Интервю с Billy Gould (Faith No More)

Pinterest LinkedIn +

Легендарният басист на Faith No More Били Гулд (Billy Gould) бе в София в началото на месец юни за концерта по случай началото на Интернет рок радио Тангра Мега Рок, за да представи пънк ска бандата La Plebe.

.: Би ли се представил с няколко думи?

Billy: Здравейте, аз съм Били Гулд. Роден съм в Лос анджелис, и когато станах на 18 се преместих да живея в Сан Франциско. Дълги години свирих като басист на FNM, и когато групата се разпадна през 98 г. си направих собствен лейбъл за издаване на музика наречен Kool Arrow Records.

.: Би ли ни разказал за работата си като продуцент и за лейбъла си Kool Arrow Records? 

Billy: Идеята да направя лейбъла беше да продължа да се занимавам с музика, защото вече не свирех в група. Искаше ми се да видя какво е да си от другата страна на музикалната индустрия. Нещата, който научих са много важни за мен като професионалист. Признавам си, че никога преди това не съм си и помислял, че някога ще имам собствена продуцентска компания. Ето, че и това стана и съм доволен от този факт.

.: Къде се чувствашe по-добре, когато свирeше в група или сега като продуцент?

Billy: Честно да си кажа – аз съм музикант. В това съм най-добър. Аз съм от този тип хора, който си падат перфекционисти. И ми отнема много усилия да се почувствам удовлетворен от работата си. Работя над едни собствени неща вече пет години и още не съм ги издал. Искам да се получи възможно най-доброто. За момента обаче се занимавам само с продуциране.

.: Как реши да работиш именно с мексиканците La Plebe?

Billy:
С тях се познавам отпреди много години, като точно тогава направих и лейбъла си. Техният тромпетист Алберто работеше за една малка музикална компания наречена Aslan Records. Именно те ми дадоха съвети как се работи в този бизнес и аз и Алберто станахме приятели. Той ме запозна с останалите от групата си La Plebe и оттогава започнах да ги следя как стават все по-добри. И ето, че в един момент започнахме да работим заедно.

.: Няма как да не те попитам и за работата ти с FNM. Има ли нещо, за което съжаляваш през годините прекарани в групата?

Billy:
Има много неща, за които съжалявам. Най-голямото ми разочарование е, че в началото бяхме много близки всички в групата, докато накрая, преди да се разпаднем, почти не си говорехме.


Billy Gould с българска фенка на гърба си на концерта на Тангра Мега Рок, сн. Avtora.com

.: Поддържаш ли все още някаква връзка с останалите членове на FNM?

Billy:
Да, но е доста слаба. Вътрешно чувствам, че вече нямаме какво да си кажем помежду си.

.: Кое е нещото, което хората никога не разбраха относно FNM?

Billy:
Адски много неща. Ние бяхме една много сложна за разбиране група. Вече минаха осем години откакто се разпаднахме, а аз все още не мога да проумея какво всъщност беше FNM и какво правихме заедно. При нас водещото беше инстинкта, а не премислянето на всеки ход. Явно че за всяко нещо си е имало логична причина. При всички положения бяхме странна за разбиране група.

.: Участваш ли все още в бруталния метъл проект Brujeria?

Billy
: Вече не участвам. Бях техен член, но вече не съм. С тях свирих когато групата започваше, но постепенно те промениха концепцията си и аз в един момент напуснах. Вече не се чувствах на място и реших, че е време да спра. Поговорихме си и се разделихме като приятели. Сега те правят каквото им идва отвътре и аз се радвам за Brujeria.

.: Всеки музикант е имал идоли. Би ли ни разказал кои бяха твоите като тийнеджър и кой те впечатлява в днешно време?

Billy:
Имаш предвид в детските ми години, нали?  Чакай да се сетя, че годините се натрупаха и започвам да забравям (смее се) .... Много харесвах Sex Pistols. David Bowie. Iggy Pop ми беше любим. Не са били много явно. А относно сега, хем са същите, а в същото време има промяна…. Ама много труден въпрос ми зададе (смее се). Ще се опитам да го обобщя – с течение на времето, и предвид това с което се занимавам, сегашните ми хора за възхищение не са тези, за които пишат по списанията. Те не влизат под светлините на прожекторите, но правят невероятни неща.

.: Защо реши да станеш музикант?

Billy:
Станах музикант, защото съм се родил музикант. Работил съм какво ли не – продавал съм пуканки в кино, чистил съм тоалетни, но постоянно репетирах на бас китарата си. Непрекъснато пишех собствени песни и се чувствах музикант. Репетирах с разни групи и преследвах мечтите си. Винаги съм определял себе си като музикант. Всичко друго, с което някога съм се занимавал е било, за да успея да стана истински музикант.

.: За какво мечтае Били Гулд сега?

Billy:
Мечтите ми в момента са да продължа да се занимавам с това, което правя в последните години. Искам да не дойде време да нямам пари и да не мога да продължа с лейбъла си, или пък да се изчерпам откъм идеи. Или пък най-лошото – никой да не иска да работи с мен...(смее се)  Мечтите ми са да продължавам да се занимавам само с музиката, която обичам.

.: Като човек с огромен опит зад гърба, какво би посъветвал младите музиканти, които мечтаят един ден да станат известни като теб с FNM?

Billy:
Аз самият никога не разбрах защо с FNM станахме толкова известни. Нямам идея как се получи това. Това което ще кажа е, че ние нищо не очаквахме и славата не се оказа това, което си представяхме. А относно младите музиканти – недейте да свирите с идеята просто да станете звезди. Това е тотално погрешен подход. Ако успехът дойде твърде рано той се обръща срещу теб в следващия етап. Свирете,  защото това ви харесва. И ви чака толкова упорит труд, за който си нямате и идея. Бъдете упорити и се борете за успеха си. Най-добрият съвет е, че успехът идва при тези, които работят дълго и упорито за постигането му.

За Avtora.com интервюто предостави Васил Катинчаров. В телевизионния му вариант то ще бъде излъчено на 2 юли в предаването за метъл и рок музика по телевизия ММ, "Фрактура".

Сподели.