Интервю с DANI FILTH (Cradle of Filth)

Pinterest LinkedIn +

Cradle of Filth безспорно са една от институциите в метъла, които Великобритания е дала на света.

От банда тийнейджъри в околностите на "градчето с вещиците" Ипсуич до професионални музиканти с първия златен албум в историята на блек метъла ("Midian"), членовете на Cradle of Filth са извървели много дълъг път.

Отражението му са хилядите фенове по целия свят, а продължението...?

Точно 10 години след излизането на дебютния албум "The Principle of Evil Made Flesh", шестото дългосвирещо творение "Nymphetamine" бавно, но неотстъпно напредва към стартовата линия. Комбинацията от "нимфи" и "амфетамин" ще ни представи самият Dani Filth - основател, вокалист и командир на най-успялата блек метъл група в света.


Интервю на Дени Петрунова с Dani Filth за www.tokkata.tk


"Nymphetamine" – началото

Dani Filth – Вдъхновението дойде най-вече от това, че през 2003 г. свирихме с много и най-различни групи и посетихме безброй нови места. Имахме общо 109 концерта, в това число в Русия, европейско турне, 10 седмици с OzzFest през Щатите и още едно американско турне с Type O Negative и Moonspell в края на годината. Въпреки че бяхме постоянно заети, получи се така, че съзидателните ни сокове просто преливаха... Другото е, че не бяхме задължени да пишем нов материал и по някакъв странен начин това улесни нещата. Последният ни албум бе съпроводен от постоянно гонене на графици, освен това пак беше концептуален - по моя вина, естествено - и спазването на темата и идеята допълнително ограничаваше нещата. Този път нямаше нищо подобно - просто си пишехме песните, някои отхвърляхме, други поправяхме, но не бяхме обвързани с нищо и беше много по-лесно.


"Nymphetamine" – създаването

Dani Filth – Записите продължиха значително по-дълго, отколкото първоначално си представяхме. Имахме всевъзможни спънки, като се започне от взривяващи се без видима причина усилватели и се стигне до прекъсването, наложено заради турнето на продуцента ни Rob Caggiano, който свири в Anthrax, но иначе беше забавно.

Миналия път, когато бяхме в студио, постоянно се стреляхме с пистолети с халосни патрони - мнооого беше опасно, ха-ха, затова този път бяха тържествено забранени. По този повод сега се гонехме с пожарогасители...

O, и ни нападнаха майски бръмбари - тези огромни кървави чудовища! Спяхме в бунгала на открито и който направеше грешката да остави отворен прозорец, както впрочем и аз, се събуждаше с гадините из цялото легло и напълзели в косата му! Накрая нарочно оставихме отворено и светнато в стаята на продуцента и целият рояк влезе при него, докато той спеше - когато се събуди на сутринта, ръцете му бяха плътно покрити с бръмбари. Голяма веселба, ха-ха! А, и намерихме една свинска глава, пъхнахме я в леглото му, сложихме й цигара в устата и я маскирахме, все едно чете книга - той си легна при нея преди да забележи какво е всъщност...


"Nymphetamine" - резултатът

Dani Filth – Мисля, че никой няма да бъде разочарован от албума. Чух различни мнения: някои казват, че прилича малко на "Midian" (2000), други - че звучи като освежена версия на "The Principle of Evil Made Flesh" (1994), но и двете ме радват, защото това са все творения на Cradle of Filth - значи не сме изневерили на звука си! В средата на юли изпробвахме за първи път някои от песните на живо на фестивали в Швеция и Финландия и определено се приеха страхотно. Една от тях, "Gilded Cunt", вече е пусната за сваляне от Интернет. Продукцията е великолепна, оформлението на диска е брилянтно и се надявам хората да кажат, че и текстовете ми са велики, ха-ха! Естествено, всеки сам решава дали му харесва или не, аз мога само да благодаря на всички, които ни подкрепят.


Резултатът в думи

Dani Filth – Концепция този път няма, всички текстове се занимават с различни теми. "Swansong for a Raven" например е втората част на "Her Ghost in the Fog" от "Midian" и продължава историята оттам, докъдето бе описана в първата песен. "Absinthe with Faust" разказва за двама души, които са седнали на последна чаша пред ръба на бездната и споделят мисли за живота си, изпълнен с алчност и разврат, преди да продължат по пътя надолу към Ада, при Дявола, комуто като Фауст са продали душите си. "Nemesis" пък е песен за тероризма, макар и от поетична гледна точка, и то от другата страна, през очите на ислямски екстремист, който е загубил всички близки и обичани хора при нападенията над страната му и се присъединява към свещения Джихад. Основната тема е как хората могат да бъдат превърнати в машини на омразата, когато тези, които са обичали, са им били отнети. В никакъв случай не възвеличаваме това, което се случва, просто предлагаме една различна перспектива... Както казах, темите са най-различни.


Резултатът в ноти

Dani Filth – Любимото ми парче е "Nemesis", с пасажи класическа музика от типа, който имахме в "Damnation and a Day" (2003) - абсолютно злокобно, изпълнено от истински оркестър. Мисля, че е най-добрата песен, написана от мен, а е и с най-добрите вокали, които съм правил от векове! Има мелодични моменти, много тежък припев, чудовищна част за пого и дори включване на деца в края на партията на хора. В крайна сметка всичко се върти само около един риф, но на мен страшно ми харесва.

Прогнозата ми за хит обаче е заглавната песен, която изпълнявам заедно с Liv Kristinе (Leave's Eyes, екс-Theatre of Tragedy). Тя е малко по-различна, но според мен повечето хора направо ще се влюбят в нея. Като цяло, има най-различни парчета в албума.


Dani Filth vs. Liv Kristinе

Dani Filth – Някои казват, че песента "Nymphetamine" напомняла онази балада на Kylie Minogue и Nick Cave ("Where the Wild Roses Grow"), но според мнозина, в това число и мен самият, най-много прилича на по-тежките пасажи на Type O Negative. Припевът е ужасно здрав, звучи като Thin Lizzy, ха-ха! Където Liv пее, музиката е много мелодична, когато аз се включвам става по-мрачно, има и хор... Феновете ни може да я сметнат за малко нетипична, но всъщност не е по-различна от "Malice through the Looking Glass", да речем. Много е призрачна, в интерес на истината.

В действителност, Roadrunner Records (настоящите издатели на Cradle of Filth) държаха да имаме гост-участие и се свързаха с различни изпълнители от Европа и Америка, но нищо не се получи и вече бяхме на път да се откажем, когато дойде демото със записа на Liv. Бях страхотно впечатлен! Имаше и малко приключение - исках да изпее още веднъж един пасаж и й се обадих с мисълта да я помоля да го направи наново. Оказа се, че точно след 4 часа имала полет за Турция, където ще пее с групата си Leaves' Eyes... и за тези 4 часа тя успя да го направи, при това блестящо!


Sarah Jezebel Deva vs. Liv Kristine

Dani Filth – По принцип работим със Sarah (традиционната бекинг-вокалистка на групата) и в новия албум това не се е променило. Звукозаписната компания обаче искаше и нещо по-различно и така се стигна до записите с Liv. Sarah го прие напълно спокойно.


Dani Filth vs. Daniel Lloyd Davey

Dani Filth – Не се справям с напрежението особено добре... освен чрез прекомерно пиене, струва ми се. Опитвам се да запазя равновесие между работата и семейството си - това е адски важно, защото прекалено много сладко накрая винаги започва да нагарча... С прекалено много от каквото и да е става така.


Sony vs. Roadrunner

Dani Filth – Времето със Sony Music (предишните издатели на Cradle of Filth) бе успешен етап за нас и за нищо не съжаляваме. Имахме по-голям бюджет и възможност да запишем албум с гигантско звучене ("Damnation and a Day"), спечелихме много награди за видеоклипа към "Babalon AD", участвахме на OzzFest...

Единственият проблем с големите звукозаписни компании е, че ако не продадеш милион екземпляра от раз, губят интерес и спират да се занимават с теб, което стана и в нашия случай. Другото беше, че точно тогава имаше планове за сливане на Sony с BMG, които по това време не се осъществиха, но докато още изглеждаше, че ще стане, Sony поискаха да удължат срока за издаването на следва
Сподели.