Интервю с Николай Тодоров-НИК

Pinterest LinkedIn +

Николай Тодоров-НИК е познат с марката “На Тъмно”. Идеята да прави собствена модна линия е хрумнала на Ник съвсем случайно, но тази случайност поставя началото на завидно успешен, постоянно разрастващ се в различни и нови ниши бизнес, пуснал пипала в цяла България.

През 1996 г. Ник си ушива кариран гащеризон, който много се харесва на приятелите му. Предприемчивият варненец решава да направи още няколко бройки по същата кройка  и бизнесът му с тях потръгнал. Гащеризонът става емблемата на продуктите “На Тъмно” и вече 12 години жъне успехи и интригува младите хора.

По-късно се появили шивашко ателие, фризьорски салон и ателие за татуировки и пиърсинг. Следва поредица от провокативни ревюта на необичайни места. От известно време Ник се занимава и с уникална бижутерия и наскоро откри специализиран магазин за бижута от стомана в София.

.: Скоро отвори специализиран магазин за бижута от стомана в София. Как се случи това?

Марката “Dark Moon” вече три години е на българския пазар. Една специално създадена, генерирана и като цяло вече наложена марка за бижутерия за тяло. Развитие в посока бижутерия за бодипиърсинг и през последната година и половина – бижута от стомана. Една уникална серия поради няколко фактора. Първо е естеството на самия метал, който не променя форма, цвят, блясък. Много важен момент е, че този метал не създава алергии, което го прави много привлекателен за масовия потребител.

Стоманата е позната на хората като материал, който се използва най-вече в индустрията, високите технологии, медицината. През последните години, благодарение на сериозните усилия на бижутерийната индустрия в световен мащаб, са овладени технологии за обработка на този, може би най-твърд, метал. За България това наистина е нещо ново. Интересът все повече нараства. Информацията непрекъснато се увеличава, а оттам и културата на потребителите. Отдавна златото и среброто имат своите аналози на пазара, като най-успешния до момента това е стоманата. Има търсене и заради цената. Стоманата е продуктът, който напълно дублира като визия и като излъчване среброто, а е в пъти по-ниско като цена. Имаме магазини в цялата страна и работим за развиването на този пазар.

.: Имаш ли конкуренция? Има ли други такива магазини?

Това е първият в България специализиран и уникален магазин само за бижутерия от стомана. Друг такъв магазин в България няма, за добро или за лошо. Аз съм широко скроен човек и гледам позитивно на конкуренцията, защото тя ражда качеството и новите идеи и ни кара да бъдем с една крачка напред. На този етап нямам конкуренция. В един момент вероятно ще се появят и други сериозни участници.


Ник със световните шампиони Албена Денкова и Максим Стависки Снимка:Личен архив

.: Тежки ли са тези бижута?

Естествено те си имат собственото тегло, което няма как да бъде променено. Бижутата не са кухи като при среброто или като при различните имитации, които се продават масово по пазарите. Изделията са 100 % стомана и сравнено с теглото на сребърните са малко по-тежки, но в никакъв случай не е чак толкова обременяващо тежка тази бижутерия, че да не може да се носи.

.: Кои бижута будят най-голям интерес?

Мога да кажа, че пръстените са основно най-масовият продукт. Пръстени спокойно може да се каже, че носи почти всеки, но дори и да не носи, човек би купил за подарък. Пръстените са най-масовият артикул и за това и разнообразието е най-голямо откъм дизайни. Има много интересни форми в нашата колекция - пръстени от две, от три части, под формата на пъзел, който се сглобява под формата на пръстен. След пръстените медальоните са най-търсени, които са представени с една интересна хубава серия. Те са на различни теми зодии, животни, най-различни окултни символи. След което можем да сложим гривни, ланци. Съвсем скоро самата серия ще бъде развита в посока мъжки аксесоари – игла за вратовръзка, щипка за пари, копчета за ръкавели.

.: Имаш ли известни клиенти?

От кратко време, откакто този магазин работи, Нели Атанасова, която всички свързват с “Туистър”, е чест наш клиент. Нели е почитателка на бодипиърсинга , има по себе си на няколко места и си подменя често обиците. Евгения Калканджиева вече е пазарувала няколко пъти от “Dark Moon”. По време на пловдивския панаир, на който имахме щанд, Албена Денкова и Максим Ставийски направиха доста покупки, в посока пръстени най-вече. Доста рок музиканти пазаруват от магазина. Гена Трайкова вече има пръстен от стомана от нас. И много други личности идват.


Ник в своя магазин в София Dark Moon Снимка: Avtora.com

.: Наскоро си посетил интересен фестивал. Разкажи повече за него.

Това беше част от лятната ми ваканция. В едно градче до Прага, Чешки брод, беше този фестивал, който мога да кажа, че доста надмина очакванията ми. Той вече е традиционен, прави се от 5-6 години. Имаше общо пет сцени – три от тях бяха концертни, а другите две за диджеи. На тези сцени започваше да се свири от обяд до след полунощ. Хедлайнери бяха Мано Чао и Fun Lovin Criminals на най-голямата сцена, а останалите групи не бяха известни като имена. На втората сцена бяха Agnostic Front, Madball и още няколко групи в този стил. Фестивалът е тридневен, аз бях там през първия ден. Организацията ми направи доста добро впечатление и можем да си пожелаем всеки среден промоутър в България да се стреми и да си пожелае да организира нещо такова.

На фестивала преди Мано Чао имаше няколко много интересни групи. Една японска група с много ударни инструменти ми направи впечатление. Също така една мексиканска група ме впечатли, която излезе с над 15 души на сцената и те си позволиха доста да засегнат американска политика и Буш и да антиагитират, но музиката им беше изключително весела и позитивна, с много национални елементи.


Ник с Ману Чао Снимка: Личен архив

.: Успял си да се докоснеш и до световното първенство?

Да, още на следващия ден след концерта на Мано Чао отидох в Мюнхен, като крайната ми цел беше концерт на Madness, но на 5 юли всички знаем, че се игра полуфинала между Франция и Португалия и в последния момент с моите приятели успяхме да се организираме и да се потопим в атмосферата. До стадиона на практика не можеше да се стигне, билетите бяха отдавна разпродадени, но за сметка на това организаторите се бяха постарали много. Близо до стадиона имаше изграден огромен парк с много голяма стена и там може би имаше повече хора, отколкото на стадиона. Успях да вкуся и част от световното за една вечер.

.: Занимаваш се и с друга търговска марка, наречена “На Тъмно”. Подготвяш ли нова колекция?

Да, “На Тъмно” е друга популярна търговска марка, разработвана също във времето от мен. Вече 12 години е на пазар в България и е марката, която стои като етикет върху една голяма част от облеклата на днешните младежи. “На Тъмно” продължава в същата посока, в която сме вървели винаги – алтернативната мода за млади хора. Последно, колекция показахме в края на миналата година. Нова колекция подготвяме в момента, ще я покажем тази есен и тя ще бъде колекция за 2007 г. Опит да погледнем тенденциите за следващото лято. Още е рано да посочвам местата, където ще бъде показана тази колекция. Вероятно ще стане на няколко мероприятия в различни точки на страната, като Варна и София ще са със сигурност две от тях.

.: Ще ни изненадаш ли отново с атрактивно представяне на колекцията?

Да, със сигурност. Провокацията си е част от нашата работа. Провокацията както към публиката, така и към самите участници в нашите представления. Аз обичам да изненадвам дори хората, с които работя в последния момент. Вероятно ще има популярни лица, за да провокираме допълнително публиката.

.: Марката “На Тъмно” не предлага само дрехи. Какво друго може да се намери?

- “На Тъмно” по-скоро е една концепция. Една идея за цялостен начин на живот за хора между 15 и 30 години. Връзката музика-мода винаги е била много тясна и затова и предлагаме музикални албуми. Хората се обличат така, както се обличат техните идоли. В магазините “На Тъмно” може да се намери всичко от обувките, през абсолютно пълно облекло, до аксесоарите. Извършваме и други услуги – поставяне на бодипиърсинг, татуировки. Вече почти година работим и с първата професионална система за продажба на билети за концерти Тикетстрийм. Като цяло ние доразвиваме цялостния имидж. Начинът на забавление посредством партита и концерти, които организирам или спонсорираме, е също част от цялостната концепция.

.: Ти самият имаш ли пиърсинг и татуировки?

Нямам. Не винаги външното изразяване е токова силно колкото вътрешните убеждения. Посредством поставянето на нещо върху себе си човек държи да изрази, както характера си, така и личността си. Аз съм намерил други форми на изразяване.

.: Говори се, че фестивалът “Monsters of Rock” ще бъде преместен. Как ще коментираш това?

Честно казано, за мен “Monsters of Rock” е една голяма неизвестна. Аз лично опитвам многократно да се свържа с организаторите на този фестивал. Мисля, че е в реда на нещата след като “На Тъмно” и “Dark Moon” са две утвърдени марки в живота на алтернативните фенове в България, тези две марки да присъстват на такъв фестивал под някаква форма. Търся този контакт, за да го направим съвместно с организаторите. Опитахме да се видим и са малко смешни причините от тяхна страна, поради които не осъществяваме този контакт. Явно, че това е начин на работа. Оттам нататък интересът ми чисто като музика – мога да кажа, че музикалните ми предпочитания са в доста по друга насока. За мен няма значение дали фестивалът ще е във Варна.

.: Има ли концерт, който смяташ да посетиш в България?

До края на тази година от обявените няма нещо, към което да тръпна в очакване. Може би бих отишъл на Simply Red. Не бих пропуснал и нито един концерт, аз отивам заради атмосферата, купона и заради цялото събитие. Но като фен на определен музикант, Simply Red биха ми харесали. Аз съм бил вече на концерти на фаворитите си на Мано Чао съм бил три пъти, на Depeche Mode съм бил пет пъти. На Moloko и Faithless също съм бил на концерт. Moby ми остава един от фаворитите, на който се надявам някой ден да се случи да присъствам; ако е в България добре дошло, ако не ще го търсим по света.


Любимо занимание на Ник е да посещава интересни места Снимка: Личен архив

.: Били участвал в Сървайвър или в Биг Брадър?

Сървайвър ми е интересно, но не съм сигурен, че съм подготвен физически за такова нещо. Ако това състезание даваше повече възможности с логическо мислене, такъв тип участие би ми било много интересно и със сигурност бих участвал. Но просто не знам докъде бих могъл да стигна, когато трябва да разчитам на физическите си усилия. А Биг Брадър е друга форма на изява и съм склонен да отида да пробвам, за да видя дали биха избрали такъв типаж. Дали личност като мен би могъл да намери място според организаторите в едно такова шоу. Колкото до това дали бих участвал – ще ми трябва много време, за да преценя плюсовете и минусите. И да, и не. Три месеца ми се струват прекалено много време.

.: Мечтаеш ли за нещо?

Това, което си пожелая, винаги успявам да го осъществя. Една от мечтите ми беше да отида на концерт на Мано Чао. Това преди три години се случи и освен, че бях на негов концерт имах шанса да се запозная с него, да бъдем цяла вечер след концерта заедно. Две години по-късно пътищата ни пак се пресякоха и се оказа, че той ме помни и отново бяхме заедно. Една мечта, която се трансформира и се превръща в съвсем друга форма на взаимоотношения. Има места по света, на които искам да отида, но не бих ги нарекъл мечти, защото съм сигурен, че ще отида там. Моите мечти са моите силни желания, които в един момент се сбъдват.

Интервюто взе Десислава Бакърджиева

Сподели.