфорд". Знаем, че тук пазите металния дух. Нека споделим мига заедно, ние ще дойдем пак. А дотогава, гледайте ММ и пазете метъла жив. Благодаря ви.

интервюто е предоставено от предаването Фрактура
Сподели.