Интервю с LAST HOPE

Pinterest LinkedIn +

Наскоро издадения албум – Balkan Hardcore Split, включващ парчета на едни от водещите групи както на българската, а така също и на сръбската хардкор сцена, е повод за интервюто на Десислава Бакърджиева с Last Hope. Интервюто е дадено специално за сайта www.bgfactor.orgГрупа Last Hope е сформирана през 1994 г. През 1995г. записва първото демо, което веднага привлича вниманието на местната публика. През 1998 г. Last Hope влизат в студио, за да запишат първия си официален албум под името “One For One”.

Следващият албум на бандата е “My Own Way”. Списъкът на гостите, поканени да участват в записите, е наистина дълъг - наред с най-сериозните представители на българската хардкор/пънк общност “Vendetta”, “Skinflick”, “Outrage”, “Not Broken In Spirit”, “Crowfish” и “Hidden”, впечатление прави и сериозното международното участие - Йанне от финладската хардкор гордост “Endstand”, Aca Choice от сръбските олдскул шампиони “Hitman” и Jimmy G от хардкор/пънк легендите от Ню Йорк “Murphy's Law”.


Десислава Бакърджиева - Кога да очакваме съвместното турне между двете групи - Last Hope & Hitman? Как реагира българската публика на симбиозата между двете банди?

Last Hope - Турнето ще се осъществи най-вероятно в края на септември 2004 г., такива са плановете ни! Идеята е това турне да премине през целия Балкански полуостров - България и Сърбия, също и Македония, Хърватска, Словения, Гърция, Румъния и може би Турция. Засега направихме заедно само един концерт в София (03.04.04), промоция на съвместното ни издание Balkan Hardcore Split 2004. По същия начин през юни ние ще гостуваме в Белград и там отново заедно ще представим диска, а есента, както казах, ще е истинското съвместно турне.
Българската публика реагира много радушно на това сътрудничество между LAST HOPE и HITMAN, поне такова впечатление се създаде по време на промоцията, а и реакциите след това са изключително положителни!


- Как премина участието ви в хардкор фестивала в Гърция “Do or Die”?

L.H. - В Гърция сме свирили няколко пъти и това наистина беше най-доброто ни участие досега. Публиката ни прие изключително добре, което дори ни учуди малко, имаше много хора, които знаеха песните ни и активно ни подкрепяха… Спокойно може да се каже, че Гърция със сигурност вече е едно от най-любимите ни места за свирене извън България.


- Как се работи с човек, който не ти е сънародник?

L.H. - Не е трудно, когато отношенията са приятелски.


- За кого са “последна надежда” Last Hope?

L.H. - За никой - това просто е едно име, измислено доста отдавна…


- Разкажете повече за новия си албум Balkan Hardcore 2004.

L.H. - Balkan Hardcore Split 2004 е съвместно издание на LAST HOPE и HITMAN - това е по-скоро миниалбум. Двете групи се представят с по 6 песни. Идеята за този диск съществува от доста време. Ние сме много добри приятели, LAST HOPE са свирили няколко пъти в Сърбия, както HITMAN тук в България. Разбираме се много добре, имаме общи интереси и цели като групи, така че това издание е естественото развитие на нашето сътрудничество и приятелство.
Balkan Hardcore Split 2004 е символ на добрите отношения и приятелството между Българската и Сръбската hardcore/punk сцена, а също и на стремежа за създаването и развитието на единна и силна Балканска сцена. Това е посоката, в която вървим напред - заедно!


- Коя беше най-голямата трудност, съпътствала появата на албума на музикалния пазар?

L.H. - Естествено, финансовата част… но, това е вече прекалено банална тема.


- Кои са музикалните ви идоли?

L.H. - Нямаме идоли - нито музикални, нито каквито и да било други! Не сме идолопоклонници!


- Кое най-много пречи в работата на един музикант?

L.H. - Ние все пак не се взимаме прекалено на сериозно! Не сме “професионални” музиканти, но по принцип за България най-големият проблем е липсата на средства… Нищо ново!


- Ще направите ли видеоклип към някоя от песните, включени в албума?

L.H. - Най-вероятно не. Няма смисъл!


- След като приключи турнето ви през есента, какво предстои за Last Hope & Hitman?

L.H. - Предстоят ни участия на няколко фестивала през лятото - в Гърция и най-вероятно в Унгария, Сърбия… А в средата на август заминаваме на турне в Европа, което се организира от нашия немски издател Superhero Records.


- За какво мечтаят музикантите в България?

L.H. - Нямам представа.


- Какво е посланието на вашата музика?

L.H. - Ние сме част от една отделна общност - тази общност, сцена, движение или там както искате го наречете, се опитва да бъде алтернатива на масовата култура и се стреми да върви по свой собствен път, отхвърляйки много от правилата, наложени ни от обществото и системата.

Интервюто взе: Десислава Бакърджиева
Материалът е предоставен от www.bgfactor.org

Сподели.